Verguisd, vergeten en verdoemd. De sector financiële dienstverlening is voor beleggers jarenlang een impopulaire sector geweest. Met regelmaat eiste de sector, met banken voorop, een prominente plek op in het financiële katern van de kranten, echter lang niet altijd met een positief nieuwsbericht. Witwaspraktijken, miljardenboetes en echecs zoals de implosie van hedge fonds Archegos schaadde de sector, terwijl toenemende regelgeving, dalende rentes en het noodgedwongen stopzetten van dividenduitkeringen na het uitbreken van de coronapandemie het verdienmodel en de aantrekkelijkheid van banken verder decimeerden.
De aanhoudende slechtnieuwsstroom zorgde er mede voor dat het gewicht van financials in de MSCI World Index daalde van 20% een decennium terug naar iets meer dan 13% per eind juli 2021.
Positief momentum
Sinds eind vorig jaar, toen de rotatie naar waarde aandelen plaatsvond, hebben financials echter een positief momentum te pakken. In het vierde kwartaal van 2020 werd al een eerste aanzet gegeven voor het schadeherstel, waar de MSCI World/Financials 18,8% rendement boekte tegenover 9,2% voor de MSCI World index. In het lopende jaar bedraagt de outperformance ten opzichte van de marktindex 5,6 procentpunt. De opleving van de sector wordt daarnaast ook breed gedragen.
De lancering van diverse vaccins tegen het coronavirus bleek ook het startschot te zijn voor het herstel bij banken. Het leegstromen van reserveringen in de stroppenpot voor slechte leningen, die dankzij de uitgebreide steunmaatregelen van overheden voor getroffen sectoren leidde tot lager dan verwachte verliezen, zorgde voor een grote meevaller in de winstcijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. In navolging van Amerikaanse en Engelse sectorgenoten mogen Europese banken vanaf oktober ook hun dividendbetalingen weer hervatten en worden aandeleninkoopprogramma’s van stal gehaald om het overtollige kapitaal aan aandeelhouders ten goede te laten komen.
Sommige banken zoals UBS en Barclays profiteerden ook van een actieve markt in fusies en overnames, terwijl asset managers, vooral die actief zijn in de hedge fund en private equity industrie zoals Man Group en KKR, hun winstgevendheid flink konden oppoetsen dankzij forse instroom. Het zorgde ervoor dat de muurbloemen van weleer met gemak de verwachtingen overtroffen en analisten hun winstramingen met ongeveer een vijfde hebben opgeschroefd ten opzichte van hun verwachtingen in het eerste kwartaal.
Aanzuigende werking
De positieve draai in het sentiment had ook een aanzuigende werking op beleggers. In het lopende jaar tot eind juli stroomde er 7,3 miljard euro in beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Sector Aandelen Financiële Dienstverlening. Dat betekent een organische groei van 94% over de afgelopen twaalf maanden. De netto instroom van 5,9 miljard in het eerste kwartaal van 2021 is de grootste kwartaalinstroom die de categorie heeft gezien over de afgelopen 10 jaar en meer dan de cumulatieve instroom gemeten vanaf het derde kwartaal 2011 tot en met het derde kwartaal 2021.
Hoewel deze opleving het beeld voor de sector positiever maakt, blijven er onzekerheden die de aantrekkelijkheid van de sector afremmen. Zo valt de groei van het leningenboek tegen, blijft de rentemarge onder druk staan en kan de Delta-variant of andere mutaties van het coronavirus leiden tot een nieuwe cyclus van reserveringen.
Ook zullen de ontwikkelingen in de fintech sector invloed hebben op traditionele spelers in de sector, bijvoorbeeld binnen het betalingsverkeer. De opmars en ontwikkeling van de dienstverlening van PayPal, Adyen en Square springt daarbij in het oog, waarbij de laatste recent 29 miljard dollar over had voor AfterPay, actief in de Buy Now Pay Later markt die potentieel disruptief is voor creditcard maatschappijen.
Fidelity Global Financial Services Fund op 5
Op de vijfde plaats van de Top-5 van deze week vinden we het met een Silver Morningstar Analyst Rating beoordeelde Fidelity Global Financial Services Fund. Beheerder Sotiris Boutsis is een methodische manager die heeft gezorgd voor een consistente aanpak en degelijke uitvoering sinds hij in 2010 werd aangesteld als beheerder van Fidelity Global Financial Services.
De beheerder weet hierbij de 25 analisten die Fidelity’s wereldwijde financials team vormen effectief te benutten. Het proces focust op kwaliteit, maar de beheerder heeft ook oog voor financials die relatief laag gewaardeerd zijn waar hij verwacht dat fundamentele verbetering aanstaande is. De portefeuille telt ongeveer 80 posities, waarbij het Russische TCS Group met een year-to-date rendement van 160% de ster van de portefeuille is, gevolgd door Blackstone en KKR.
Top-5 Aandelen Sector Financials