Top-5 High Yield: obligatiefondsen M&G eindigt als eerste

Hoogrenderende obligaties, in het verleden beter bekend als junk bonds, maar inmiddels present in menig portefeuille, sloten elk kwartaal van 2021 af met een positief rendement.

Thomas De Fauw 31 januari, 2022 | 8:16
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Categorie Global High Yield Bond steeg vorig jaar met 10,3% gemeten in euro’s, terwijl de ICE BofA Glb High Yield Constrained Index 9,1% hoger afklokte. Speculatieve uitgiftes met een kredietrating van CCC (vooral binnen de energiesector) deden het beter dan BB’s terwijl er relatief weinig faillissementen of herstructureringen waren over de laatste 12 maanden.

De ICE BofA US High Yield Effective Yield, het effectieve rendement van de hierboven besproken index, eindigde december 2021 op 4,4% en lijkt voorlopig te consolideren tussen 4% en 5%. Een historisch dieptepunt want het kwik zakte op het einde van 2020 pas voor het eerst sinds de metingen midden jaren 90 beneden de 5%. Het Europese equivalent sloot vorig jaar af op 2,8% en beide indices stonden op 23 maart 2020 nog op een niveau van respectievelijk 11,4% en 8,1%.

De ICE BofA US High Yield Index Option-Adjusted Spread sloot het derde kwartaal af op 310 basispunten terwijl de spread nog 10,9 procentpunten bedroeg op 23 maart 2020. Hoewel de huidige spread historisch gezien niet uitzonderlijk is (in mei 2007, februari 2005 en gedurende 1997 zakte de spread tot beneden de 3%) lijkt het opwaartse risico volgens sommige beleggers nu wel hoger.

Woelig jaar
Het jaar 2022 belooft een woelig jaar te worden voor vastrentende activa. Overheidsobligaties corrigeerden al aan de start van dit jaar omdat beleggers zich positioneren voor renteverhogingen en het mogelijk verkleinen van de Fed-balans daarna. Ondertussen is het totaal aan overheidsobligaties met een negatieve nominale rente gedaald van meer dan 18 biljoen dollar aan het einde van 2020 tot beneden de 10 biljoen dollar in de eerste weken van 2022.

De ECB maakt zich zorgen over de stijgende inflatie en dalende reële rente die beleggers ertoe aangezet heeft steeds grotere risico’s te nemen in hun zoektocht naar rendement. De centrale bank spreekt van uitbundigheid op de kredietmarkten en ook ervaren beleggers zoals Bill Gross en Loomis Sayles’ Dan Fuss, die in 2019 de Morningstar Outstanding Portfolio Manager Award in ontvangst mocht nemen, kwamen recent uit met waarschuwingen.

Echter, historisch gezien presteerden high yield obligaties beter dan de meeste andere vastrentende activaklassen in een omgeving van hogere inflatie en stijgende rentes. Bovendien is de high yield markt nu meer geconcentreerd in ‘veiligere’ BB-kredieten dan aan de vooravond van de financiële crisis van 2007. Daartegenover staat wel dat de rentegevoeligheid van hoogrenderende obligaties in de loop der jaren is verhoogd.

Ondertussen nemen veel bedrijven het zekere voor het onzekere door in de eerste week van dit jaar meer dan 100 miljard dollar te halen op de obligatiemarkt in een poging om lage interestvoeten vast te houden.

De Top-5
Voor de Top-5 van deze week kijken we naar beleggingsfondsen in de Morningstar Categorie Global High Yield Bond. Deze vijf fondsen hebben de beste prestatie laten zien op basis van het rendement over 2021.

M&G (Lux) Global Floating Rate High Yield Fund
Op de eerste plaats staat M&G (Lux) Global Floating Rate High Yield Fund dat beheerd wordt door James Tomlins en Stefan Isaacs. Het fonds eindigde 2021 in het eerste deciel van de global high yield bond Morningstar categorie, maar presteerde in de twee voorgaande jaren ondermaats door telkens in het laatste kwintiel te eindigen. Dit fonds kreeg van Morningstar analisten tot voor kort een Neutral rating, maar de coverage werd recent beëindigd wegens onvoldoende overtuiging in de potentie van de strategie om de categorie-benchmark te verslaan.

Beide heren managen ook het Britse M&G Global High Yield Bond fonds dat een Bronze rating heeft. Deze strategie probeert een beter rendement te halen dan de BofAML Global Floating Rate High Yield (3% constrained) index en belegt voornamelijk in risicovollere hoogrenderende obligaties met variabele rente, maar kan ook gebruik maken van renteswaps en CDS. Aan het eind van vorig jaar was meer dan 80% van de activa belegd in effecten met een kredietrating van B, een overweging van maar liefst 46 procentpunten ten opzichte van het categorie gemiddelde.

 

Top-5 High Yield

top 5 hy be

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten