Welke Europese aandelen bieden kansen? Deel 3 over industrie en nutssector

Veel Europese aandelen zijn nu overgewaardeerd. In welke sectoren en aandelen is het dan slim om te beleggen? In het derde en laatste deel van deze serie geeft Morningstar een analyse van de sectoren industrie en nutsbedrijven. Lees hier welke aandelen de top picks daarin zijn.

Rentsje de Gruyter 18 augustus, 2021 | 8:40
Facebook Twitter LinkedIn

RWE wind

De aandelen van industriële bedrijven in Europa zijn afgelopen jaar behoorlijk omhoog gegaan, waardoor er nu nog maar weinig aantrekkelijk geprijsd zijn – lees: ondergewaardeerd. Daarop vormt echter één bedrijfstak een uitzondering, volgens Morningstar-analisten Joachim Kotze en Denise Molina: de luchtvaart. Niet dat het daar nu goed gaat – verre van. Het aantal passagiersbewegingen op de grootste vliegvelden van Europa en het Verenigd Koninkrijk ligt gemiddeld op 15% van wat het in dezelfde periode van 2019 was.

Het zal ook zeker nog wel een tijd duren voor de luchtvaart weer back on track is, maar voor de middellange termijn ziet Morningstar toch sterke groeivooruitzichten voor een beperkt aantal Europese vliegers, waaronder IAG en Wizz Air. Daarbij geldt dat budgetvliegers beter in staat zullen zijn om beperkt vliegverkeer langer uit te zingen dan reguliere partijen als Air France-KLM en Lufthansa. Zij hebben simpelweg een flexibeler kostenstructuur en een gezondere financiële balans.

Kijk je naar de Verenigde Staten en China, dan zou je daar hoop uit kunnen putten. In de VS zit het aantal vliegbewegingen inmiddels weer rond de 70% van wat het in dezelfde periode in 2019 was, en in China is de vliegmarkt zelfs helemaal hersteld. Deze zomer gaat dat echter nog niet gebeuren in Europa, al heeft het Verenigd Koninkrijk al wel alle beperkende maatregelen rond reizen opgeheven voor volledig gevaccineerde reizigers.

Top pick 1: Wizz Air
De Hongaarse budgetvlieger Wizz Air verkeert in ideale omstandigheden, volgens Morningstar: het is groot genoeg om ertoe te doen voor toeleveranciers, maar nog klein genoeg om een aardige winstspurt te kunnen maken voordat het volgroeid is. De vliegmaatschappij heeft de komende vijf jaar een groei van 14% per jaar in zich als het zoals gepland zijn capaciteit verdubbelt. Daarbij helpt het dat het een sterke marktpositie heeft in Centraal- en Oost-Europa, waar steeds meer gevlogen wordt. Het is ook een relatief goedkoop aandeel: Wizz Airs koers staat ruim 25% onder de door Morningstar berekende Fair Value, ofwel reële waarde.

Top pick 2: PSG
Voor de tweede top pick, beveiligingsbedrijf Prosegur Compania de Seguridad, afgekort PSG, geldt dat zijn Fair Value bijna twee keer zo hoog ligt als de huidige waarde van het aandeel. Het Spaanse beveiligingsbedrijf is sterk vertegenwoordigd in opkomende markten, zoals Latijns-Amerika, en heeft volgens Morningstar een zeer rooskleurig toekomstperspectief.

Beleggers hebben wel enig geduld nodig: in de nabije toekomst kan er nog behoorlijk wat tegenwind komen, maar na 2022 voorziet Morningstar een inkomstengroei van meer dan 7% tot 2030 en een steeds hogere operationele winstmarge. Dat is mogelijk door een verschuiving van de activiteiten naar steeds hoogwaardiger diensten binnen de beveiligingswereld.

Top pick 3: Safran Group
Van de vier spelers wereldwijd die over voldoende technische kennis en technische expertise beschikken om motoren te ontwerpen, fabriceren en onderhouden voor grote vliegtuigen, is het Franse Safran er één. De marktomstandigheden waren de afgelopen tijd natuurlijk beroerd, en dat zal nog wel even zo blijven. Maar dat kan het concern wel aan: het heeft een zeer stabiele balans en heeft bovendien extra geld gereserveerd voor deze barre tijden.

Dan blijft volgens Morningstar staan dat dit op de langere termijn een sterke investering is, aangezien Safran de meeste inkomsten uit de verkoop van vliegtuigmotoren en reserve-onderdelen haalt. Ook onderhoudt het motoren voor civiele luchtvaartmaatschappijen. Dat levert terugkerende inkomsten op met een hoge winstmarge.

