Musk kiest de aanval en wil Twitter overnemen met 54% premie

Multi-miljardair en ondernemer Elon Musk uitte forse kritiek op het gebrek aan vrijheid van meningsuiting op Twitter in zijn toelichting op het bod. Hij wil de waarde van het sociale media platform "ontsluiten".

Ollie Smith 14 april, 2022 | 16:26
Facebook Twitter LinkedIn

Elon Musk

Elon Musk heeft een bod gedaan op heel Twitter (TWTR). De oprichter en CEO van Tesla (TSLA) lanceerde donderdag een opvallend vijandig overnamebod dat een premie van 54% betekent, nadat hij eerder al een kleiner belang in Twitter had genomen.

In een toelichting op de filings bij de Amerikaanse toezichthouder SEC en een persbericht donderdag zegt Musk dat hij de waarde van het sociale media platform wil "onsluiten" door het van de beurs te halen en er een private onderneming van te maken.

"Ik heb in Twitter geïnvesteerd omdat ik geloof in zijn potentieel om het platform voor vrijheid van meningsuiting over de hele wereld te zijn, en ik geloof dat vrijheid van meningsuiting een maatschappelijke noodzaak is voor een functionerende democratie", zei hij.

"Sinds ik mijn investering heb gedaan, realiseer ik me nu dat het bedrijf niet zal gedijen en deze maatschappelijke noodzaak in zijn huidige vorm niet zal dienen. Twitter moet worden getransformeerd tot een privaat bedrijf.

"Daarom bied ik aan om 100% van Twitter te kopen voor $ 54,20 per aandeel in contanten, een premie van 54% op de dag voordat ik begon te investeren in Twitter en een premie van 38% op de dag voordat mijn investering publiekelijk werd aangekondigd.

"Mijn aanbod is mijn beste en laatste aanbod en als het niet wordt geaccepteerd, moet ik mijn positie als aandeelhouder heroverwegen. Twitter heeft een buitengewoon potentieel. Ik zal dat ontsluiten."

Twitter-aandelen worden momenteel verhandeld voor ongeveer $ 45, dus Musk's premium bod van $ 54,20 waardeert het hele bedrijf op ongeveer $ 43,4 miljard, gebaseerd op de 800 miljoen uitstaande aandelen in het bedrijf. In de voorbeurs handel op Wall Street zijn de aandelen Twitter met 10% gestegen tot bijna $ 51 per aandeel.

Kort na opening steeg het aandeel zo'n 3% naar omstreeks $ 47.

 

Risico

Morningstar-analist Ali Mogharabi denkt de kans dat Twitter dit bod accepteert kleiner dan 50% is. Hij denkt ook dat dat de invloed van Musk groot enorm zal blijven, of Twitter het bod nu accepteert of niet, en of Musk nu wel of niet aandeelhouder zal blijven. 

De analist ziet verder een risico dat bedrijven terughoudend zullen kunnen worden met adverteren als Twitter's content moderation dusdanig verandert dat er inhoud op komt te staan waar deze bedrijven vraagtekens bij stellen of die ze zelfs dubieus vinden.

Mocht Twitter bod weigeren, dan kan Musk volgens de analist altijd nog een eige sociaal media platform oprichten, maar het zal vele miljoenen kosten om een gelijkwaardige concurrent te bouwen met een vergelijkbaar aantal gebuikers.

Overigens heeft Twitter nog niet gereageerd op het bod.

 

Alles wordt duidelijk

De bemoeienis van Musk met Twitter beheerste de afgelopen twee weken het beursnieuws, nadat hij aanvankelijk zijn voornemen aankondigde om een meerderheidsbelang in Twitter te nemen en toe te treden tot de raad van bestuur van het bedrijf. Dit laatste plan werd al snel daarna ingetrokken, hoewel onduidelijk was waarom precies.

"Toen Elon Musk een belang van 9,2% in Twitter nam en vervolgens weigerde een positie in het bestuur in te nemen, werd er veel gespeculeerd over zijn motieven om de rol niet te accepteren", zegt Michael Hewson, hoofdmarktanalist bij CMC Markets.

"Vandaag zijn we erachter gekomen waarom hij zo terughoudend was. [...] Als lid van het bestuur zou hij zijn uitgesloten van een dergelijk bod. De grote vraag voor het bestuur van Twitter is nu of het een zeer genereus bod zal accepteren voor een bedrijf dat een langdurige underperformer is geweest en de neiging heeft om zijn gebruikers met onverschilligheid te behandelen. Wat je ook van Musk vindt, hij zou de zaken zeker gaan opschudden. De enige vraag is dan wel of hij de zaken zou verergeren of verbeteren."

 

Eerder belang

Musk had kortgeleden dus al een kleiner belang in Twitter genomen. Uit SEC filings van Elon Musk van 4 april bleek dat de CEO van Tesla en miljardair een belang van 9,2% had genomen in Twitter per 14 maart 2022.

De betrokkenheid van Musk bij Twitter als bedrijf sprak de afgelopen tijd al uit enkele tweets van hem. Zo maakte hij zich in december 2021, na de aankondiging van Parag Agrawal als nieuwe CEO en opvolger van Jack Dorsey, zorgen over wat in zijn ogen beperking van de vrijheid van meningsuiting is op Twitter. Die zorgen vertalen zich dus nu in een bod op het volledige bedrijf en een beursexit.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ollie Smith  is editor van Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten