We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Larry Fink's outlook voor 2022: zijn 9 inzichten

BlackRock's invloedrijke CEO Larry Fink sprak op een outlook-event over zijn verwachtingen voor 2022. Morningstar was erbij en hoorde Finks overwegingen omtrent consumentengedrag, covid-19, ESG en rendementen op aandelen.

Ollie Smith 18 januari, 2022 | 15:24
Facebook Twitter LinkedIn

Larry Fink, BlackRock CEO

Op een outlook-event van vermogensbeheerder BlackRock voor 2022 deelde CEO Larry Fink zijn inzichten over een reeks aan onderwerpen. Morningstar's Ollie Smith en Sunniva Kolostyak waren erbij en noteerden het volgende:

Consumentengedrag is totaal veranderd

“We hebben in 2021 een enorme verandering gezien. Als gevolg van covid besteden we veel minder geld aan diensten. We reizen veel minder. We gaan veel minder uit eten. Daardoor is de spaarpot van iedereen tezamen flink gegroeid; als we daar iets van uitgeven, dan besteden we dat aan kapitaalgoederen. Sommige fundamentele redenen van de problemen in de toeleveringsketen die we nu zien, zitten aan de vraagkant; de vraag is gewoon zoveel groter dan ooit tevoren.”

Inflatie blijft

“Inflatie is a big, big issue voor 2022 vanwege het veranderde consumentengedrag. We zien het ook al in de lonen. En we zien steeds meer mensen hun baan verlaten omdat ze er vertrouwen in hebben dat ze elders iets beters kunnen krijgen. Dat jaagt de looninflatie op. Dus de vraag is: gaan we meer looninflatie krijgen, of meer kerninflatie? Dat wordt een grote politieke kwestie.”

Duurzaamheidsinflatie bestaat

“De wereld beweegt sneller in de richting van minder CO2-uitstoot. Maar als we geen goed overheidsbeleid hebben om vrrag en aanbod van energie goed op elkaar af te stemmen, dan kunnen er problemen ontstaan. Dat hebben we afgelopen jaar al gezien. En dat gaat vaker gebeuren. Je zou het bijna duurzaamheidsinflatie kunnen noemen. In 2022 kan dat leiden tot een andere opstelling van centrale banken, vooral van de Federal Reserve.”

Verwacht geen mega-rendement op aandelen

“De S&P steeg vorig jaar met 27%. Het lijkt me moeilijk om zo'n soort cijfer nog eens te halen. Het is overduidelijk dat sommige waarderingen zeer extreem zijn. Er is zoveel momentum in de aandelenmarkten. Onze klanten stappen meer en meer in privates, of het nu private debt is, private equity of vastgoed. Dat is een duidelijke verandering, maar tegelijk vermindert die de vrees voor inflatie. Daarom ben ik niet bang voor aandelen. Ik denk dat aandelen ook in 2022 belangrijk zijn. Ook denk ik dat je in fixed income kansen kan vinden als de rentes stijgen. Dus ik ben niet bezorgd over de kapitaalmarkten. Er staat nog zoveel geld langs de zijlijn. Dat is misschien nog wel de belangrijkste vraag: waar stop ik mijn geld in?”

Technologie werkt, maar...

“Ik denk dat remote working geen bedrijfscultuur kan creëren of onderhouden. Je moet vernonden zijn met je team en met je organistie. Een echt diepgaand gesprek over de economie of een politiek debat tijdens een diner is toch echt wat anders dan een virtual call. We moeten niet vergeten dat menselijke connectiviteit de essentie is van de cultuur van een organisation. Ik denk echt dat cultuur het grootste verschil is tussen een goed en een slecht bedrijf, of een goed bedrijf en een geweldig bedrijf.”

De private sector is geen duurzaamheidspolitie

“De klimaatkwestie en klimaatrisico zal de grootste verandering op de kapitaalmarkten zijn. Politici hebben termijnen van vier jaar of iets meer om goed beleid te voeren, terwijl de kwestie over 20-30 jaar gaat. Daar zit een scheefte in. Overheden vragen de private sector om méér te doen, omdat ze daar zelf niet toe in staat zijn. Het punt is, wij kunnen niet de duurzaamheidspolitie zijn namens overheden, dus daar is een wankel evenwicht. We moeten allemaal onze portefeuilles zorgvuldig aanpassen, en sommige industrieën zullen achterblijven als ze dat onvoldoende doen. De zoektocht naar nieuwe technologieën om sneller CO2-vrij te worden is fascinerend en zal grote winsten brengen voor degenen die de nieuwe bedrijven weten te ontdekken.”

CO2 langzaam uitfaseren

“Momenteel is de technologie die we hebben nog niet toereikend to decarbonise in a fair, just way. Als we morgen CO2-vrij zouden willen zijn, dan zou dat misschien wel kunnen, maar dan leidt dat tot hyperinflatie en meer ongelijkheid. De technologieën om sneler groene te worden komen er wel, maar dat kost tijd. Die overbrugging vraagt om informeren en educatie van onze klanten. Hoe denken zij over CO2-reductie? Hoe kunnen we samen de transitie het best vormgeven, alles afwegende?”

Fossiele energie bedrijven zijn leidend (ja echt)

“Sommige van de beste meetings die ik in 2021 had, waren met fossiele-energiebedrijven. Zij zullen de leiding nemen in de transiti. Daarnaast zullen we nieuwe bedrijven zien opkomen die uiteindelijk ook leiders gaan worden. Net zoals we bij elektrische auto's hebben gezien; Tesla was de innovator maar na enige tijd kwamen General Motors, Ford, Volkswagen en Toyota op snelheid op dit gebied en doen ze net zo hard mee.”

Stakeholder capitalism is niet politiek

“Ons onderzoek bewijst dat bedrijven die het best omgaan met hun stakeholders veerkrachtige en op lange termijn houdbare winstgevendheid hebben. Daar draait het om. Stakeholder capitalism is niet politiek. Stakeholder capitalism is de essentie van waar het bij een bedrijf om gaat: een cultuur van vooruitgang, connectiviteit met klanten en medewerkers. Dat zijn de bedrijven waar je in wil beleggen.”

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ollie Smith  is editor van Morningstar UK

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten