Hoe te beleggen als je krap zit?

Als je inkomsten niet voldoende zijn om je uitgaven te dekken, kun je dat aanvullen door te beleggen met weinig risico's. Dit zijn de opties.

Robert van den Oever 05 augustus, 2021 | 12:05
Facebook Twitter LinkedIn

Woman with head in hands

Als het gaat om onze eigen persoonlijke financiële situatie, dan proberen we allemaal om onze inkomsten en uitgaven in evenwicht te houden. Idealiter zou het inkomen uit maandelijks salaris, pensioen of andere bronnen alle uitgaven moeten dekken. Maar als dat niet lukt? Wat te doen als je inkomsten onvoldoende zijn om alle rekeningen te betalen?

In zo'n situatie is je geld laten renderen via beleggingen geen welkom extraatje, maar bittere noodzaak. Maar ook dan is er evenwicht nodig; tussen het rendement dat je nodig hebt en het risico dat je je kunt permitteren.

De eerste gedachte als je zo krap zit is wellicht om geld te lenen om daarmee te gaan beleggen. Dat is zelden of nooit een goed idee, en al helemaal niet als je je weinig risico kunt veroorloven. Er is geen garantie dat je rendement zal maken op het geleende geld, en het is zelfs niet zeker of je je initiële inleg wel terugkrijgt als het tegenzit op de financiële markten. Dus vergeet deze optie.

Dan blijven er twee mogelijkheden over om te beleggen om je inkomensgat op te vullen: defensief beleggen of beleggen voor een reguliere inkomstenstroom uit dividenden.

Defensieve opties

De meest defensieve manier van beleggen is in investment grade obligaties; dat kunnen bedrijfs- of staatsobligaties zijn van stabiele landen, zoals Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Het enige nadeel van beleggen in staatsobligaties van de hoogste kwaliteit in de huidige markt is dat somme landen negatieve rentes kennen. Dat betekent dat je moet betalen om je geld te stallen in plaats van dat je er een vergoeding voor krijgt. Maar als je niet in de positie bent op risico's te kunnen nemen, dan is het verstandig om beter renderende landen te mijden als daar politieke of economische onrust heerst die je rendement kan aantasten.

Investment-grade corporate bonds bieden een relatief laag risico en het potentieel voor een fatsoenlijk rendement. Misschien niet het hoogst mogelijke, maar als je gebonden bent aan alleen weinig risico nemen, dan is het de meest logische optie.

Beleggen in aandelen tegen een laag risico brengt ons bij bedrijven in defensieve sectoren. Dat zijn vooral  defensieve consumentengoederen, gezondheidszorg en nutsbedrijven; doorgaans zijn dat bedrijven met een stabiel en robuust business model, voorspelbare omzetten en cashflows en relatief ongevoelig voor fluctuaties in de economische cyclus.

Kijken we naar de Morningstar Style Box, dan worden large-cap aandelen in het segment waarde beschouwd als het minst risicovol. De groei-stijl wordt gezien als meer risicovol, aangezien die bedrijven sterke groeiprofielen hebben, maar ook hoge mate van onzekerheid over hun toekomst.

Small-cap aandelen worden als risicovoller beschouwd dan large-caps omdat deze bedrijven vaak meer gespecialiseerd zijn, dus afhankelijker van een kleinere markt, minder gevestigd, en vanwege hun geringere omvang zijn ze minder goed in staat om tegenvallers en economische neergang op te vangen.

Regulier inkomen

Een reguliere inkomstenstroom om een onvoldoende stevige financiële basis aan te vullen is te vinden in de vorm van dividenden. Aandelen met een hoog dividendrendement bieden regulier uitgekeerde cash voor de belegger. Maar dividendbeleggen gaat niet alleen om het hoogste dividendrendement, maar ook om dividendzekerheid, als we de factor risico in overweging nemen.

Dat betekent dat beleggers moeten beoordelen of een bedrijf financieel gezond genoeg is om ook in de toekomst aan zijn dividendverplichting te kunnen voldoen en, in het beste geval, het dividend te kunnen laten groeien (ofwel in absolute termen ofwel in payout als percentage van de winst per aandeel). Zeer hoge dividendrendementen kunnen een indicatie zijn dat de aandelenkoers van een bedrijf laag is omdat er problemen aanstaande zijn die eerdere beleggers hebben weggejaagd en hun aandelen hebben doen verkopen.

Tijd doet zijn werk

Als je meer uitgaven hebt dan inkomsten, zet dan wat geld opzij om te beleggen op een defensieve manier en de tijd zijn werk te laten doen. Laat de rendementen door het vermenigvuldigingseffect van rendement-op-rendement groeien en profiteer van de reguliere inkomstenstroom die dividenden bieden. Uiteraard is er geen garantie op rendement of aanhoudende dividenduitkeringen, maar als je de opties met het minste risico kiest, dan is de kans groot dat er extra financiële ruimte ontstaat om je inkomsten beter te laten aansluiten op je uitgavenpatroon.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten