Op de versnipperde Europese fondsenmarkt zijn ongeveer 60 Nederlandse partijen actief. Het is een kleurrijke verzameling van partijen met een indrukwekkende historie, specialistische kennis en een grote diversiteit aan beleggingsoplossingen. De grootste Nederlandse fondshuizen, waarbij we ons focussen op de aanbieders van beleggingsfondsen die buiten de context van een verzekeringsproduct vallen, zijn beheerders met een lange historie.
Robeco, dat zich toelegt op onder andere duurzame fondsen, kwantitatieve strategieën en sterk is in thematische fondsen, stond aan de wieg van het concept “beleggingsfonds”. NN IP, de Haagse vermogensbeheerder die opgaat in Goldman Sachs Asset Management, heeft van oudsher diepe wortels binnen het obligatiedomein en zet sterk in op duurzaamheid en innovatie.
Een andere grotere naam in het Nederlandse fondsenlandschap is Kempen Capital Management, de vermogensbeheertak van Van Lanschot Kempen, dat een specialist is in onder andere small-caps en een lange historie heeft op het gebied van dividendbeleggen en credits.
Actief in niches
Achter deze grote drie zijn er verschillende fondsaanbieders die zich hebben bekwaamd in specifieke niches. Zo telt Nederland diverse fondsbeheerders die bekend staan om hun duurzame expertise, zoals ASN Impact Investors, Triodos Bank en ACTIAM. Nederland is ook rijk aan mid/small-cap experts, zoals Teslin, Monolith en Juno Investment Partners die zich focussen op Europese bedrijven, terwijl SilverCross een wereldwijd small-cap fonds beheert.
Robeco bovenaan
Wanneer we de top-5 samenstellen op basis van de totale netto instroom over het lopende jaar tot en met eind juni voor de beleggingsfondsen die voor de Nederlandse fondshuizen geadministreerd staan in de Morningstar database, dan prijkt Robeco bovenaan met een instroom van 6,7 miljard euro. Het Rotterdamse fondshuis zag voor drie fondsen meer dan een miljard aan nieuw vermogen binnenstromen: Robeco Boston Partners Global Premium Equities, Robeco Boston Partners US Premium Equities en Robeco New World Financials.
Dat duurzaamheid een populair thema is onder beleggers bewijzen ook de cijfers voor de fondsen van Robeco. Diverse RobecoSAM-fondsen vinden we onder de fondsen die de meeste instroom hebben gezien in Robeco’s fondsengamma. In zijn totaliteit bedroeg de instroom voor alle RobecoSAM fondsen 4,2 miljard euro over het eerste halfjaar. Het kwantitatieve aanbod blijft last houden van tegenwind en noteerde een uitstroom van 2 miljard euro over het gehele productaanbod.
NN IP op 2
NN IP staat met een netto instroom van 2,2 miljard euro op de tweede plaats. Dat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het NN Dutch Residential Mortgage Fund, dat 1,1 miljard euro aan instroom heeft verwelkomd. Ook de 466 miljoen euro aan instroom voor het NN Duurzaam Aandelen Fonds onderschrijft de sterke vraag naar ESG-gerelateerde producten en is een mooie opsteker voor het fonds dat teamcaptain Hendrik Jan Boer en een aantal teamleden eind 2020 zag overstappen naar Neuberger Berman. Inmiddels is het team van NN IP weer opgebouwd onder leiding van Paul Schofield.
Duurzaam wordt mainstream
Het gat met de overige fondshuizen is aanzienlijk, maar met een derde plaats voor Triodos Bank en een vierde plaats voor ASN Impact Investors wordt eens te meer duidelijk dat duurzaam beleggen mainstream is geworden.
Op de vijfde plaats vinden we een fondsbeheerder die waarschijnlijk niet bij iedereen op het netvlies zal staan: Mint Tower dat met zijn Mint Tower Arbitrage Fund het afgelopen halfjaar ruim 160 miljoen aan instroom zag.
Tegenwind bij Kempen
De opvallende afwezige in de top-5 is Kempen. Hoewel het fondshuis tot de grotere Nederlandse huizen behoort, bleef de netto instroom steken op 13 miljoen euro. Het succesvolle wereldwijde small-cap fonds zag ruim 300 miljoen euro aan netto instroom, wat het fondshuis ertoe bewoog om een soft-close af te kondigen voor de strategie.
Kempen ondervond echter tegenwind van het vertrek van een groot gedeelte van het euro-credit team eind 2020. De credit fondsen kampten met ruim 450 miljoen euro aan uitstroom over de eerste jaarhelft.