Het concern zal ook niet snel klanten kwijtraken: overstappen is lastig in deze business, vanwege het zeer gespecialiseerde werk dat Safran doet. De koers is enigszins hersteld na de begrijpelijkerwijs grote malaise vorig jaar tijdens de coronacrisis, maar ligt nog steeds ruim 20% onder de door Morningstar ingeschatte Fair Value van €145.

European stocks Q3 2021 0

European stocks Q3 2021 7

 

Nutsbedrijven: veel mitsen en maren

De nutssector heeft het afgelopen jaar niet goed gedaan, vergeleken met de totale aandelenmarkt: beleggers zijn onder andere nerveus over rentes die mogelijk gaan stijgen en over de toenemende concurrentie tussen spelers op het gebied van duurzame energie. Daar staat tegenover dat de prijs van elektriciteit en CO₂ momenteel op bijna-recordhoogte staat en de versnelde energietransitie allerlei investeringskansen biedt. En dan is er ook nog zoiets als het Europese herstelplan voor de economie en een industrie wiens productie weer opveert.

Voor nutsbedrijven geldt gemiddeld genomen wel dat ze al een redelijke prijs hebben op de beurs – en sommige zijn echt te duur. Dat laatste komt door overmatig optimisme onder sommige beleggers over de duurzaamheid van dividenduitkeringen en verwachtingen over toekomstige hogere rendementen op staatsobligaties. Dit terwijl men onderhand toch zou moeten weten dat nutsbedrijven in economisch zware tijden onbetrouwbaar zijn waar het gaat over het uitkeren van dividend. Dat bleek wederom in het voorjaar van 2020, toen de een na de ander zijn dividend schrapte of erin sneed.

Wat is de situatie nu als het over het dividend van nutsbedrijven gaat? Het meest voorkomende dividendrendement is nu 4,4%, licht onder het historische gemiddelde van 4,7%. En voor de komende jaren voorziet Morningstar een dividendrendement van 4,2%. Maar kijk uit: het verwacht van zeker vijf nutsbedrijven (van wie drie dat nog niet hebben bekendgemaakt) dat ze hun dividend nog gaan verlagen. Beleggers moeten dus wel zorgvuldig kiezen. Morningstars drie top picks zijn RWE, Veolia en Engie.

Top pick 1: RWE
Beleggers associëren het Duitse RWE nog niet erg met duurzame energie en beschouwen het al helemaal niet als een leider in de energietransitie. Dat is op zich logisch, gezien RWE’s verleden in kernenergie, bruinkool, steenkool en gas. Maar feit is dat RWE de tweede speler is wereldwijd (na Orsted) in windmolenparken op zee, en dat het zijn capaciteit op dit gebied voor 2026 wil verdubbelen.

Morningstar denkt ook dat het zijn dirty assets, die niet goed in dit duurzame plaatje passen, op termijn naar een speciaal investeringsvehikel zou kunnen overhevelen. Blijft over dat het aandeel RWE behoorlijk ondergewaardeerd is op de beurs en dat tegen 2024 driekwart van de ebitda afkomstig zal zijn uit zonne- en windenergie.

Top pick 2: Veolia
Het Franse Veolia, dat actief is in water, afvalverwerking en energie, heeft een goede greep gedaan met zijn overname van Suez. Ook nu het zijn aanbod met 32% heeft moeten verhogen is het een lucratieve overname, gezien de hoge mate van synergie tussen beide bedrijven. Daar komt bij dat Veolia goed gepositioneerd is om te profiteren van het huidige economische herstel – ook als zelfstandige partij.

Top pick 3: Engie
Veel beleggers wantrouwen het eveneens Franse Engie vanwege zijn slechte staat van dienst op het gebied van kapitaalallocatie en zijn vele strategische wijzigingen het afgelopen decennium. Dat maakt hen ook sceptisch ten opzichte van het nieuwe businessplan. Maar Morningstar denkt dat Engie daarmee wel op de goede weg zit: het wil meer investeren in duurzame energie, kleinere belangen elders met veel winst verkopen en het aantal minder lucratieve activiteiten verminderen.

Ook is het zo dat Engie dankzij zijn grote collectie CCGT’s (stoom- en gascentrales) optimaal kan gaan profiteren van de ommezwaai van kolen naar gas. Tot slot keert het bedrijf weer dividend uit over het jaar 2020 en zou het dividend gemiddeld jaarlijks met 2,8% moeten groeien tot en met 2025, verwacht Morningstar. Dat is goed nieuws nadat Engie tijdens de coronapandemie, onder grote druk van de Franse regering, de dividenduitkering over het jaar 2019 schrapte.

European stocks Q3 2021 0

 European stocks Q3 2021 8

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten