Dit betekent euro-dollar pariteit voor beleggers

Een vakantie in de Verenigde Saten wordt duurder voor Europeanen, nu de euro pariteit ten opzichte van de dollar heeft bereikt en daar zelfs onder schoot. De export vanuit Europa naar dollarlanden wordt interessanter, en ook beleggers kunnen een meevaller treffen.

Valerio Baselli 13 juli, 2022 | 16:02
Facebook Twitter LinkedIn

euro dollar

Voor het eerst in bijna 20 jaar daalde de euro dinsdag naar pariteit met de Amerikaanse dollar, nadat de markt een groter renteverschil tussen de Verenigde Staten en de eurozone had ingeprijsd na de sterke werkgelegenheidscijfers van vorige week in de VS.

"De banenrapporten van juni onderstreepten het solide momentum op de Amerikaanse arbeidsmarkt en versterkten de wens van de Fed-bestuurders om tijdens hun vergadering van juli de rente met 75 basispunten te verhogen", aldus Deutsche Bank. "Kort na het werkgelegenheidsrapport gaf Atlanta Fed-president Bostic zijn 'volledige steun' aan een volgende flinke stijging van 75 basispunten in juli en zei hij te verwachten dat deze geen langdurige schade aan de economie zou veroorzaken."

UBS zei te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente volgende week met slechts 25 basispunten zal verhogen, de eerste renteverhoging in jaren.

Dramatisch verlies euro
De euro heeft sinds begin februari een dramatisch waardeverlies gekend. De daling versnelde de afgelopen weken door toenemende angst dat Rusland, de belangrijkste energieleverancier van de Europese Unie, de gasleveranties volledig zou afsluiten als vergelding voor westerse sancties.

Maar niet alleen de euro daalt: de dollar bereikte maandag het hoogste punt in 24 jaar ten opzichte van de Japanse yen. Bovendien keerde de US dollarindex, die de waarde van de dollar meet ten opzichte van een mandje van zes vreemde valuta, terug naar zijn hoogste punt niveau sinds oktober 2002.

 

 

In Europa is inflatie een probleem, maar zeker niet het enige. Het spookbeeld van een recessie in het najaar wordt steeds concreter en alsof dat nog niet genoeg is, ervaart het oude continent een nieuwe golf Covid-besmettingen. Dit is de reden waarom de handen van de ECB gebonden zijn in vergelijking met haar Amerikaanse equivalent, de Federal Reserve.

Kortom, de markt gokt erop dat de eurozone eerder in een recessie terechtkomt dan de VS. Daarom verwacht zij dat de ECB de rente de komende maanden marginaal zal verhogen. Intussen zal de Federal Reserve de rente hebben verhoogd tot niveaus die ondenkbaar zijn voor de monetaire unie: 2,50% eind juli en waarschijnlijk 3% of hoger in september.

Invloed van hogere rente
Feit blijft dat de wisselkoers tussen de euro en de dollar aan het dalen is omdat het kapitaal stroomt naar de plaatsen waar de rente het meest opbrengt. Een reeks agressieve renteverhogingen door de Fed, in combinatie met een vertragende economische groei, zullen de euro onder druk houden, terwijl beleggers richting de Amerikaanse dollar gaan als een veilige haven.

Dit betekent dat in de nabije toekomst een scenario waarin de euro lager noteert dan de Amerikaanse dollar, niet vergezocht is: analisten van Goldman Sachs, Deutsche Bank en ING zouden niet verbaasd zijn als de euro-dollar onder pariteit zou blijven hangen, rond de 0,98- 0,95 in de komende weken. Op woensdag dook de euro al onder pariteit.

Wakkert inflatie aan
Een zwakke euro draagt ook bij aan stijgende prijzen van energie en grondstoffen, wat zich vertaalt in hogere rekeningen voor Europeanen. Tegelijkertijd beïnvloedt de wisselkoers de internationale handel. In het bijzonder is de lagere waarde van de Europese eenheidsmunt ten opzichte van de dollar gunstig voor de Europese export.

Een ander potentieel voordeel van de huidige waarde van de euro kan zich in het toerisme manifesteren; tijdens deze vakantieperiode kunnen Amerikanen zich juist vanwege de gunstige wisselkoers aangemoedigd voelen om naar Europa te reizen.

Wat is het effect op uw portefeuille?
De wisselkoers is van belang voor Europese beleggers die niet-in-euro genoteerde activa in hun portefeuille hebben. Als ze hun blootstelling aan vreemde valuta ongedekt laten, kan dit leiden tot een impliciete – en in de meeste gevallen onbedoelde – positie in de portefeuille.

Het rendement van buitenlandse beleggingen bestaat uit de marktprestaties van de belegging zelf en van de prestaties van de valuta waarin het noteert. Als de vreemde valuta in waarde stijgt ten opzichte van de lokale valuta, zal het effect positief zijn, terwijl een sterkere euro een negatief effect zou hebben op het totale rendement.
Dus in dit geval is een sterkere dollar niet per se slecht nieuws voor beleggers die zijn blootgesteld aan in dollars genoteerde financiële activa.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten