We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Een maand oorlog in Oekraine in 6 grafieken

Ruim een maand geleden begon de invasie van Rusland in Oekraine. Morningstar laat in zes grafieken zien hoe die de wereldwijde financiéle markten heeft beïnvloed.

Sunniva Kolostyak 30 maart, 2022 | 10:47
Facebook Twitter LinkedIn

Ukraine flag

De oorlog in Oekraine is ruim een maand bezig; Rusland viel op 24 februari het land binnen. Sindsdien zijn meer dan 3,5 miljoen mensen het land ontvlucht en zijn duizenden mensen omgekomen. Internationaal wordt geprobeerd met politieke druk, sancties en onderhandelingen de gevechten te stoppen. Morningstar onderzoekt de impact van de oorlog op de wereldwijde financiële markten.

Veel Westerse bedrijven hebben besloten om hun activiteiten in Rusland te stoppen; ze exporteren niet meer naar Rusland, maar ook hun lokale faciliteiten sluiten de deuren. Bierbrouwer Heineken (HEIA)  bijvoorbeeld, besloot eerst om geen Heineken-bier meer naar Rusland te verschepen, maar ging vervolgens een stap verder door ook de brouwerijen in Rusland die de lokale biermerken produceren, te sluiten.

Daardoor moeten ze assets afschrijven en hun toekomstverwachtingen bijstellen. Fondsbeheerders stappen uit hun beleggingen in Russiche aandelen en obligaties. Ook duurzaam beleggen ondervindt invloed, want de energietransitie komt in een stroomversnelling om de afhankelijkheid van Russische olie en gas te verminderen.

Wat is er allemaal gebeurd? We vatten het samen in zes grafieken:

 

De olieprijs is omhooggeschoten

De prijzen van energie en grondstoffen zoals olie en gas zijn door het dak gegaan. Ruwe olie is 30% duurder geworden. En de volatiliteit is flink toegenomen.

 

Russische ETF's zijn waardeloos

ETF's die in Rusland beleggen, zoals de iShares MSCI Russia ETF, hebben hun notering beëindigd en zijn effectief waardeloos geworden.

 

Valuta volatiliteit

Toen het conflict begon, hebben Westerse landen sancties ingesteld, en de Russische roebel zakte ongeveer 30% ten opzichte van de US dollar. Sindsdien is de Russische munt weer wat opgekrabbeld.

 

Europa voelt gevolgen

Vanwege de geografische ligging en de afhankelijkheid van Russische energie is de Europese markt harder geraakt dan de Amerikaanse. Inmiddels zijn de Europesen indices alweer opgeveerd tot de niveaus van vóór de oorlog.

 

Schone energie neemt een vlucht

In de afgelopen maand is de winstgevendheid van de diverse sectoren sterk verschillend geweest. Niet verrassend is dat alternatieve energie het veel beter heeft gedaan dan andere sectoren – de S&P Global Clean Energy index heeft een rendement van ruim 20% behaald. Intussen zijn defensieve aandelen niet echt van hun plaats gekomen, getuige de ontwikkeling van de MSCI World/Consumer Staples index.

 

Tarweprijs klimt gestaag

Tot slot heeft de oorlog een enorme impact op de prijzen van landbouwgrondstoffen en gewassen. Oekraine is wereldwijd een belangrijke exporteur van graan en als gevolg van de oorlog wordt gevreesd voor flink lagere productie in de komende tijd. De Morningstar Global Agriculture Inputs Index is sinds eind februari met 20% gestegen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten