Fonds van de Week: Kempen Global Small-Cap Fund

Het kleine maar deskundige team van Kempen Global Small-Cap Fund weet de strategie ook in moeilijke tijden een sterk rendement te bezorgen. Efficiënt gebruik van alle middelen van het fondshuis en sterke aandelenselectie leiden tot een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Robert van den Oever 14 april, 2022 | 9:01
Facebook Twitter LinkedIn

Kempen Global Small-Cap Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

 

Kempen Global Small-Cap Fund

Het team van dit Kempen fonds is deskundig en werkt goed samen. De teamleden onder leiding van hoofdbeheerder Jan Willem Berghuis hebben de strategie met succes door lastige tijden heen geloodst toen de waarde-stijl uit de gratie was, maar de stijlrotatie in de markt komt inmiddels weer hun kant op.

De zorgvuldige screening en het oog voor kwaliteit bij de aandelenselectie laten dit fonds zijn concurrenten en de relevante benchmarks doorgaans verslaan. Morningstar's fondsanalist Ronald van Genderen handhaaft de Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Uitgebreide toelichting

kempen small cap grafiek

 

Beheerteam
Deze strategie in de capabele handen van een team van vier goed samenwerkende leden van hoge kwaliteit. Het team is weliswaar compact, maar goed toegerust op zijn taak en het maakt efficiënt gebruik van de verschillende ondersteunende middelen die Kempen biedt. Het team staat onder leiding van Jan Willem Berghuis, een Kempen veteraan die zijn hele carrière bij dit fondshuis werkt. Hij begon als aandelenanalist in 1999 voordat hij verhuisde naar een portefeuillebeheerfunctie bij het Nederlandse smallcapfonds Kempen Orange in 2008, waar hij samenwerkte met Joop Witteveen. Daar legde hij het fundament voor deze wereldwijde small-capstrategie.

Hij begon het beheer van dit fonds samen met Maarten Vankan, die meer dan 20 jaar ervaring heeft als analist en portefeuillemanager. In 2015 kregen ze er twee extra teamleden bij. Chris Kaashoek startte bij Kempen en keerde na vijf jaar in private equity te hebben gewerkt terug bij het fondshuis. Luuk Jagtenberg begon zijn carrière bij Kempen in 2012 als beleggingssstrateeg.

Elk teamlid draagt onderzoeksverantwoordelijkheden die zijn georganiseerd per sector, en hoewel Berghuis formeel het laatste woord heeft, wordt een echte teamaanpak toegepast. De compacte teamgrootte past het proces goed, want het begint met een eenvoudige maar effectieve screening waardoor het beleggingsuniversum aanzienlijk wordt verkleind. Verder maakt het team efficiënt gebruik van beschikbare middelen binnen Kempen, bijvoorbeeld de Europese small-cap, wereldwijd vastgoed en hoog dividend teams.

Fondshuis
Kempen Capital Management (KCM), de asset management-tak van Van Lanschot Kempen, blijft een uitstekend rentmeester van de belangen van beleggers en kent een sterke beleggingscultuur. Dat brengt het fondshuis een Above Average rating op de Parent Pillar.

Het bedrijf heeft een reeks getalenteerde portefeuillemanagers en beheert strategieën binnen zijn deskundigheid. Intussen breidt het zijn assortiment op duurzaamheid gerichte varianten van bewezen fondsconcepten uit en ook expandeert het in minder liquide segmenten van de markt. Het uitstekende capaciteitsbeheer en de beleggersvriendelijke kostenstructuur onderstrepen de aandacht voor eindbeleggers.

Dit wordt versterkt door de breed gedragen vrijwillige eigen beleggingen van beheerders en analisten in hun fondsen. Hun beloningsstructuur gaat uit van hun prestaties op de lange termijn.

Het fondshuis kampte met verhoogde uitstroom van personeel in 2020 en 2021 en dat heeft Morningstar's overtuiging in de hoogstaande beleggingsteams voor euro-credit en dividend ondergraven. Ook waren er wijzigingen in leidinggevende kringen. We zijn positief over de toenemende samenwerking en vervlechting in de Van Lanschot Kempen organisatie waarbij de autonomie en beleggingscultuur van Kempen Capital Management behouden blijft.

Proces
Deze strategie wordt beheerd met een robuust en goed gestructureerd fundamenteel bottom-up proces met een onderscheidende aandacht voor waarderingen. Het team filtert het belegbaar universum op efficiënte wijze door strikt twee simpele maar effectieve screenings toe te passen. Een kwaliteitsfilter selecteert de top 50% van bedrijven op basis van genormaliseerd rendement op geïnvesteerd kapitaal. Dit wordt gevolgd door een tweede filter die het belegbare universum reduceert tot ongeveer 500 bedrijven door te selecteren op de 25% bedrijven met de laagste ondernemingswaarde/historisch gemiddelde NOPLAT-verhouding over drie jaar.

In 2020 zijn de screenings verbeterd om ervoor te zorgen dat ze voldoende ideeën in elke sector bieden. Vervolgens doet het team een quick scan op onder meer de balans, bedrijfsmodellen en milieu-, sociale en governance risico's, om potentiële portefeuillekandidaten te bepalen. Tijdens het onderzoeksproces, alvorens een positie in de portefeuille te initiëren, maar ook daarna staat het team in nauw contact met het bedrijf achter het aandeel.

Naar onze mening heeft het team laten zien dat deze betrokkenheid een voorsprong geeft en belangrijk is bij het verkrijgen van een diep begrip van het bedrijfsmodel en de kwaliteit van het beheer ervan. Deze inzichten voeden een toegekende kwaliteitsscore die op zijn beurt de WACC bepaalt in de gedetailleerde waarderingsmodellen van het team. Bij waardering zoekt het team naar een veiligheidsmarge tussen koers en geschatte fair value, die gedisciplineerd worden toegepast tijdens de uitvoering van het proces.

Prestaties
Ondanks de tegenwind door de neiging naar de waarde-stijl die deze strategie heeft, is sinds de oprichting in 2014 tot en met februari 2022 een sterk track record opgebouwd. De 'clean' aandelenklasse BN behaalde een gemiddeld rendement per jaar van 12,49% over deze periode. Dat steekt gunstig af bij het gemiddelde rendement van 9,85% voor zijn wereldwijde small/midcap concurrenten en ook de 10,47% van de MSCI ACWI SMID categorie benchmark, en de 11,08% van de MSCI World Small Cap Index benchmark. Dat is een zeer sterke prestatie aangezien de waarde-stijl in deze periode grotendeels uit de gratie was.

De voor risico gecorrigeerde prestaties zijn iets minder indrukwekkend, met zowel standaarddeviatie en downside capture ratio's die gemiddel genomen minder gunstig zijn dan bij de peers en de indexen. Beleggers moeten rekening houden met volatiliteit op korte termijn, maar aandelenselectie moet op de lange termijn de hogere risiconiveaus meer dan compenseren.

Het jaar 2020 viel tegen, omdat stijlexposure, sectorallocatie en aandelenselectie allemaal afbreuk deden aan de relatieve prestaties vergeleken met brede marktindexen. Toch beperkte de strategie nog steeds het verlies ten opzichte van de waarde-index. Met de rotatie van de markt van groei naar waarde sinds het vierde kwartaal van 2020, is de strategie sterk hersteld. Sectorallocatie en stijlexposure hebben positief bijgedragen, maar aandelenselectie was de belangrijkste onderscheidende factor met in het bzijonder sterke resultaten in de technologiesector.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse laten het fonds uitkomen in het middelste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Bronze.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Kempen (Lux) Global Small-Cap Fund BN. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen wereldwijd small/mid cap, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

kempen small cap tabel

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- L&G ESG Emerging Markets Government Bond Index Fund

JP Morgan Global Macro Sustainable Fund

T. Rowe Price Global Equity Growth Fund

Fundsmith Equity Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten