Bij Morningstar staat deze week in het teken van duurzaamheid. We helpen u om duurzaamheid een grotere rol in uw beleggingsportefeuille te geven als u daarvoor kiest. Daartoe nemen we u stap voor stap mee in een serie van vier artikelen die u leren om uw huidige portefeuille door te lichten op de 3 factoren Environmental, Social en Governance, om nieuwe mogelijkheden voor duurzaamheid te ontdekken, en ten slotte om daadwerkelijk een transitie te maken naar meer duurzame beleggingen op een manier die bij uw keuzes past.
Morningstar Sustainability Rating
Daarnaast laten we u die tools zien die Morningstar heeft ontwikkeld om duurzaamheid van beleggingen te meten, te verifiëren en toe te passen in uw portefeuille. Dat begon in 2016 met de introductie van de Morningstar Sustainability Rating. Die onderging in 2019 een aantal verbeteringen. Daarover leest u hier meer:
- Zo gebruik je de Morningstar Sustainability Rating
- Volledige methodologie Morningstar Sustainability Rating
Carbon Risk Score
Vervolgens kwam Morningstar met de De Carbon Risk Score. Die is geïntroduceerd in 2018 en geeft inzicht in de CO2-effecten van beleggingsfondsen. Met deze maatstaf kunnen beleggers nagaan wat de CO-uitstoot, ofwel de carbon-footprint van een beleggingsportefeuille is, hoe die zich verhoudt tot concurrerende fondsen en benchmarks, en ook hoe het carbon risico in de toekomst verminderd kan worden. Hier leest u meer:
- Morningstar introduceert Carbon Risk Score: inzicht in CO2-effect van beleggingsfondsen
- Morningstar Carbon Risk Score: zo zit de methodologie in elkaar
- Carbon Risk Score makkelijk toegankelijk voor beleggers
ESG Commitment Level
Een nieuw hoofdstuk was in 2020 de lancering van het het ESG Commitment Level. Dat is een kwalitatieve beoordeling van fondsen en fondshuizen en de manier waarop zij duurzaamheid incorporeren in hun beleggingsbeleid. Zijn ze actief en toegewijd om ESG-gericht te beleggen? Of speelt duurzaamheid maar een bijrol? Alles wat u moet weten vindt u hier:
- Nieuw van Morningstar: ESG Commitment Level
- Duurzame fondsen langs een nieuwe meetlat
- Zo werkt het ESG Commitment Level voor fondshuizen
- Nieuwe reeks fondsen krijgt ESG Commitment Level beoordeling
In de praktijk
Hoe vertaalt zich dit in de praktijk? Morningstar maakt voor beleggingsfondsen de uitkomsten van deze tools en ratings inzichtelijk op de fondspagina van het betreffende fonds. Kijken we naar bijvoorbeeld het Kempen Orange Fund, dan kent het menu op de fondspagina op Morningstar.nl de optie 'Sustainability'. Daar vindt u de informatie over de scores.
Bij het Kempen Orange Fund ziet u dat het op de Sustainability Rating een score van 5 globes heeft, de hoogst haalbare. Ook de Carbon Risk Score is gunstig; die is met 7,20 heel laag (en dus gunstig) en dat wordt gevisualiseerd door de positionering ver naar links in het groene deel van de schuifbalk.
Sustainalytics partner bij analyse
Morningstar voert zijn duurzaamheidsanalyse uit in samenwerking met partner Sustainalytics die een grote hoeveelheid data verzamelt en beoordeelt op verschillende niveaus, van individuele bedrijven tot grote fondsportefeuilles. Hun topman Michael Jantzi vertelt deze week waarom duurzaamheid zo belangrijk is geworden voor beleggers, zowel professionele als particuliere.
Risico's omtrent ESG
We kijken ook naar risico's omtrent ESG en zaken waar u als belegger op moet letten omdat ze u kunnen benadelen. Een voorbeeld van dat laatste is greenwashing, ofwel je duurzamer voordoen dan je daadwerkelijk bent. Veel fondshuizen prijzen hun fondsen aan als duurzaam of groen, terwijl die dat niet of niet genoeg zijn. Morningstar's portefeuille-analyse brengt an het licht wat er daadwerkelijk in zit en of dat overeenstemt met de claims die fondshuizen maken.
Aan het eind van deze week laten we zien welke verborgen ESG-risico's er schuil kunnen gaan in uw portefeuille. Die kunnen de prestaties op duurzaam gebeid, zonder dat u het door heeft, negatief beïnvloeden. Daarom maken wij u daar bewust van.