Het beeld in februari 2021 was doordrenkt van hetzelfde optimisme als januari. Het vertrouwen in een verwacht economisch herstel na de covid-crisis zorgde voor een aanhoudend hoge instroom van nieuw vermogen. Weliswaar lag het maandcijfer met 86,9 miljard euro iets lager dan een maand eerder, het beheerd vermogen steeg wel, van 10.418 miljard naar 10.608 miljard euro per eind februari.
De herstelverwachting was met name goed voor aandelenfondsen die 46,8 miljard euro aan nieuw vermogen zagen binnenkomen. In het bijzonder fondsen in technologie, ecologie en wereldwijde large-cap gemengd aandelen sprongen eruit, conform de trend die we in de afgelopen maanden ook al zagen. Ook fondsen in groei-aandelen blijven bovengemiddeld gewild bij fondsbeleggers.
Obligatiefondsen boekten 25,7 miljard euro aan nieuw vermogen in, ondanks een scherpe stijging in de effectieve rendementen op obligaties. Allocatiefondsen deden het met 8,4 miljard euro aan netto-instroom duidelijk beter dan de afgelopen maanden.
Actief versus passief
De instroom in actieve fondsen overtrof wederom de hoeveelheid vermogen richting passieve fondsen; 67,8 miljard euro tegen 19,1 miljard. In relatieve termen wint passief nog altijd terrein gezien de hogere autonome groei. Zodoende steeg het marktaandeel van 19,3% een jaar heleden naar 20,5% per eind februari 2021.
Instroom op fondscategorie-niveau
De categorieën met de grootste instroom waren opnieuw technologie, ecologie en wereldwijde aandelen. Niet voor het eerst is technologie-aandelen de categorie die boven aan de lijst prijkt met een instroom van 7,8 miljard euro. Het fonds BGF Next Generation Technology Fund boekte de hoogste instroom op fondsniveau.
De aandelensector ecologie bleef profiteren van de aanhoudend hoge vraag naar ESG- en klimaatgerichte fondsen en boekte 5,1 miljard euro instroom. Nordea Global Climate en Environment Fund and Pictet Global Environmental Opportunities waren de twee best presterende fondsen met ieder omstreeks 650 miljoen euro aan nieuw geld.
Uitstroom op fondscategorie-niveau
Fondsbeleggers waren ook in februari weer niet te porren voor Europese aandelenfondsen. Hoewel de Europese aandelen veel goedkoper zijn dan de Amerikaanse, zagen de Europese large-cap fondsen toch 2 miljard euro wegstromen. Daarvan kwam 1,1 mljard euro voor rekening van indexfondsen.
Opvallend is verder dat er twee categorieën van Britse aandelen in deze top-5 voorkomen. De categorieën UK Equity Income en UK Large-Cap Equity moesten respectievelijk 1,15 en 1,05 miljard euro prijsgeven.
Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt BlackRock wederom boven aan de lijst dankzij 3,25 miljard instroom in zijn aandelenfonfdsen en 3,45 miljard in de obligatiefondsen. Bestverkochte fondsen waren BGF China Bond met 1,5 miljard euro, BGF Next Generation Technology Fund met 1,2 miljard en BlackRock ICS Euro Ultra Short Bond Fund dat 966 miljoen euro aan netto-instroom kende.
JP Morgan komt net als een maand eerder op de tweede plaats met deze keer 4,6 miljard euro instroom. De aandelenfondsen, en dan met name die gericht op China, deden het goed bij dit fondshuis.
Aan passieve zijde gaat State Street aan kop dankzij 4,5 miljard euro instroom naar vooral zijn fondsen in dollar-bedrijfsobligaties. iShares volgt als tweede op afstand met 3,6 miljard euro, waarvan het meeste naar aandelenfondsen ging. iShares China CNY Bond ETF en iShares Core MSCI EMU UCITS ETF haalden respectievelijk 985 miljoen euro en 747 miljoen op.
Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom onder actief was te noteren bij Aviva. Dat was te wijten aan de wereldwijde high yield obligatiefondsen en de Europese aandelenfondsen, en dan specifiek de Britse aandelen. Alles bij elkaar verdween er 2,3 miljard euro aan vermogen.
Russell Investment had te kampen met 2 miljard euro aan uitstroom in de afgelopen maand. Dit Amerikaanse fondshuis heeft in de afgelopen drie jaar slechts vier maanden van netto-instroom gekend. De wereldwijde bedrijfsobligatiefondsen waren de grootste boosdoener met 1,8 miljard euro uitstroom.
Aan de passieve kant leed het Zwitserse fondshuis Pictet de meeste pijn. Dat kwam vooral door de Noord-Amerikaanse aandelenfondsen waardoor er in totaal 448 miljoen euro wegvloeide.
Ook bij BlackRock was sprake van verlies en opmerkelijk genoeg vond dat plaats bij passieve wereldwijde large-cap aandelenfondsen, een categorie die in de markt als geheel juist sterk in de belangstelling stond.
De grootste fondsen
Van de grootste fondsen op de lijst wist Allianz Income and Growth in februari de hoogste maand-instroom te boeken met 371 miljoen euro aan nieuw geld. Dit fonds kent het hogere risico van een gemiddeld moderate-allocatiefonds vanwege de focus op risicovolle assets aan de obligatie-kant.
Topper AP7 Aktiefond uit Zweden kende een negatieve maand januari, maar in februari keerde dat weer ten goede met 149 miljoen euro instroom. Nummer twee Pimco GIS Income maakte eveneens een comeback na lastige tijden met over februari 77 miljoen euro instroom.
Bij de passieve fondsen toonden zowel iShares Core S&P 500 ETF als Vanguard S&P 500 ETF net als in januari ook nu weer fikse uitstroom. De iShares Core MSCI World ETF heeft zich deze maand tussen beide rivalen in genesteld door op te klimmen naar de tweede plek.
Ook Vanguard Global Bond Index wist net als een maand eerder weer veel nieuw geld op te halen en schurkt daardoor nu dicht tegen de nummer-vier positie op de lijst aan.
Lees meer:
- Fund flows januari: hoge instroom houdt aan