De Ultimate Stock Pickers hebben in het derde kwartaal van 2021 geconcentreerd aandelen bijgekocht. Ze sloegen vooral aandelen in in de sectoren communicatie, financials, technologie en consumentengoederen. Tegelijk werd in de sector financials relatief veel verkocht, terwijl ook binnen consumentengoederen bepaalde segmenten verkocht werden. In een eerste analyse van de aan- en verkopen in dit kwartaal door de Ultimate Stock Pickers hebben we daar onlangs aandacht aan besteed en dat kunt u hier lezen:
Deze keer kijken we naar de Top-10 posities in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers, de wijzigingen ten opzichte van het voorafgaande kwartaal en de nieuwe sectorwegingen die dat met zich meebrengt. Om met die wegingen te beginnen, die komen naar voren in de onderstaande grafiek:
Na de herweging van de portefeuilles zijn de sectoren financials en industrie nu het meest overwogen ten opzichte van de S&P 500, en in mindere mate ook grondstoffen, defensieve consumentengoederen en vastgoed.
De Ultimate Stock Pickers bouwden juist posities af in met name financials en in bepaalde specifieke delen van de consumentenengoederensectoren. De onderwogen sectoren zijn nu met name communicatie en cyclische consumentengoederen. In energie en technologie zijn de Ultimate Stock Pickers slechts nipt onderwogen ten opzichte van de S&P 500.
Top-10 posities
De top-10 van aandelenposities in de portefeuilles, gerangschikt naar overtuiging, toont wederom Alphabet op de eerste plaats. Een ruime meerderheid van 16 USP-fondsen heeft een positie in dit aandeel.
Drie bedrijven in deze lijst zijn overgewaardeerd, waarbij UnitedHealth Group en Apple maar liefst ongeveer 30% boven Morningstar's respectievelijke Fair Values noteren en Bank of America zo'n 15%. De overige namen in de top-10 zijn ofwel fair ofwel licht ondergewaardeerd.
Bekijk de top-10 aandelenposities, gerangschikt naar mate van overtuiging, in onderstaande tabel:
Top-10 aankopen
Als we kijken naar de Top-10 van aankopen, gerangschikt naar overtuiging, dan wordt onderstreept dat de Ultimate Stock Pickers vooral naar kwaliteitsaandelen kijken; maar liefst 8 van de 10 namen hebben een Wide Moat rating en 2 hebben een Narrow Moat.
Bekijk de top-10 van aangekochte aandelen, gerangschikt naar mate van overtuiging, in onderstaande tabel:
Top-10 verkopen
Naast aankopen deden de Ultimate Stock Pickers natuurlijk ook een reeks verkopen. De top-10 van hun verkopen uit overtuiging ziet er als volgt uit:
Drie voorbeelden
Uit de lijsten van posities, aan- en verkopen pakken we drie voorbeelden van aandelen die we nader toelichten: Alphabet, Nike en BNY Mellon.
Alphabet
Het aandeel Alphabet (GOOGL) noteert momenteel zit in de portefeuilles van 11 Ultimate Stock Pickers. Het noteert momenteel tegen een korting ten opzichte van de Fair Value van $3.400 die Morningstar-analist Ali Mogharabi hanteert.
De analist kent Alphabet een Wide Moat rating toe omdat het concurrentievoordelen bezit dankzij zijn immateriéle activa en sterke netwerkeffect. Het domineert de zoekopdrachten op internet en daarmee genereert het een ijzersterke omzetgroei en kasstroom en die houdt voorlopig aan, verwacht de analist. Bovendien zal Youtube steeds meer aan omzet en winst gaan bijdragen, terwijl het marktleiderschap in de zoekmarkt voorlopig onaangetast blijft. Allemaal kenmerken waar beleggers op zouden moeten aanslaan, vindt Mogharabi.
Het ecosysteem van Google wordt steeds sterker naarmate het steeds meer gebruikers aan zich weet te binden. Zo worden de advertentiemogelijkheden voor steeds meer adverteerders en uitgevers alsmaar interessanter. Dat kan volgens de analist leiden tot dubbelcijferige omzetgroei in de komende 5 jaar, ervan uitgaande dat de covid-pandemie ergens ten einde raakt.
Google profiteert van zijn schaal en zijn innovatiekracht op de advertentiemarkt, zodat het efficiënt kan opereren en de beste gebruikerservaring kan bieden. Dit wordr ook nadrukkelijker uitgerold op mobiele toepassingen.
Verderer innovatie is te verwachten op het gebied van autonoom rijden via dochter Waymo en in de business van cloud-diensten. De moat trend die de moat rating ondersteunt, is Stable, en dat weerspiegelt het ontbreken van echte concurrentie, zodat Alphabet zijn dominante marktpositie en groeimogelijkheden min of meer verzekerd ziet.
Nike
Het aandeel Nike (NKE) is gekocht door de Ultimate Stock Pickers hoewel het overgewaardeerd is, en niet zo'n beetje ook; het noteert 30% hoger dan Morningstar's Fair Value van $128. Nike is 's werelds grootste fabrikant van sportschoenen en sportkleding. Alles voor hardlopen, basketbal, voetbal en nog veel meer is te vinden in het assortiment van Nike. Schoenen zijn goed voor tweederde van de omzet die in 30 landen over de hele wereld wordt behaald.
De covid-pandemie heeft voor problemen in de toeleveringsketen gezorgd, maar Morningstar-analist David Swartz ziet dat als een korte-termijn kwestie waar NIke goed doorheen zal komen. Door zijn dominante marktpositie en sterke merk zal Nike nog jarenlang in staat zijn om hogere prijzen te vragen en een bovengemiddelde winstgevendheid te realiseren, ondanks oprukkende concurrentie van allerhande jonge niche-merken.
Een belangrijke strategische keuze is dat Nike zijn distributie stroomlijnt; minder generieke winkelketens en verkooppunten, maar exclusieve distributie via grote retailers zoals Nordstrom, Dick's Sporting Goods en Foot Locker. Op die manier kan Nike de merkbeleving nauwkeuriger controleren en een breder assortiment per verkooppunt etaleren.
Verdere groei in de toekomst kan volgens de analist komen van internationale expansie. In China liggen nog mogelijkheden, en ook in opkomende landen waar de middenklasse groeit en meer te besteden heeft. Voor nieuwe markten is e-commerce een belangrijkere aanjager van groei dan het openen van nieuwe winkels, dus ook daar moet Nike blijven innoveren om het maximale uit dit kanaal te halen. Morningstar kent Nike een Wide Moat rating toe.
BNY Mellon
Het aandeel BNY Mellon (BK) prijkt op de lijst van aandelen die verkocht werden door de Ultimate Stock Pickers. Daarnaast komen nog drie andere financials op de verkooplijst voor. Vermogensbeheerder BNY Mellon is actief in 35 landen en beheert $2.200 biljoen aan vermogen. Het is de grootste effectenbewaarder ter wereld en verleent bewaar- en administratiediensten voor $41.000 biljoen aan belegd vermogen.
Voor professionele beleggers wil BNY Mellon het ene loket zijn voor alle diensten die ze nodig hebben, van handel in tot bewaring en beheer van effecten. Die dienstverlening is heel breed, want bijvoorbeeld ADR's, afgeleide effecten voor handel in landen anders dan de hoofdnotering , wordt mogelijk gemaakt door BNY Mellon.
Zoals veel financials heeft ook deze bank last van de lage rente en dat zal ook in de cijfers over 2021 tot uitdrukking komen, verwacht Morningstar. Een ander punt van zorg zijn de hoge kosten, deels als gevolg van onvoldoende verteerde overnames. Daar maakt de bank inmiddels flink werk van en de verwachting is dat het kostenniveu de komende jaren flink zal dalen, zodat dit concurrentienadeel wegvalt.