Fonds van de Week: Fidelity China Focus Fund

Het Fidelity China Focus Fund heeft een ervaren beheerder en goed team die een gedisciplineerde waarde-stijl aanpak volgen. Die kan over korte periodes weleens tegenzitten, maar bewijst zich op de lange termijn. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

Robert van den Oever 21 april, 2021 | 16:44
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity China Focus Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

 

Fidelity China Focus Fund

Dit fonds heeft een ervaren beheerder, een uitstekend ondersteunend team en een onderscheidend beleggingsproces. De afgelopen tijd waren de korte-termijn prestaties enigsins teleurstellend, maar Morningstar verwacht dat de rendementen weer zullen opveren.

Want de beheerder heeft altijd indrukweekende beleggingsinzichten getoond en de waarde-stijl gedreven filosofie consistent en gedisciplineerd doorgevoerd. Alsdie stijl in de markt tegenzit, kan het rendement daaronder lijden op korte termijn, en dat is gebeurd. De Morningstar Analyst Rating voor de 'clean' fondsklasse is Silver.

Uitgebreide toelichting

Fidelity China Focus graph

Beheerteam
Jing Ning is een slimme investeerder die 21 jaar ervaring heeft en door die jaren heen consequent indrukwekkende inzichten en sterke toewijding aan de waarde-stijl discipline heeft getoond. Ze kwam in september 2013 bij Fidelity en nam twee maanden later het roer over van Fidelity China Focus. Ze is toegewijd aan het beheren van een totaal vermogen van 2,9 miljard dollar die deze strategie per 31 januari 2021 omvatte. Daarvóór heeft ze een uitstekende staat van dienst opgebouwd bij het fonds BGF China, dat ze beheerde met dezelfde beleggingsfilosofie vanaf de lancering in juni 2008 tot en met mei 2013.

Ze wordt ondersteund door een omvangrijk team van 17 personen met toegewijde China-analisten en acht regionale analisten die acht jaar ervaring hebben en gemiddeld vier jaar bij het fondshuis werkzaam zijn. Het team biedt Ning expertise door haar beleggingsuniversum breed te volgen en heeft zich voor haar een waardevol hulpmiddel getoond door kansen te vinden buiten de traditionele naar waarde neigende sectoren. Het China-team is stabiel sinds 2018 en sinds Morningstar's laatste beoordeling uitgebreid met nog eens vier leden. Fidelity is van plan om voortdurend zijn Chinese A-aandeel en H-aandeel onderzoekscapaciteiten in het team uit te breiden.

Met name onze eerdere zorgen over de toewijding van de Fidelity-leiding aan de waarde-aanpak van Ning zijn duidelijk weggenomen. Ned Salter, die in 2020 is benoemd tot hoofd aandelen - wereldwijd onderzoek en investeringen in Azië ex-Japan, is een groot voorstander van de manier waarop Ning te werk gaat.

Fondshuis
Fidelity International Ltd (FIL) is grotendeels eigendom van het eigen management en van leden van de familie Johnson die de Amerikaanse entiteit Fidelity International (FMR) hebben opgericht. De entiteiten zijn sinds 1980 gescheiden. FIL opereert bijna volledig autonoom in alle aspecten van de business, maar wijzigingen in het senior management geven aan dat er gelijkenissen met FMR blijven bestaan in cultuur en aanpak.

Fundamentele research staat voorop en daardoor heeft het fondshuis een van de sterkste researchcapaciteiten met ruim 400 beleggingsprofessionals en en wereldwijd netwerk van ondersteunende analisten. Fidelity blijft investeren in middelen en infrastructuur in alle disciplines: aandelen, obligaties en multi-asset. In aanvulling op de komst van een nieuwe CEO zijn de leidinggevenden van alle genoemde disciplines eveneens vervangen.

Dat brengt een element van onzekerheid met zich mee, maar die leidinggevende rollen staan wat verder af van de dagelijkse praktijk, en juist daar is het personele verloop bewonderenswaardig laag. Dat duidt erop dat het fondshuis zijn mensen goed weet vast te houden. De genoemde wijzigingen zullen volgens ons de positieve beleggingscultuur dus niet nadelig beïnvloeden.

Er zijn wat onevenwichtigheden in de beloning tussen de verschillende disciplines, maar over het algemeen zijn die logisch opgebouwd en conform de belangen van eindbeleggers. Het fondshuis heeft onverminderd bovengemiddelde kwaliteiten, maar we blijven in de gaten houden hoe het nieuwe managementteam zich zal doen gelden.

Proces
Jing Ning richt zich op het vinden van namen die uit de gratie zijn en onder hun intrinsieke waarde noteren, en tevens het potentieel voor een ommekeer in zich dragen. Ze begint met het beoordelen van de conjunctuurcyclus en probeert namen te identificeren die momenteel worden genegeerd door de markt vanwege macro-economische of bedrijfsspecifieke redenen. Ze bepaalt dan de intrinsieke waarde van een aandeel door te beoordelen wat de waarde van de lopende bedrijfsvoering is, de kracht van de balans en de waarde bij extreme momenten in de markt.

Bij de aandelen die volgens die beoordeling onder hun intrinsieke waarde noteren, gaan Ning en het analistenteam op bedrijfsbezoek, en dat meer dan eens voor een bull / bear-debat om de strategie van het bedrijf beter te kunnen beoordelen, en ook de fundamentals zoals toetredingsdrempels voor de concurrentie en financiële integriteit. Normaal gesproken staat zo'n bedrijf gedurende zes maanden op de radar om de kwaliteit van het bedrijfsmodel en ommekeerpotentieel te beoordelen voordat de beheerder een positie inneemt.

Ning hanteert een benchmark-bewuste benadering bij het samenstellen van de portefeuille, met een beoogde active share van 50% tot 60% en sectorblootstelling die losjes is beperkt tot plus of min 10% ten opzichte van de benchmark MSCI China 10% Capped Index. Toch klom de active share van de portefeuille in januari 2021 tot 71,9%, gedreven door de herwaardering van groeigerichte sectoren vorig jaar en de verwijdering van Chinese militaire bedrijven uit de benchmark na Amerikaanse sancties in januari 2021. Hoewel dit begrijpelijk is, verwachten wij dat Ning het actieve aandeel van de portefeuille binnen een jaar omlaag zal brengen naar het beoogde niveau.

Prestaties
Deze strategie wordt beheerd door Jing Ning sinds 1 november 2013. Vanaf dan tot en met 31 maart 2021 boekte de fondsklasse Y-Acc-USD een gemiddeld rendement van 8,82% per jaar, en dat betekent dat het fonds 68 basispunten achterblijft bij de MSCI China 10/40 Index en in de rangschikking uitkomt in het 67e percentiel te midden van concurrenten. Het middelmatige relatieve rendement op lange termijn werd voornamelijk veroorzaakt door underperformance in 2019 en 2020, waarin Ning's waarde en tegendraadse benadering flinke tegenwind ondervonden omdat juist de waarde-stijl het slecht deed.

De fondsklasse Y behaalde 14,55% rendement in de 12-maands periode die eindigde op 31 januari 2021, en daarmee bleef het 32,05% achter bij de index en kwam het in de ranking in het 96e percentiel uit. Hoewel teleurstellend, was dit niet onverwacht omdat Ning trouw bleef aan haar waarde-discipline door weg te manoeuvreren van de drukke handel en de hoge groei namen zoals e-commerce en elektrische voertuigen aandelen. Ze maakte zich zorgen over de fundamentals en de ver opgerekte waarderingen van zulke aandelen.

Dit kostte haar echter de groeirally van 2020, zoals blijkt uit het duidelijke negatieve effect dat de aandelenselectie in consumentengoederen had, met namen als Meituan en NIO die een nul-weging kenden. De overwogen posities in energie en financiële dienstverlening hadden ook een negatieve impact. De strategie herstelde zich sterk in termen van relatieve rendementen te midden van de opleving van waardeaandelen tot dusver dit jaar. Enkele namen die in 2020 tegen zaten, zoals China Mobile en CNOOC, beginnen nu juist bij te dragen.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse Y laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity China Focus Fund Y Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen China, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fidelity China Focus table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Axa WF Global High Yield Bonds

M&G Pan European Select Fund

L&G ESG Emerging Markets Government Bond Index Fund

T. Rowe Price Global Growth Equity

 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten