Hoe ESG-screening helpt bij investeringsbeslissingen

De instroom in duurzame fondsen neemt wereldwijd toe en ESG-overwegingen worden een standaard onderdeel van elke investeringsbeslissing. Hier leest u hoe screening investeerders kan helpen beslissingen te nemen

Morningstar Analysts 26 januari, 2021 | 10:51
Facebook Twitter LinkedIn

 

green

Nu de noodzaak van een wereldwijde transitie naar een koolstofarme economie duidelijker wordt, zal de toekomst gaan over duurzaam investeren. Dit is een investering die de traditionele benadering van het streven naar het beste risicogecorrigeerde rendement combineert met een drive om de bedrijfspraktijken te verbeteren, de samenleving ten goede te komen en het milieu te beschermen.

Vermogensbeheerders hebben al gereageerd door een reeks klimaatbewuste fondsen te lanceren en door bestaande strategieën aan te passen om duurzame doelstellingen op te nemen. In het afgelopen decennium hebben meer dan 580 conventionele fondsen in Europa een herbestemming gegeven in op duurzaamheid gerichte strategieën, waarvan 477 hun naam hebben gewijzigd om hun nieuwe duurzame mandaat te weerspiegelen.

Wat zijn ESG-overwegingen?

Het kenmerkende acroniem ESG wordt vaak gebruikt als het gaat om duurzaam beleggen. De twee termen worden inderdaad vaak door elkaar gebruikt. Het verwijst naar de milieu-, sociale en bestuurlijke factoren die worden gebruikt om een bedrijf tijdens het beleggingsproces te evalueren.

Omgevingsfactoren kunnen zijn hoe goed een bedrijf de vervuiling vermindert of de CO2-uitstoot die het uitstoot. Sociale factoren zijn onder meer arbeidsnormen, diversiteit op de werkplek of de impact van producten, zoals de gevolgen voor de gezondheid van tabaksbedrijven of gegevensbeveiliging voor grote technologiebedrijven. Het bestuur omvat onder meer de bestuursstructuur van het bedrijf, de beloning van leidinggevenden of het voorkomen van omkoping en corruptie.

Wat ooit als een investeringsgebied werd beschouwd, krijgt snel de aandacht naarmate de financiële gevolgen van ESG-risico's duidelijker worden en de langetermijngevolgen van klimaatverandering niet langer kunnen worden genegeerd.

De instroom weerspiegelt dit; Ondanks de marktonzekerheid van vorig jaar, trokken Europese duurzame fondsen in het derde kwartaal van 2020 een instroom van € 52,6 miljard aan - ongeveer 40% van de totale instroom in de periode. Wereldwijd steeg de instroom in duurzame fondsen met 14% in het derde kwartaal van 2020 tot $ 80,5 miljard.

Wat is ESG-screening?

ESG-screening is een manier om risico's te beperken en fondsen af te stemmen op de doelstellingen en ethische motivaties van een belegger. Het zorgt ook voor een belangrijk niveau van transparantie en maakt het gemakkelijker om fondsen te vergelijken met vergelijkbare fondsen.

Duurzaam beleggen vereist een extra laag gegevens en analyse in vergelijking met traditionele strategieën, dus screening kan beleggers helpen te achterhalen wat echt belangrijk voor hen is en een fonds te kiezen dat bij hen past. Doorgaans kunnen duurzame fondsen worden onderverdeeld in drie groepen:

ESG-fondsen maken duurzaamheid en ESG-factoren tot een belangrijk onderdeel van hun proces bij het kiezen van portefeuillebelangen. Deze fondsen gebruiken meestal een combinatie van positieve screening (waarbij fondsen of aandelen worden geselecteerd op basis van attributen zoals goed ondernemingsbestuur en positieve milieu-impact) en negatieve screening (waarbij holdings worden uitgesloten op basis van vastgestelde criteria, zoals betrokkenheid bij alcohol). , wapens of gokken).

Impactfondsen kunnen variëren in focus van brede duurzaamheidsthema's tot specifieke activiteiten die gericht zijn op een gekozen interessegebied, zoals gendergelijkheid of koolstofarme emissies.

Fondsen voor duurzame sectoren richten zich op bedrijven die bijdragen aan de transitie naar een agrarische economie, zoals hernieuwbare energiebronnen, water, landbouw / voedsel en groen onroerend goed.

Heeft ESG-screening invloed op de prestaties?

Veel beleggers zijn bezorgd dat het toepassen van ESG-schermen het aantal kansen op tafel zal verminderen en tot zwakkere rendementen zal leiden. Er zijn echter geen aanwijzingen dat screening op duurzame kenmerken betekent dat winsten worden opgeofferd.

Morningstar heeft onlangs de prestaties gemeten van duurzame open-end en op de beurs verhandelde fondsen (ETF's) ten opzichte van traditionele vergelijkbare fondsen in zeven van de meest populaire Morningstar-categorieën. Duurzame fondsen hebben consequent hogere overlevingspercentages laten zien dan traditionele fondsen - van de opties die 10 jaar geleden beschikbaar waren voor beleggers, is ongeveer 72% van de duurzame opties nog steeds beschikbaar, vergeleken met slechts 45,9% van de traditionele fondsen. Van de overgebleven duurzame fondsen heeft bijna 59% hun gemiddelde overgebleven traditionele tegenhanger verslagen.

Natuurlijk is er nog een zekere mate van beheerdersvaardigheid en fondskwaliteit die de prestaties kunnen beïnvloeden, maar het goede nieuws voor duurzaamheidsbewuste beleggers is dat ethische overwegingen de prestaties niet in gevaar hoeven te brengen.

Regelgeving helpt ESG

Aanscherping van de regelgeving helpt bedrijven en fondsen over de hele linie aan hogere duurzaamheidsnormen te houden, waardoor beleggers meer transparantie en vertrouwen krijgen in hun investeringsbeslissingen. Alleen al in 2019 waren er meer dan 80 nieuwe of herziene beleidsinstrumenten met betrekking tot ESG-risico's.

De kern hiervan is het actieplan voor duurzame financiering van de Europese Commissie. Om de doelstelling van koolstofneutraliteit voor 2050 te halen, voert de EU haar inspanningen op het gebied van duurzame financiering verder op. In maart 2018 keurde het een actieplan van 10 punten voor duurzame financiering goed met als doel geld te kanaliseren naar duurzame investeringen en tegelijkertijd de financiële risico's die voortvloeien uit ESG-kwesties te beheren.

Andere regelgeving die de zaak van ESG-investeerders helpt, omvat Mifid II en de taxonomieverordening van de EU - u kunt hier meer over lezen in ons EU-regelgevingsrapport.

Morningstar-tools gebruiken voor ESG-screening

In een tijd waarin ESG-overwegingen onderdeel worden van elke investeringsbeslissing, zijn de gegevens van Morningstar een essentieel instrument in het pakket van elke belegger. Via ons beleggings- en onderzoeksplatform Morningstar Direct kunnen beleggers ESG-schermen en Morningstar's eigen duurzaamheidsbeoordelingen gebruiken om inzicht te krijgen in meer dan 52.000 fondsen en 11.000 bedrijven.

Om meer te lezen over hoe ESG een rol speelt in het beleggingsproces en hoe Morningstar kan helpen, download hier onze Gids voor ESG-screening.

 

Find Out More About ESG Screening

Click Here

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Analysts   -

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten