Uit de resultaten over het tweede kwartaal van Vestas Wind Systems (VWS) en het derde van het gebroken boekjaar van Siemens-Gamesa Renewable Energy (SGRE) komt eenzelfde beeld naar voren: hoger dan geraamde kosten voor grondstoffen, fabricage en het opstarten van projecten, plus operationele leveringsproblemen die de productie verstoren. Daardoor kwamen de omzet en bij beide lager uit dan verwacht. De problemen zijn nog niet voorbij, dus zien de twee windmolenbouwers zich allebei genoodzaakt om hun verwachtingen voor heel 2021 te verlagen.
Winstwaarschuwingen
Siemens-Gamesa had kort voor zijn kwartaalpublicatie al een winstwaarschuwing uitgegeven vanwege de problemen. Doordat de kosten voor projecten hoger zijn uitgevallen dan vooraf begroot, eindigde het kwartaal met een verlies van 151 miljoen euro. Om het gat tussen de begrote en de werkelijke resultaten van projecten in de komende kwartalen op te vangen, heeft het bedrijf een voorziening van 229 miljoen euro genomen.
Vestas volgde iets later met zijn bijstelling. De verwachte bandbreedte voor de marge zakt een procentpunt van 6-8% naar 5-7% en de omzetverwachting voor het midden van de economische cyclus is met 500 miljoen euro verlaagd.
Morningstar-analist Matthew Donen boog zich over de kwartaalrapportages en merkt bij het vergelijken van beide bedrijven op dat de verwachte operationele marge van Vestas een stuk hoger ligt dan bij Siemens-Gamesa, dat niet eens break-even verwacht te draaien. Het verschil komt doordat Vestas operationeel beter te werk gaat en tevens een toonaangevend marktaandeel heeft in windmolenparken op land.
Volop vraag
Aan de vraag ligt het allemaal niet. Beide bedrijven krijgen volop orders van overheden en andere ontwikkelingspartijen om molens te leveren voor nieuw te bouwen windparken, zowel op land als op zee. In de offshore-business heeft Siemens-Gamesa een voorprong op Vestas. Maar Vestas kan die inlopen, onder meer met zijn nieuwste 15 megawatt leverende offshore turbine, waarvoor het al vijf maanden na marktintroductie de eerste order kreeg. Analist Donen ziet dit als een veelbelovende ontwikkeling die Vestas een sterkere positie in offshore kan bezorgen.
Naast het al genoemde margeverschil tussen beide windmolenreuzen is ook de orderinname van Vestas gunstiger dan dat van Siemens-Gamesa. Dat geldt niet alleen voor het afgelopen kwartaal, maar ook voor de twee kwartalen daarvóór. Vestas haalde voor 4,5 miljard euro aan nieuwe opdrachten binnen. Het orderboek van Vestas staat op een recordhoogte van 48,1 miljard dollar. Dat betekent drie jaar werk.
Ondanks de winsterosie door de kostenproblematiek zal de omzet wel stijgen. Analist Donen rekent voor Siemens-Gamesa in heel 2021 op een omzetgroei van 9% tot 10,3 miljard euro. Vestas zal volgens de analist voor boekjaar 2021 uitkomen op 16,5 miljard euro. Daarin heeft hij de verlaging met 500 miljoen euro door Vestas zelf al meegenomen. De omzetgroei van Vestas zal in de komende 10 jaar gemiddeld 5% per jaar bedragen, verwacht de analist, voornamelijk gestuwd door de groei van offshore windparken en de service business.
Geen concurrentievoordeel
Geen van beide windmolenbouwers krijgt van de analist een Economic Moat rating toebedeeld. Die No Moat status is het gevolg van een gebrek aan mogelijkheden om zich te onderscheiden met producten en diensten. Er zijn wel innovaties, maar die zijn niet zo onderscheidend dat ze een blijvend voordeel bezorgen, want de concurrentie haalt de pionier uiteindelijk in.
Door dit sterk concurrerende karakter van het speelveld staan de prijzen onder druk, omdat prijs nog wel een concurrentiewapen kan zijn. Dit versterkt de margedruk door de kostenstijgingen nog eens extra, omdat de bedrijven aan de opbrengstkant weinig ruimte voor verbetering hebben. Dat kan wel met de servicediensten, waar Siemens-Gamesa sterker in is, en door betere contractafspraken te maken met opdrachtgevers om tegenvallers tijdens de uitvoeringsperiode beter op tekunnen vangen.
Vestas te prefereren
Analist Matthew Donen prefereert Vestas boven Siemens-Gamesa. Wel is de waardering van Vestas aan de hoge kant, vindt hij. De Fair Value blijft op 176 Deense kronen, omdat de herziene verwachtingen niet ver af liggen van de eigen calculaties van de analist. De Fair Value voor Siemens-Gamesa blijft ook na de kwartaalcijfers op 18,50 euro per aandeel. Ook dit aandeel is duur, zelfs na de koersdaling met 30% dit jaar tot dusver.