De best en slechtst presterende ETF's in februari

ETF's ín crypto-valuta domineren de top-20 in februari, maar er is ook ruimte voor rhodium en olie. Intussen hebben goud en mijnbouw-aandelen het lastig, net als trackers op het gebied van alternatieve energie. Dit zijn de best en slechtst presterende ETF's over de maand februari.

Valerio Baselli 15 maart, 2021 | 16:21
Facebook Twitter LinkedIn

ETFS

De data van Morningstar tonen ons dat er bijna 447 procentpunten verschil zat tussen de best en de slechtst presterende exchange-traded products (ETP's) in februari 2021. De rendementen in die maand liepen uiteen van 433% tot -7%.

We hebben onderzocht welke de belangrijkste trends waren in de tweede maand van het jaar. Daarbij hebben we inverse en leveraged fondsen niet meegenomen, want zulke instrumenten zijn feitelijk volledig passieve producten en die weerspiegelen de marktontwikkeling zonder de afwijkingen (in goede of slechte zin) die een actieve beheerder veroorzaakt.

Crypto-valuta blijven het goed doen. Dat is het gevolg van een combinatie van aanbevelingen door prominente business leaders zoals Tesla's Elon Musk, en een aantal investment banken die hebben aangegeven dat ze deze valuta's willen aankopen en accepteren. Beide factoren hebben de waardes van de belangrijkste crypto's sinds het begin van het jaar opgestuwd.

In januari lag de naam Ethereum nog op ieders lippen, in februari stond Binance Coin op de radar; de 21Shares Binance BNB ETP (ABNB) toonde over afgelopen maand een rendement van maar liefst 433%. Over het afgelopen jaar won Binance zo'n 1.100%, opklimmend van $19 naar $230 per eind februari.

Met zulke prestaties mag het geen verrassing zijn dat de Zwitserse cryptocurrency ETP's aanbieder 21Shares afgelopen week meldde dat zijn cryptocurrency assets onder beheer in twee weken tijd opgelopen waren van $500 miljoen naar $1 miljard. Volgens het bedrijf is er een enorme vraag geweest vanuit institutionele beleggers; verschillende vermogensbeheerders, family offices, private banks en rijke particulieren hebben de cryptocurrency markt betreden om hun beleggingsportefeuilles te diversifiëren.

Top Performing ETF's in februari 

Bij het zien van zulke spectaculaire winsten is het altijd zaak om het aloude adagium 'wat snel stijgt, kan ook weer snel dalen' in gedachten te houden. Een goede maatstaf om de volatiliteit van zulke instrumenten is standaard deviatie. Om een idee te geven: de best presterende ETP in februari toonde 430 punten aan standaard deviatie over het afgelopen jaar, terwijl een tracker die de S&P 500 index volgt een standaard deviatie van 22 punten kende in dezelfde periode.

top ETFs

Onder de crypto's in de top performers tabel is een tracker die blootstelling biedt aan rhodium, de db Physical Rhodium ETC (XRH0). Dit metaal is nog relatief onbekend en de vraag ernaar komt bijna uitsluitend vanuit de auto industrie waar het wordt gebruikt naast palladium en platina.

Alledrie deze metalen worden toegepast in katalysatoren die schadelijke uitstoot reduceren. De vraag neemt door striktere regelgeving toe, terwijl het aanbod daalt als gevolg van de covid-19 pandemie waardoor enkele mijnen in Zuid-Afrika gesloten zijn, terwijl die zo'n 80% van het wereldwijde aanbod verzorgen. Dat heeft prijzen tot recordniveaus opgestuwd.

Ten slotte zijn er drie fondsen met blootstelling aan de energie sector. De productieverminderingen van de afgelopen maanden en de winterkou in Europa en Noord-Amerika - en niet te vergeten de spanningen in het Midden-Oosten tussen Iran, Jemen en Saoedi-Arabië - hebben de olieprijs opgejaagd tot ruim boven de grens van $60 per vat. De groei in China droeg ook bij aan de vraag naar olie, evenals de hoop dat de vaccinatie campagnes nieuwe harde lockdowns zullen voorkomen.

Worst Performing ETF's in februari

Kijken we naar de achterblijvers, dan was de slechtst presterende ETP in Europa afgelopen maand de Lyxor S&P 500 VIX Futures Enhanced Roll UCITS ETF (VOOL), die 14% negatief rendement boekte en de S&P 500 VIX Futures Enhanced Roll Index volgt, een benchmark die blootstelling biedt aan de verwachte volatiliteit van de S&P 500. Deze index wordt gezien als een weerspiegeling van de perceptie van risico.

Op de tweede plaats vinden we de iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG), een van de top performers van afgelopen jaar, die nu te lijden had onder het herstel van de olieprijs. Ook goud maakte in februari een duikeling omdat de dollar aantrok en de yields op Amerikaanse staatsobligaties bleven stijgen. Goud sloot de maand af op een prijs van $1,730 per ounce (dat was $1,956 op 6 januari).

ETFs

De grootste ETF's 

De maandelijkse top en flop performers vallen vaak samen met zeer volatiele en daarmee risicovolle producten, die het beste een satelliet rol in uw portefeuille kunnen spelen. Hieronder vind u een overview van de grootste in Europa gevestigde ETP's in termen van beheerd vermogen, wat een betere maatstaf is om de kernposities te beschouwen. Zeven van de 20 tonen een negatief rendement in februari. Maandelijkse prestaties lopen uiteen van 4,6% voor de Xtrackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF 1C (XESC) tot aan ZKB Gold ETF (ZGLD) die in dezelfde periode 6,4% verloor.

ETfs

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten