We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Top-5 Aandelen ASEAN: sterk jaar voor Vietnam

Groeivertragingen in opkomende markten voorspellen niet veel goeds voor de activaklasse, maar zoals we weten is de ene markt de andere niet. In deze top-5 kijken we naar fondsen die zich toespitsen op opportuniteiten in Zuidoost Azië.

Thomas De Fauw 28 februari, 2022 | 8:13
Facebook Twitter LinkedIn

Investeerders beleggen in opkomende markten vooral omwille van de economische groei die er meestal hoger ligt dan in de meer ontwikkelde markten. Hoewel dat nog steeds het geval is, daalde het verschil tussen de twee recent naar een dieptepunt. Met hogere rentevoeten in de VS in het verschiet en een potentieel sterkere dollar lijken de vooruitzichten voor opkomende markten nog bleker en de risico’s die geassocieerd worden met het beleggen in deze markten des te hoger. Maar wat hierbij soms over het hoofd wordt gezien is dat veel opkomende economieën vandaag veel beter in staat zijn om financiële en economische moeilijkheden het hoofd te bieden dan in het verleden.

Groeivertraging in de opkomende markten
Een klassiek voorbeeld zijn de economieën van Zuidoost-Azië die vóór de Aziatische financiële crisis de tekorten op de lopende rekening zagen oplopen, maar daarna de nodige hervormingen wisten door te voeren en daardoor in de voorbije jaren overschotten boekten. Veel van hen stapten over naar variabele wisselkoersen, bouwden reserves op in buitenlandse valuta, verdiepten lokale kapitaalmarkten en werden zo minder afhankelijk van buitenlands kapitaal.

Tussen hoop en vrees
Aan de start van dit jaar zijn hier en daar enkele beleggers toch hoopvol in afwachting van een verdere heropening van de handel en economie, inclusief het opheffen van de reisbeperkingen in Thailand. Indonesië op zijn beurt kan mogelijk profiteren van hogere grondstofprijzen onder meer in palmolie en is als de op drie na grootste nikkelleverancier ter wereld ook goed gepositioneerd in de EV- toeleveringsketen.

Toch is voorzichtigheid geboden voor de regio gezien de bovenvermelde uitdagingen en relatieve en historische waarderingen die niet erg attractief zijn. Bovendien kan de samenstelling van de aandelenmarkten de index in de komende jaren ook parten spelen. De MSCI ASEAN index bestaat namelijk voor 37% uit financiële-sectoraandelen, vooral traditionele banken die steeds meer concurrentie ervaren van nieuwe financiële technologieplatformen. Zo verwerkten e-wallets, volgens schattingen van S&P Global Market Intelligence ongeveer 72% van de elektronische geldbetalingen in Indonesië. Dit gaat vooral ten koste van kaartbetalingen.

Sterk jaar voor Vietnamese aandelen
Zuidoost-Aziatische aandelen deden het over het algemeen gezien beter dan Chinese in 2021. De MSCI China index eindigde 2021 met een verlies van 15,8% terwijl de MSCI ASEAN index het jaar 7,6% hoger afsloot. Daarmee bleef het wel ver achter op wereldwijde aandelen, de MSCI All-Country World index boekte namelijk een winst van 27,5% gemeten in euro.

De MSCI ASEAN index bestaat uit 159 bedrijven verspreid over Singapore (31,9%), Thailand (20,5%), Indonesië (17,7%), Maleisië (16,3%), de Filippijnen (9,0%) en Vietnam. Die laatste kende een boerenjaar in 2021 met een rendement van 34,3% voor de MSCI Vietnam index dankzij een toegenomen interesse van lokale beleggers terwijl buitenlandse beleggers opgeschrikt door corona en problemen met de toeleveringsketens juist de uitgang opzochten.

Hoewel de liquiditeit vorig jaar verdrievoudigde en er inmiddels meer dan 40 bedrijven een marktkapitalisatie van boven de 1 miljard dollar hebben, blijft het toch afwachten wanneer Vietnam kan toetreden tot de MSCI Emerging Market index club. Voorlopig classificeert MSCI het land nog steeds als een Frontier Market. Een hervorming van de buitenlandse eigendomslimieten is hierbij de grootste hindernis.

De Top-5
Er zijn weinig fondsen beschikbaar met een specifieke focus op Zuidoost-Azië. Vandaar dat we deze week een overzicht verschaffen van de vier best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen ASEAN over de laatste twaalf maanden tot eind januari 2022, omdat er niet meer fondsen in deze categorie in Nederland gedistribueerd worden.

Op de eerste plaats staat Fidelity ASEAN Fund dat sinds 2018 beheerd wordt door de ervaren Madeleine Kuang. Desondanks haar ASEAN achtergrond, kreeg ze in juli 2021 ook de leiding over het Fidelity Emerging Asia Fund, dat van Morningstar analisten een Neutral rating krijgt en vroeger beheerd werd door Teera Chanpongsang. Kuang hanteert een strikt fundamentele bottom-up aanpak en gaat op zoek naar ASEAN aandelen die beneden hun intrinsieke waarde noteren.

Toch zien we vooral index zwaargewichten in de portefeuille. De portefeuille is overwogen in de financiële sector met posities in onder meer DBS Group (9,2%), Bank Central Asia (5,9%) en UOB (6,0%) en onderwogen in de vastgoed en communicatie sectoren. Het fonds heeft 2,5% blootstelling aan Vietnamese aandelen.

Ook in ons lijstje staat JPM ASEAN Equity Fund dat een Morningstar Analyst Rating van Gold krijgt. Deze strategie wordt sinds januari 2009 beheerd door de ervaren Pauline Ng vergezeld van drie co-managers, die de landenspecialisten zijn van haar vijfkoppige ASEAN-team en gemiddeld 16 jaar ervaring hebben. Naast dit team worden de beheerders ook goed ondersteund door 15 sectoranalisten.

De strategie is gericht op het identificeren van kwaliteits-groeibedrijven die het vermogen hebben consistent cash te generen en over een sterke balans en managementteam beschikken. Het fonds is momenteel overwogen in de communicatie sector met een grote positie in Sea Ltd, een gaming en e-commerce speler in de regio en financiële-sectoraandelen. Het is onderwogen in vastgoed en consumptiegoederen. De strategie heeft 2,7% van zijn activa in Vietnam.

Top-5 Aandelen ASEAN

top 5 asean be

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten