Hoe het hoofd koel te houden tijdens turbulente marktomstandigheden

De effectenbeurzen zijn beleggers in 2022 vooralsnog niet gunstig gezind. De forse stijging van de inflatie, de oplopende rente, verkrappend monetair beleid, verstoringen in de productieketens, Chinese covid-lockdowns, en de Russische invasie in Oekraïne leidde tot een sombere stemming op de wereldwijde aandelenmarkten.

Jeffrey Schumacher, CFA 17 mei, 2022 | 12:50
Facebook Twitter LinkedIn

Door het negatieve beurssentiment en de angst voor een naderende recessie staan bijna alle grote beursindices wereldwijd in het rood. De MSCI World Index verliest over het lopende jaar tot en met 13 mei bijna 8%. Daarmee verliest de index iets meer dan de S&P 500 die in euro gemeten 7,3% achteruit ging. Het verschil in prestaties tussen de Dow Jones en de Nasdaq is echter ook tekenend voor de draai in het sentiment over de afgelopen maanden.

De op de oude industrie georiënteerde Dow Jones weet namelijk het verlies te beperken tot 2,6%, terwijl de technologie-zware Nasdaq een flinke veer moet laten en ruim 16% lager noteert. De duurder geprijsde groeiaandelen die de markt in de voorbije jaren aan nieuwe records hebben geholpen, staan onder verkoopdruk, waarbij de meest speculatieve en verlieslatende bedrijven een val van grote hoogte maakten.

Britse beurs nipt positief
Een van de grote aandelenbeurzen weet echter nog net de voeten droog te houden: de Engelse beursgraadmeter FTSE 100 behaalde een positief rendement van 0,6%. Deze relatief sterke prestatie heeft de index te danken aan de aanwezigheid van grote oliebedrijven (Shell, BP), mijnbouwers (Glencore, Rio Tinto, Anglo American), tabaksproducenten (British American Tobacco) en defensieconcerns (BAE Systems), die in sommige gevallen koerswinsten tot wel 40% behaalden. Het is daarmee ook opvallend dat sectoren die in menig portefeuille op duurzaamheidsgronden worden uitgesloten in de huidige correctie fier overeind blijven.

Veel beleggers zullen momenteel echter worden geconfronteerd met een verlies. Hoe beleggers omgaan met tegenwind en teleurstelling op korte termijn is niettemin cruciaal voor het rendement op lange termijn. Helaas zijn beleggers vaak gebiologeerd door het potentieel hoge rendement van hun beleggingen en hebben ze niet altijd oog voor de inherente risico’s. Wanneer het hogere risico zich openbaart en vertaalt in sterke koersschommelingen en een forse daling van de waarde van de beleggingen, pas dan komt het besef.

Desillusie door verlies
De schrik van het verlies kan beleggers gedesillusioneerd doen besluiten hun investeringen te verkopen en hun portefeuille op te doeken. Hoewel de reactie vanuit emotioneel oogpunt verklaarbaar is, is het irrationeel als je het vergelijkt met hoe beleggers zich vaak als consument gedragen. Consumenten zijn voor de meeste producten of diensten gevoelig voor prijzen.

Wanneer de prijzen omhoog gaan zoals nu het geval is, bekijken consumenten hun uitgaven kritisch en zullen ze sommige aankopen uitstellen en proberen te besparen op kosten. Wanneer prijzen laag zijn neemt de interesse van consumenten voor het aankopen van een product of dienst toe. De bonusaanbiedingen in de supermarkt, de sale in de winkelstraat en het succes van Black Friday onderstrepen dit consumentengedrag. Het vreemde is echter dat wanneer consumenten beleggers worden, ze geneigd zijn zich precies het tegenovergestelde te gedragen: wanneer aandelen hard stijgen stappen beleggers gretig in, wanneer een forse correctie zich voordoet en aandelen in de uitverkoop gaan dan stappen ze ontgoocheld uit.

Hoe te handelen in moeilijke markt?
Wat kun je dan als belegger doen om een moeilijke beursperiode door te komen? Allereerst moet er het besef zijn dat een belegger een belegger is en geen speculant. Beleggen is vermogensopbouw voor de lange termijn en niet iets waarvan je geacht wordt snel rijk te worden. Perioden van voor- en tegenspoed zijn hierbij onvermijdelijk.

Een gedegen langetermijnplan dat kan dienen als kompas tijdens moeilijke tijden kan beleggers houvast bieden om turbulente perioden in het juiste perspectief te plaatsen en onnodige veranderingen in de portefeuille door te voeren.

Markt timen blijft lastig
Het proberen te timen van de markt is namelijk ook een vaardigheid die veel beleggers menen te bezitten, maar die vaak tot grote teleurstellingen leidt. Het verkopen in perioden van depressie en paniek is ook een vorm van markt timing. Wanneer er echter geen fundamentele veranderingen zijn in het bedrijf waarvan een belegger aandeelhouder is en de intrinsieke waarde van het aandeel de beurskoers overstijgt, dan is er geen directe noodzaak om te handelen.

Zo blijft Dennis Lynch, sterbelegger van het Counterpoint Global team van Morgan Stanley, dat onder andere het met een Morningstar Analyst Rating van Silver gewaardeerde MS INVF US Advantage en MS INVF US Growth beheert, een rotsvast vertrouwen behouden in de groeibedrijven in zijn portefeuille. Lynch boekte fenomenale rendementen met zijn strategieën tijdens de coronapandemie, maar zag de koersen van veel van zijn outperformers in de afgelopen maanden imploderen. Toch stelt hij dat de fundamentele kracht van de bedrijven in zijn portefeuille sterker is dan voorheen. Handelen is sowieso beperkt tot eens in de zes weken, en Lynch heeft dan ook de meeste posities in zijn fondsen gehandhaafd.

Dit betekent echter niet dat een belegger op z’n handen moet zitten tijdens perioden van marktstress. Wanneer aandelen massaal in de uitverkoop gaan dan ontstaat er ook een goede mogelijkheid om de portefeuille te upgraden, bijvoorbeeld door bedrijven van betere kwaliteit aan te schaffen tegen een goede prijs, of om aandelen te kopen van bedrijven die een hoger dividend uitkeren, mits dat dividend houdbaar is. Een verkoopgolf biedt ook mogelijkheden de portefeuille verder te spreiden om deze zo weerbaarder te maken. Zo kan een belegger, wanneer hij zijn hoofd koel houdt, marktturbulentie in zijn voordeel laten werken om hier op langetermijn de vruchten van te plukken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten