Fonds van de Week: T. Rowe Price Global Growth Equity Fund

De strategie van het T. Rowe Price Global Growth Equity Fund weet zijn concurrenten in de groei-stijl te verslaan dankzij een deskundige portefeuille-opbouw die wordt gekenmerkt door diversificatie en sterk risicobeheer. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

Robert van den Oever 24 maart, 2022 | 9:26
Facebook Twitter LinkedIn

T. Rowe Price Global Growth Equity Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: High
Fondshuis: High
Beleggingsproces: High

 

T. Rowe Price Global Growth Equity Fund

Dit fonds steekt met kop en schouders boven zijn concurrenten in de groei-stijl uit, vindt Morningstar-analist Ronald van Genderen. De beheerder is deskundig op het gebied van aandelen en goed bewust van ririsoc en dat komt tot uiting in zijn portefeuille-opbouw. Analist Van Genderen handhaaft de Morningstar Analyst Rating op Gold, de hoogst haalbare.

Uitgebreide toelichting

FvdW T Rowe Price growth

 

Beheerteam
Hoofdmanager Scott Berg nam deze strategie in oktober 2008 over. Berg heeft ervaring bij T. Rowe Price, want hij kwam in 2002 dienst, aanvankelijk als aandelenanalist waarna hij werd gepromoveerd tot associate portfoliomanager in 2005. Berg heeft hulp van een geassocieerde portefeuillemanager bij het bewaken van de portefeuille.

Sinds 2020 is dat de in Londen gevestigde Philip Richards. Die is in 2018 bij het fondshuis gekomen vanuit Goldman Sachs waar hij consumenten-, internet- en technologieaandelen volgde. Berg en zijn associate portfoliomanager werken nauw samen met de sectorspecialisten van T. Rowe Price die speciale portefeuilles beheren en sterk leunen op het brede aandelenonderzoeksplatform.

De onderzoeksgroep, verspreid over acht wereldwijde kantoren, is meer dan 200 man sterk en georganiseerd langs sectorale lijnen. T. Rowe heeft aangekondigd dat het zes beleggingsstrategieën overzet naar een afzonderlijke entiteit in 2022, hoewel dat hier geen betekenisvolle impact zou moeten hebben. Berg zal toegang houden tot de meeste van de wereldwijde en niet-Amerikaanse analisten en portefeuillebeheerders.

Fondshuis
T. Rowe Price blijft een goed gepositioneerd fondshuis in een steeds concurrerendere industrie, en verdient een Parent Pillar rating van High. Het heeft de tegenwind voor actief beheer het hoofd weten te bieden door het grondige onderzoeksproces, de sterke prestaties in meerdere vermogenscategorieën en de aanhoudende investeringen in zijn researchteam.

Het aantal personeelsleden steeg met 9% in 2019 en de sterke balans van het fondshuis geeft het de financiële ruimte om mensen te kunnen blijven aannemen, ook in economisch mindere tijden. Het multi-asset team is versterkt en ook de kwantitiatieve deskundigheid is aangevuld.

Doorgaans leidt T. Rowe Price talent in eigen huis op, maar de afgelopen tijd zijn ook ervaren beleggers van buiten aangenomen voor bepaalde segmenten, met anem aandelenanalisten. Dat stelt het fondshuis in staat om een soepele opvolging te bewerkstelligen als beheerders met een lange staat van dienst met pensioen gaan. Of, zoals in 2019 verrassend gebeurde, dat er een sterbeheerder vertrekt om zijn eigen boetiek op te richten.

Het fondshuis is bezig de distributie buiten de VS te verbreden, de ESG deskundigheid op te schroeven en nieuwe ETF's aan het ontwikkelen. Het zit dus niet stil, maar is als altijd verstandig met het introduceren van nieuwe strategieën en capaciteitsbeheer, waarbij de belangen van eindbeleggers voorop staan.

Proces
Deze strategie streeft in de eerste plaats naar ondergewaardeerd groeipotentieel. Manager Scott Berg zoekt naar bedrijven die de waarde of productiviteit van hun activa kunnen verhogen. Hij krijgt steun van T. Rowe Price's omvangrijke team van fundamentele analisten om zulke bedrijven te vinden. Kansen kunnen in zowel ontwikkelde als opkomende markten, liggen en Berg zoekt in beide, waarbij hij niet erg op de MSCI ACWI als maatstaf let.

Diversificatie is zijn favoriete instrument voor risicobeheer. Hij spreidt posities over vele landen, sectoren en aandelen en koopt zelfs waarde-aandelen voor meer diversiteit. Bottom-up onderzoek is de belangrijkste drijfveer achter de aandelenselectie. Berg reist veel en besteedt ongeveer 40% van zijn tijd aan ontmoetingen met management, leveranciers en concurrenten van het bedrijf om vragen te stellen over de markt en het bedrijf zelf, de strategie, enzovoort. Hij reist ook om een idee te krijgen van de lokale economische realiteit en het consumenten sentiment. Dat is met name relevant voor bedrijven in opkomende economieën.

Berg's analyse heeft een looptijd van twee tot drie jaar, maar hij is niet bang om de portefeuille op te schudden als de omstandigheden veranderen. De portefeuille-omzet is meestal omhoog met 80% op jaarbasis. Echter, slechts ongeveer eenderde daarvan betreft echte wisselingen van namen; de rest is afkomstig van het vergroten of verkleinen van  bestaande posities.

Prestaties
Sinds Scott Berg deze strategie in oktober 2008 overnam heeft de 'clean' fondsklasse Q jaarlijks 14,40% opgeleverd, vergeleken met 11,86% voor de MSCI ACWI benchmark en 13,66% voor de meer relevante benchmark MSCI ACWI Growth. Hij ligt ook ruim voor op concurrenten over diezelfde periode, en het fonds belandt in het bovenste kwartiel van de categorie wereldwijde large-cap groei-aandelen over de laatste vijf en tien jaar tot en met februari 2022.

In dezelfde periode verslaan ook de voor risico gecorrigeerde rendementen, gemeten aan de hand van de Sharpe- en Sortino-ratio's, eveneens de benchmark en de gemiddelde concurrent. Dit ondanks een hogere volatiliteit, gemeten aan de hand van de standaarddeviatie, als gevolg van het risicobeheer op portefeuilleniveau, dat in turbulente tijden beperkte verliezen kent. De opkomende markten en small-cap blootstelling aan aandelen is doorgaans positief voor de prestaties, maar kan ook bijdragen aan het risicoprofiel van de strategie.

Het resultaat van strategie over 2020 was indrukwekkend, want in dat turbulente jaar won het fonds 30,5%, ruim boven zijn brede benchmark. Hoewel 2021 erg sterk begon, worstelde de strategie tegen het einde en begin 2022 enorm met de prestaties. Onderwogen posities in een aantal grote indexnamen zoals Apple en Microsoft hielp niet. Op dezelfde manier waren fitnessapparatuur-maker Peleton Interactive en de Braziliaanse retailer Magazine Luiza negatief. Aan de andere kant waren het Vietnamese consumentenbedrijf Masan Group en private equity-groep KKR de betere presteerders in 2021.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse Q laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van T. Rowe Price Global Growth Equity Fund Q EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

FvdW growth funds

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Fundsmith Equity Fund

Loomis Sayles Multisector Income Fund

Schroder ISF Global Disruption

Robeco New World Financials

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten