Zo werkt het rente-op-rente effect

Het effect van rente-op-rente is niet te onderschatten. Het lijkt wel magie: laat de tijd zijn werk doen en je voegt waarde toe.

Jocelyn Jovene 09 september, 2021 | 11:32
Facebook Twitter LinkedIn

Einstein graffiti

Naar verluidt zei Albert Einstein het al: het rente-op-rente effect is het achtste wereldwonder. Als je het begrijpt, dan verdien je eraan, en als je het niet begrijpt, dan kost het je geld. We weten echter niet zeker of Einstein het wel echt zei.

De makkelijkste manier om rendement te maken voor beleggers is om je geld voor je te laten werken. De waarde die je opbouwt is het resultaat van twee dingen: hoe lang je belegt en de mate van rendement op de belegging.

Daartoe moet je geduld hebben, discipline, weten van de waarde van de verschillende assets is, en in staat zijn om keuzes te maken op basis van je eigen inzichten, of de expertise van anderen.

Zo werkt het
Het effect van rente-op-rente lijkt magie, maar is het resultaat van simpelweg je rendement niet incasseren maar herbeleggen. Een voorbeeld: stel je belegt $100. Onderstaande tabel laat zien hoeveel rendement je maakt over verschillende tijdsperiodes, en wat de verschillen in hoogte van het rendement zijn.

jj compounding

 

Als je $100 belegt tegen 5% gedurende 5 jaar, dan krijg je $128, maar als je daar 10 jaar van maakt, dan wordt dat $163. Hoe langer je belegt, hoe meer je verdient. Dan kan zelfs nog meer worden als je een hoger rendement weet te behalen. Bijvoorbeeld als je een belegging weet te vinden die 15% rendement oplevert gedurende 10 jaar, dan vermenigvuldigt je geld met een factor 4. Als je 20 jaar de tijd hebt en 15% rendement haalt, dan vermenigvuldigt je geld met een factor 16.

Nog hogere rendementen, zeg 20%, zijn schier onhaalbaar. Dat komt zelden voor en is alleen weggelegd voor de meest getalenteerde beleggers. Warren Buffett is er zoeen, want het gemiddelde jaarlijkse rendement per aandeel op Berkshire Hathaway was in de afgelopen 55 jaar zo'n 20%.

Twee factoren om te onthouden
Als je waarde wil laten accumuleren, dan moet je zo vroeg mogelijk beginnen en je dan richten op de beste te verwachten rendementen die je kan vinden.

De tweede factor is natuurlijk de moeilijkste, omdat die afhangt van een zorgvuldige bestudering van sleutelelementen zoals de marktprijs die je betaalt voor de assets waar je in belegt en hun intrinsieke kwaliteiten.

Als je bijvoorbeeld wil beleggen in aandelen dan moet je bedrijven selecteren die hoge kwaliteit bezitten en noteren tegen een aantrekkelijke waardering.

Bedrijven van hoge kwaliteit hebben een sterke concurrentiepositie in hun markt, zijn binnen hun industrie gegroeid, en halen een hoog kapitaalrendement en een stijgende vrije kasstroom, hebben een sterke balans en worden geleid door competente managers. 

Ook lage waardering is een element dat je niet in de hand hebt. Doorgaans is waardering de weerspiegeling van de opinies van andere mesen, ofwel 'Mr. Market'; soms is die bereid om veel te betalen voor een aandeel en soms juist bereid om te verkopen tegen een flinke korting, zoals Buffett het omschreef in zijn brief aan aandeelhouders uit 1987.

Als je geduldig genoeg bent en weet in welke bedrijven je wil gaan beleggen, dan moet je geduld oefenen en wachten tot de markt de kans biedt om die te kopen tegen een prijs die jij redelijk vindt. Dus is het een kwestie van vasthouden aan je principes en het juiste moment afwachten om dan toe te slaan. 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten