Nog altijd meer fondsen beheerd door Dave dan door vrouwen

Er zijn nog altijd meer fondsbeheerders in het Verenigd Koninkrijk met de voornaam Dave dan er vrouwelijke fondsbeheerder zijn. Maar hoe zit het elders in Europa?

Holly Black 08 maart, 2021 | 15:34
Facebook Twitter LinkedIn

iwd 2

Er zijn nog altijd meer beleggingsfondsen die gerund worden door een beheerder met de voornaam Dave dan dat er in totaal aan vrouwelijke fondsbeheerders zijn, blijkt uit analyse van Morningstar. In het Verenigd Koninkrijk worden 68 fondsen beheerd door mannen met de voornaam Dave of David, terwijl er in totaal slechts 45 vrouwen fondsbeheerder zijn in het VK.

Ruli Viljoen, hoofd manager selection bij Morningstar zegt: “Als 2020 herinnerd zal worden als het jaar van de wereldwijde pandemie, dan kan het ook de geschiedenis in gaan als het jaar waarin de rechten van minderheden nadrukkelijk op de agendda kwamen. Gendergelijkheid is geenszins een nieuw onderwerp en in de afgelopen jaren hebben we volop initiatieven gezien om het speelveld gelijk te trekken. Maar als groep zijn vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd in de fondsenwereld.”

De cijfers
De 45 vrouwelijke fondsbeheerders in de Britse analyse beheren in totaal 95 fondsen, ofwel 7,7% van de in het VK gevestigde fondsen in ons onderzoek, terwijl alle Daves samen 5,5% van de Britse fondsen onder hun hoede hebben, ofwel een beheerd vermogen van £27,6 miljard. Het totale beheerd vermogen van de onderzochte Britse fondsen was £475 miljard, en de vrouwen beheerden slechts £44 miljard aan vermogen, ofwel 9,3% van het totaal.

Onze analyse van een jaar geleden maakte duidelijk dat slechts 7,2% van de in het VK gevestigde fondsen een vrouw aan het roer heeft staan. Er is dus wel iets vooruitgang geboekt in de afgelopen 12 maanden, maar vrouwen zijn nog altijd duidelijk in de minderheid in de fondsenindustrie.

De onderzochte set omvat 1.226 in het VK gevestigde fondsen. We hebben gekeken naar de 'oldest share class' en accumulation fondsklassen, waarbij we index fondsen hebben uitgesloten. Ook vielen de fondsen af waarvan de naam van de beheerder niet voorkomt in het datasysteem Morningstar Direct.

Alexandra Jackson, manager van het Rathbone UK Opportunities fund zegt: “7,7% is gewoon niet goed genoeg, toch? Fondsbeheerder is een geweldige baan, en het is een geweldige ban voor vrouwen omdat het emotionele intelligentie, oog voor detail, gezond verstand en zorg vereist.”

Breder Europa
Hoewel Dave in andere landen dan het VK lang niet zo'n veel voorkomende naam is, blijkt dat ook in andere landen vrouwelijke fondsbeheerders veruit in de minderheid zijn vergeleken met hun mannelijke collega's.

daves

In Italië telde ons onderzoek 646 fondsen met een totaal beheerd vermogen van £121 miljard. Er worden 39 fondsen gerund door mannen die Andrea heten, en er zijn slechts 23 vrouwelijke beheerders in totaal. Deze vrouwen runnen 81 fondsen, en dat staat voor 12,8% van de fondsen in ons onderzoek, met een gezamenlijk beheerd vermogen van £13 miljard, ofwel 10,7% van het totale beheerd vermogen in het land.

funds

In Spanje ligt het aantal vrouwelijke fondsbeheerders beduidend hoger. Bij 248 van de 1.187 fondsen in onze onderzoeksset staat een vrouw aan het hoofd, ofel 20,9%. Het gaat om 72 vrouwen die samen £59 miljard van de totale £223 miljard aan beheerd vermogen in Spanje bestieren. Deze cijfers maken Spanje tot het meest vrouwvriendelijke land voor fondsbeheerders in ons onderzoek.

De meest voorkomende namen van mannelijke beheerders zijn Jose en Antonio; elk van die twee namen komt bij 46 fondsen voor. De meest voorkomende vrouwennaam is Maria; er zijn 72 fondsen waar een Maria aan het roer staat. Toch beheren deze Maria's slechts £11,9 miljard aan vermogen, terwijl de Jose's samen £18,9 miljard onder hun hoede hebben.

Ten slotte Frankrijk, dat de grootste set heft met 1.942 fondsen. Hiervan hebben er 352 een vrouw op de beheerdersstoel, en dat is 18,1% van het totaal. Het aantal vrouwen bedraagt 150 die samen £19 miljard beheren. Vrouwen beheren dus 18,1% van het aantal fondsen en 17,7% van het beheerd vermogen.

assets

 

Vraag of aanbod?
Viljoen werpt de vraag op: zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de industrie door een gebrek aan vraag of door een gebrek aan aanbod? "Aan de vraagzijde zien we duidelijk de bewijzen van verandering komen. Steeds meer bedrijven benadrukken de noodzaak van diversiteit in hun organisatie. In sommige gevallen stellen ze zelfs doelen en mikken ze op mijlpalen binnen een bepaald tijdsbestek.”

Aan de aanbodkant moeten bedrijven volgens Viljoen hun functieomschrijvingen zo maken dat die appeleren aan het breedst mogelijke publiek. “het is vaak zo dat een vrouw bij het lezen van een functieomschrijving pas geneigd is om te reageren als ze vindt dat ze aan alle vereisten voldoet. Mannen daarentegen willen al reageren als ze aan slechts de helft van de criteria voldoen.”

Jackson ziet tekenen van verandering. Zij vindt dat teams met analisten en assistant-beheerders nu beter in balans zijn dan vroeger. Echter ziet zij ook dat “de cultuur van ‘ster managers’ en 'hoogvliegers' afstotend kan werken op nieuwkomers. Ook excessief gebruik van jargon en overcomplexiteit laat een baan moeilijker lijken dan die in werkelijkheid is. Ook dat draagt bij aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de beleggingswereld, aldus Jackson.

Hoewel de nieuwe editie van Morningstar's onderzoek enige verbetering laat zien, is er nog een lange weg te gaan. Sommige experts denken dat de veranderingen in de manier van werken en de toenemende acceptatie van thuiswerken het speelveld tussen mannen en vrouwen verder gelijk trekt. Viljoen: “Als er één verancering is die voortkomt uit deze pandemie, dan is het wel het potentieel voor de samenleving om flexibelere manieren van werken te omarmen en dat zal deversiteit op de werkvloer stimuleren. Dan zijn we uiteindelijk allemaal winnaars."

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Holly Black  Holly Black is senior editor voor Morningstar.co.uk

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten