De global high yield bond categorie blijft populair bij Europese beleggers met een geschatte instroom van 4,5 miljard euro over het voorbije kalender jaar. Slechts in twee maanden was er sprake van een uitstroom. In maart te midden van de corona-angst werd 2,3 miljard euro weggetrokken en in september zagen we een bescheiden uitstroom van 244 miljoen euro.
De Morningstar Categorie Global High Yield Bond liet in 2020 een negatief rendement van 3,5% in euro optekenen ondanks een stijging van 2,5% in het vierde kwartaal. De Bloomberg Barclays Global High Yield Index en ICE BofA Glb High Yield Constrained Index verloren vorig jaar respectievelijk 1,8% en 1% van hun waarde na een sterk 2019 waar beide indices een positief rendement van 14,6% en 15,8% haalden.
Het volatiele jaar 2020 kan best bekeken worden aan de hand van rentes en speads. De ICE BofA US High Yield Effective Yield, de effectieve rente van de hierboven besproken index daalde naar een dieptepunt van 4,3% eind-december terwijl het Europese equivalent verder daalde naar 2,8%. Beide stonden op 23 maart 2020 nog op een renteniveau van 11,4% en 8,1% respectievelijk. De ICE BofA US High Yield Index Option-Adjusted Spread die het eerste kwartaal nog afsloot op 882 basispunten, stond eind december op 386 basispunten, een daling van bijna 500 basispunten waarvan 150 basispunten in de laatste drie maanden. De daling is opmerkelijk, want tijdens de vorige recessie bereikten de spreads niet alleen een niveau van bijna 2.000 basispunten, de opwaartse trend duurde aanmerkelijk langer. De Europese high yield index volgde dezelfde beweging en de spread daalde tot 355 basispunten eind vorig jaar. Tijdens de euro-crisis steeg de index even boven de 1.000 basispunten en tijdens de GFC tot 2.200 basispunten.
De gunstige marktomstandigheden resulteerden ook in een recordaantal uitgiften. De NASDAQ rapporteerde op 25 september 2020 dat de primaire markt van Amerikaanse hoogrentende obligaties het vorige record van 336,5 miljard dollar in 2012 al had verbroken. Het grootste deel van die uitgiftes was voor herfinancieringsdoeleinden.
Obligatiebeleggers hebben duidelijk vertrouwen dat de wereldeconomie in 2021 sterk zal groeien, want zoals aangehaald zijn spreads ondertussen dicht bij hun pre-crisis niveau en werd de massale uitgifte van bedrijfsobligaties in 2020 vlot geplaatst. Of misschien zien beleggers gewoon geen alternatief, in de beleggingswereld beter bekent onder TINA (“there is no alternatief”). Zonder de onvoorwaardelijke steun van centrale banken en overheidsuitgaven zou het optimisme onder beleggers wellicht fragieler zijn, want het risico op verdere lockdowns en een langzamere uitrol van vaccins blijft aanwezig. Fondsbeheerders inclusief die gericht op hoogrentende obligaties staan dan ook voor een interessante uitdaging in 2021 nu geschat wordt dat slechts minder dan 30% van wereldwijde obligaties een rente biedt boven de 1%.
Top-5 High Yield Obligaties
Voor de Top 5 van deze week kijken we naar beleggingsfondsen in de Morningstar Categorie Global High Yield Bond. Deze vijf fondsen hebben de beste prestatie laten zien op basis van het rendement over 2020.
Op het hoogste schavot staat Man GLG High Yield Opportunities dat pas in april 2019 werd opgezet en sindsdien beheerd wordt door de ervaren Michael Scott. Voorheen was hij onder meer 12 jaar actief voor Schroders eerst als kredietanalist en later als portefeuillebeheerder van de Schroder High Yield Opportunities, Strategic Bond en Global Credit Income fondsen. Kredietselectie vormt het middelpunt van het beleggingsproces en het beleggingsteam voert een grondige analyse uit van de solvabiliteit van een emittent vooraleer te kopen.
Op de tweede plaats vinden we CapitalatWork High Yield at Work. Capital at Work is een onafhankelijke vermogensbeheerder onder de Luxemburgse Foyer Group. Het fonds behoort tot de top binnen haar categorie over de laatste 5 jaar en kon in 2020 een positief rendement van 8,2% genereren. In de portefeuille vinden we schuldpapier van onder meer Comcast, Netflix, Apple en Expedia.
Op geruime afstand van de eerste twee vinden we BlueBay Global High Yield dat de laatste drie jaar steeds in het top kwintiel van de Morningstar global high yield bond categorie eindigde. Het fonds wordt beheerd door twee ervaren beheerders Justin Jewell en Andrzei Skiba die over het algemeen hun portefeuille opbouwen rond 100 emittenten. In de top 10 portefeuille posities vinden we vooral Amerikaanse, maar verrassend genoeg ook Chinese effecten waaronder China Evergrande Group en Zhenro Properties, in beide gevallen gaat het om dollarobligaties. China is trouwens goed voor 7,7% van de portefeuille in vergelijking met 1,2% voor de categorie.