Een jaar geleden zorgde de uitbraak van de coronapandemie voor een van de slechtste kwartalen ooit op de financiële markten. Anders dan menigeen wellicht had verwacht, bleken beleggingsfondsen die zich richten op een portefeuille met aandelen die goed scoren op environmental (milieu), social (sociaal beleid) en governance (goed ondernemingsbestuur) maatstaven een veilige haven te zijn voor beleggers.
Het jaar 2020 bleek een indrukwekkend jaar voor duurzame fondsen; drie van de vier aandelenfondsen hebben hun Morningstar Category gemiddelde. En hoewel het eerste kwartaal van 2021 behoorlijk challenging was voor de prestaties van duurzame beleggingen, blijft de lange-termijn case voor duurzaam een interessante: ESG gerichte fondsen hebben bewezen dat ze meer neerwaartse bescherming bieden tijdens de recente neerwaartse markten. Dat komt door het verband tussen duurzaamheid en factoren als kwaliteit en financiële gezondheid. Tevens onderstreept dat het feit dat ESG risico van materiële omvang en effect kan zijn.
De nieuwste editie van de Morningstar Sustainability Atlas laat zien dat Europese landen, en dan in het bijzonder die in het noorden, toonaangevend zijn. Dat was te verwachten, want sinds het begin van de Morningstar Sustainability Atlas staan deze landen steevast bovenaan.
Maar er zijn ook andere landen die buitengewoon sterke ESG profielen laten zien. De data van Morningstar tonen welke landen de beste ESG kansen bieden en welke de grootste risico's.
De Morningstar Sustainability Atlas gebruikt de landen uit de Morningstar country indexes om de duurzaamheidsprofielen van 48 land-specifieke aandelenmarkten te onderzoeken. De company-level scores worden betrokken van Sustainalytics. Dit zijn enkele uitkomsten van het onderzoek:
Nederland aan kop
Net als in eerdere edities van de Sustainability Atlas gaat Nederland ook nu weer aan kop. Tweede is nu Frankrijk dat haasje-over heeft gedaan bij Zweden en Finland. De reden daarvoor is te vinden bij twee aandelen specifiek: luxury goods gigant LVMH en electrical equipment bouwer Schneider Electric. Beide gelden als ESG outperformers. Finland staat derde dankzij bedrijven zoals Nokia dat leidend is in de wereldwijde technology hardware industrie.
Hong Kong staat op de vierde plek en de duurzaamste niet-Europese markt. Verzekeraar AIA Group, de grootste naam binnen de benchmark, combineert lage risico blootstelling met een sterk management. Taiwan completeert de top vijf, dankzij de grote rol die Taiwan Semiconductor Manufacturing speelt. De chipmaker is wereldwijd leidend in ESG.
Tegelijkertijd zijn er andere Aziatische landen die slecht scoren op duurzaamheid; Japan, China en Zuid-Korea bungelen verder onder aan de lijst. De slechtst presterende landen vinden we in het Midden-Oosten, Latijns Amerika en Oost-Europa. Ook Rusland en Brazilië scoren mager.
De Verenigde Staten komt op plek 13 van de 48. Enerzijds hebben bedrijven zoals Apple, Microsoft, Berkshire Hathaway en Visa goede scores op duurzaamheid, maar anderzijds hebben grote namen als Facebook, Amazon en Johnson & Johnson juist hoge ESG risico's. Die risico's hebben verschillende oorzaken, maar zijn wel allemaal terug te leiden op grote controverses waar deze bedrijven in verwikkeld zijn.
Voor het tweede jaar op rij neemt het Verenigd Koninkrijk de 15e van de 48 plekken in. Namen zoals Unilever, AstraZeneca en HSBC Holdings hebben een Medium ESG Risk, maar bijvoorbeeld Diageo en Vodafone Group worden door Sustainalytics aangemerkt als ESG Leaders binnen hun sectoren.
Landen met Low-Carbon Risk
Klimaatverandering kan de fysieke assets of het businessmodel van bedrijven aantasten of zelfs geheelop zijn kop zetten. Dat kan zijn onder invloed van beleid of regelgeving voor bijvoorbeeld CO2 reductie. In dat geval zullen onder meer fossiele brandstoffen verworden tot waardeloze activa, ofwel stranded assets. Ook kan veranderende publieke opinie voorheen sterke merken schaden of degraderen. De Carbon Risk Score beoordeelt de mate waarin de waardering van bedrijven en hun bedrijfsmodel onderhevig is aan risico als gevolg van de transitie naar een low-carbon economie.
West-Europese markten zoals Zwitserland, Nederland, Denemarken, België, Frankrijk en Zweden hebben de laagste Carbon Risk Scores, evenals de Verenigde Staten. In de VS komt dat door de grote omvang van de sectoren technologie en healthcare, en de lage blootstelling aan energie en nutsbedrijven.
Het Verenigd Koninkrijk heeft voor wat de Carbon Risk Score betreft zeven plekken gewonnen op de ranglijst door de neiging naar de sectoren consumer defensive, financial services en healthcare. Top namen als AstraZeneca, GlaxoSmithKline en British American Tobacco hebben een verwaarloosbaar klein Carbon Risk en een Carbon Overall Exposure Score van nul.
Aan de keerzijde vinden we Rusland. Omdat bijna 55% van zijn totale marktkapitalisatie in energie aandelen zit, heeft het land de hoogste Carbon Risk Score ter wereld. Ook energie-intensieve landen als Polen en Tsjechië hebben een hoog carbon risk.