Geduld wordt beloond

Hoe vaak bekijkt u de stand van zaken in uw beleggingsportefeuille? Ieder kwartaal, iedere maand, of misschien wel iedere dag? Recent ontving ik van mijn broker een e-mail dat ik volgens hun gegevens mijn portefeuille in het afgelopen kwartaal niet had bekeken en dat mij werd aangeraden dit toch wat vaker te doen. Aan de ene kant een begrijpelijke aansporing om beleggers op het belang te wijzen de portefeuilleontwikkelingen te monitoren, maar er schuilt een gevaar in.

Jeffrey Schumacher, CFA 05 april, 2022 | 15:06
Facebook Twitter LinkedIn

Dat gevaar is dat beleggers door het frequent bekijken van hun portefeuille de neiging krijgen om vaker te handelen dan nodig is omdat ze menen dat bijsturing van de portefeuille noodzakelijk is. Dat is fijn voor de broker, maar het kan funest zijn voor het rendement van een beleggingsportefeuille wanneer de transactiekosten geleidelijk oplopen en vanuit emotie verkeerde beleggingsbeslissingen worden genomen.

Het beleggen van geld en het opbouwen van vermogen is daarom ook een marathon en geen sprint. Geduld, discipline en focus zijn hierbij essentiële eigenschappen van beleggers die op de lange termijn succesvol zijn. Ze laten zich niet leiden door de waan van de dag, houden vast aan hun beleggingprincipes en benutten momenten van tegenwind om hun portefeuille robuuster te maken wanneer aandelen in de uitverkoop gaan. Dat is geen gemakkelijke opgave, want onze menselijke natuur kan ons soms behoorlijk in de weg zitten als het gaat om het nemen van rationele beleggingsbeslissingen. Een beter rendement begint dan ook vaak bij beleggers zelf.

Heldere filosofie geeft houvast
Een duidelijke beleggingsfilosofie en een helder gedefinieerd, gestructureerd en herhaalbaar proces geeft beleggers houvast en ondersteuning om het investeringsraamwerk zo consistent mogelijk uit te blijven voeren. Dat geldt niet alleen voor particuliere beleggers, maar ook voor professionele fondsbeheerders.

Toch zien we soms opvallende veranderingen in portefeuilles van de fondsmanagers die we als fondsanalisten van Morningstar beoordelen. Een groot aantal wijzigingen in een korte tijd die niet passen in het patroon dat we daarvoor hebben waargenomen is een reden om hier kritische vragen over te stellen om te achterhalen of de motieven voor deze acties in lijn zijn met het gevoerde beleggingsbeleid.

Bewezen beheerders
Gelukkig zijn er ook sprekende voorbeelden van beheerders die zich in dat opzicht ruimschoots bewezen hebben. Beheerders die een belang in een bedrijf aankopen met het idee om er voor de lange termijn, wellicht altijd, in belegd te blijven. Het zijn beleggers die zich concentreren op de fundamentele waarde van een bedrijf en zich niet van de wijs laten brengen door de koersfluctuaties op de korte termijn. Aandeelhouders in plaats van speculanten.

Terry Smith, fondsbeheerder van Fundsmith en winnaar van de Morningstar Award for Investing Excellence 2022 in de categorie beste aandelenfonds wereldwijd, is zo’n belegger. Smith, die zijn naamdragende fonds in 2010 oprichtte, heeft gedurende zijn decennialange beleggingservaring een originele kijk op beleggen ontwikkeld, wat hem met zijn compacte maar toegewijde team ook helpt om, indien gerechtvaardigd, tegen de stroom in te gaan.

Fundsmith's beleggingsproces
Het beleggingsproces rust op een gedisciplineerde en consistente implementatie van een goed opgebouwde en gestructureerde strategie. De aanpak is bottom-up, met een combinatie van kwantitatieve screenings en diepgaande fundamentele analyse door het team. Smith heeft als doel om aandelen in kwaliteitsbedrijven aan te kopen en vast te houden, desnoods voor altijd, om ze geleidelijk en continu in waarde te zien stijgen. De geconcentreerde portefeuille van 20-30 aandelen toont de grootste overtuigingen van het team.

Over de afgelopen 10 jaar heeft Smith belegd in 50 verschillende bedrijven, en de portefeuille per eind 2021 huisvestte vijf aandelen die vanaf het begin in de portefeuille hebben gezeten: Philip Morris International, Stryker, PepsiCo, KONE en Unilever. Van de 27 aandelen in de portefeuille zijn er 18 die al meer dan vijf jaar geleden hun entree maakten in de portefeuille en in 2021 werd er geen enkele nieuwe naam toegevoegd.

Dat betekent niet dat Smith op zijn lauweren rust. Zo liet hij zich recent nog zeer kritisch uit over het management van Unilever na de mislukte overname van de consumentendivisie van GSK, waarbij hij stelde dat het management de weg kwijt is en lijdt aan een obsessie voor duurzaamheid.

Behoort tot de top
De langetermijnvisie van Smith en zijn team hebben het fonds geen windeieren gelegd. Het fonds behoort over de vijf jaar gemeten tot en met maart 2022 tot het best presterende kwintiel in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap groei. Over het afgelopen decennium werd maar liefst 98% van de concurrenten verslagen en de MSCI World Growth index met ruim 3% per jaar.

Het geheim van Smith’s succes? Koop goede bedrijven, betaal niet teveel voor kwaliteit, en doe verder niets. Volgens Smith is vooral dat laatste lastig voor beleggers en is emotionele discipline cruciaal voor het slagen als belegger. Om een beleggingsstrategie te beoordelen, moet je de resultaten bekijken over een volledige marktcyclus, in plaats van over een korte periode zoals een kwartaal.

Aandelen, en zelfs beleggingsstrategieën als geheel, zullen van tijd tot tijd achterblijven bij de markt. Het is echter zinloos om te verwachten dat ieder bedrijf of iedere beleggingsstrategie in alle markten superieure resultaten levert. Net zoals het onwaarschijnlijk is dat een wielrenner tijdens de Tour de France de beste is in zowel de massasprint, de tijdrit en de bergetappes.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten