Tast overmoed je rendementen aan?

Veel beleggers denken dat ze het beter doen dan in werkelijkheid het geval is. Ze lijden aan overmoed. Dat kan flink ten koste gaan van rendementen. Morningstar houdt u bij de les.

Valerio Baselli 02 juni, 2022 | 14:35
Facebook Twitter LinkedIn

tumbling dice

Overmoed is waarschijnlijk het meest voorkomende en bekende gedragsverschijnsel (ofwel behavioural bias) waaraan beleggers ten prooi vallen. "Het grootste probleem van de belegger - en zelfs zijn ergste vijand - is hij waarschijnlijk zelf", zei Benjamin Graham, de 'vader van het waardebeleggen'.

De meeste mensen overdrijven hoe goed ze zijn in zaken zoals autorijden of zelfs geld beheren. In een onderzoek uit 2006 getiteld 'Behaving Badly', ontdekte onderzoeker en sterbelegger James Montier dat 74% van de 300 ondervraagde professionele fondsbeheerders meende dat ze bovengemiddelde werkprestaties hadden geleverd. Van de overige 26% die werden ondervraagd, beschouwde de meerderheid zichzelf als gemiddeld.

Dus bijna 100% van de onderzoeksgroep geloofde dat hun werkprestaties gemiddeld of beter waren - haast ongelofelijk. Het is duidelijk dat slechts 50% van de steekproef bovengemiddeld kan zijn, wat wijst op het irrationeel hoge niveau van vertrouwen dat deze fondsbeheerders aan de dag legden. (Uw fondsbeheerder kan zelfs een narcist zijn, maar dat is een ander verhaal.)

 

Omarm het goede, negeer het slechte

Maar wat is overmoed? Psychologisch vloeit dit voort uit een persoon die ondersteunende en niet-ondersteunende informatie op een asymmetrische manier afweegt. Ondersteunende informatie is bijvoorbeeld wanneer een bedrijf de winstverwachtingen overtreft nadat u zijn aandelen heeft gekocht, of prognoses mist nadat u ze hebt verkocht. Als gebeurtenissen je overtuigingen bevestigen, leidt dit meestal tot een groter vertrouwen in de beslissing: "Ik had gelijk"

Maar als de zaken niet in uw voordeel gaan, heeft dit meestal geen invloed op uw vertrouwen als belegger. Dit is de "bevestigingsbias" - we zoeken over het algemeen informatie op die onze overtuigingen ondersteunt en houden deze vast en negeren alles wat dat niet is.

Studies hebben andere symptomen van overmoed aan het licht gebracht. Vele daarvan zijn onlogisch, maar zijn wel relevant voor beleggen, omdat ze aantonen dat u een overdreven vertrouwen kunt hebben in uw eigen kunnen wanneer u te maken krijgt met een lastig probleem en uw kennis beperkt is. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • hoe minder u weet, hoe meer vertrouwen u heeft, en vice versa
  • hoe lastiger het probleem, hoe meer vertrouwen mensen hebben
  • overmoed is niet gecorreleerd met leeftijd, gender of IQ

 

De hot hand fallacy is een verwante vooringenomenheid. Dit is de dubieuze overtuiging dat een persoon die eerder succes heeft gehad, een grotere kans op succes in de toekomst heeft. Zoals Nobelprijswinnaar Richard Thaler uitlegde in een beroemde scène in de film The Big Short, is dat een klassieke fout, die inhoudt dat een belegger denkt dat wat er nu gebeurt, ook in de toekomst zal doorgaan.

 

Hou kosten in de hand

Er is solide academisch bewijs dat beleggers hun bruto- en nettoprestaties schaden door vaak te handelen, een symptoom van overmoed in het vermogen om winnende aandelen, obligaties of fondsen te kiezen - en op het juiste moment te verkopen. Dat is plaatsen tegenover een eenvoudige buy-and-hold-strategie, ongeacht de grootte van een portefeuille en of de markten bullish of bearish zijn. Het is ook onafhankelijk van aandelenstijlen, grootte of bèta. De meest prominente studie is 'Trading is Hazardous to Your Wealth', gepubliceerd door de Amerikaanse professoren Terrance Odean en Brad Barber in 1996.

Waarschijnlijk het meest overtuigende bewijs is dat de meeste beleggers, vooral actieve beleggers, zowel professionele als amateurs, het erg moeilijk hebben om de marktindices consequent te verslaan, zoals regelmatig blijkt uit de Active-Passive Barometer van Morningstar.

Hoe kun je overmoedsbias aanpakken? U kunt terugkijken op uw handelsgegevens en uzelf vragen stellen zoals "Waarom heb ik die aandelen gekocht of verkocht?" en probeer een objectief antwoord te geven. Als u gedragspatronen in uw handelsactiviteit kunt herkennen, is het gemakkelijker om deze fouten te corrigeren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten