We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Top-5 Emerging Markets Debt in lokale valuta: Barings aan kop

Obligaties van opkomende markten in lokale valuta winnen gestaag aan populariteit. De JP Morgan GBI EM Global Diversified Index won 5,1% in het vierde kwartaal, maar sloot een bewogen jaar af met een verlies

Thomas De Fauw 25 januari, 2021 | 15:44
Facebook Twitter LinkedIn

top 5

Emerging market obligaties in lokale valuta winnen stillaan aan populariteit dankzij de dollarzwakte in de tweede helft van vorig jaar. De JP Morgan GBI EM Global Diversified Index (“GBI-EM”), de meest gehanteerde index voor EMD in lokale valuta, liet een sterke stijging van 5,1% zien in euro’s in het vierde kwartaal. Echter, de index sloot een bewogen jaar 2020 af met een verlies van 5,8% in euro’s terwijl de uitstroom uit deze categorie nog niet volledig werd omgekeerd.

Top 5 Emerging Markets Debt 

Staatsobligaties van opkomende markten in lokale valuta bieden al geruime tijd een attractieve rente in vergelijking met obligaties in de ontwikkelde markten, maar dat verhinderde Europese beleggers niet om vorig jaar geld terug te trekken uit de categorie. In maart bedroeg de uitstroom uit de global emerging market bond – local currency categorie 8,9 miljard euro en in de daaropvolgende maanden werd nog eens 5,9 miljard euro teruggetrokken. Pas in augustus zagen we een kentering met een instroom van 2,4 miljard euro tussen augustus en november.

De uitstroom heeft niet enkel te maken met de aanwezigheid van verhoogde wisselkoers en kredietrisico’s in deze landen, maar zeer zeker ook met het feit dat beleggers in de ontwikkelde markten mee konden profiteren van de uitgebreide aankoopprogramma’s van centrale banken.

Het belang van de Amerikaanse dollar voor groeimarkten mag niet onderschat worden, omdat wisselkoersen naast de rente een belangrijk onderdeel uitmaken van het totale rendement voor EMD. Een zwakke dollar, zoals gezien in de tweede helft van 2020, heeft de groeilanden een ruggensteun gegeven. Verschillende indicatoren, waaronder fiscale en monetaire stimulus en een onzeker economisch herstel in de VS wijzen mogelijk op een verdere daling in de nabije toekomst.

De dollar is van dusdanig belang omdat veel opkomende landen zich genoodzaakt zien te lenen in dollars, vaak tegen lagere rentes dan lokaal worden gevraagd. Echter, wanneer de dollar stijgt worden de kosten (rente en aflossing) uitgedrukt in lokale valuta groter en kunnen de zwakkere landen mogelijk in betalingsmoeilijkheden komen. Een andere reden is dat gezien de dollarstatus als reservemunt de meeste grondstoffen verhandeld worden in USD en de twee negatief gecorreleerd zijn. Veel opkomende markten en hun overheden zijn erg afhankelijk van grondstoffenexports, denk maar aan Brazilië en Rusland, al zijn er ook belangrijke uitzonderingen zoals India en China.

De yield op de GBI-EM index bedroeg 4,3% op 18 januari, maar er zijn veel verschillen van land tot land. De hoogste 10-jarige rentes vinden we in Turkije (13,0%), Zuid-Afrika (8,8%) en Rusland (6,5%) terwijl enkele Aziatische landen waaronder Zuid-Korea (1,7%), Thailand (1,3%) en Taiwan (0,3%) zich veel goedkoper kunnen financieren.

China herstelt zich

In China bedraagt de rente op 10-jarig overheidspapier zo’n 3,2% en steeds meer institutionele beleggers vinden de weg naar Chinese staatsobligaties. Onder meer door het indrukwekkende economisch herstel tijdens de coronapandemie, maar vooral dankzij de markthervormingen die de toegang tot de lokale obligatiemarkt voor buitenlandse beleggers vereenvoudigd hebben. Niettegenstaande het hogere rendement moeten beleggers wel wisselkoersrisico’s in acht nemen. Spanningen met Amerika zullen waarschijnlijk niet verdwijnen wanneer Donald Trump eenmaal het Witte Huis verlaten heeft, wat tot tijdelijke druk op de yuan kan leiden. Echter, andere indicatoren zoals het renteverschil, handelsoverschot en China’s beweging naar een meer consumptie gedreven economie wijzen eerder op een mogelijke appreciatie van de Chinese munt ten opzichte van de dollar. Op termijn willen de mercantilistische Chinezen van de yuan zelf een reservemunt maken. Typerend voor de opmars van de yuan is Rio Tinto, ’s werelds op een na grootste ijzererts mijner, dat in 2019 akkoord ging om betaald te worden in yuan in plaats van dollars en verwacht wordt dat in de komende jaren meer grondstoffencontracten in yuan zullen worden afgesloten.

Voor de Top-5 van deze week kijken we naar beleggingsfondsen in staatsobligaties van opkomende markten in lokale valuta. De top-5 best presterende fondsen in de Morningstar categorie Global Emerging Markets Bond – Local Currency op basis van hun rendement in 2020 wordt aangevoerd door Barings EM Local Debt die na de eerste negen maanden van 2020 nog de tweede plaats bekleedde. Het fonds krijgt van Morningstar analisten een Neutral rating. Industrieveteraan Ricardo Adrogué en Cem Karacadag beheren het fonds samen sinds april 2014 en hebben de steun van vier analisten. De rentepositionering wordt bepaald door de economische cyclus terwijl valuta’s meer afhankelijk zijn van het economische concurrentievermogen en daarom afzonderlijk geanalyseerd worden. Dit resulteert in een geconcentreerde portefeuille die sterk kan afwijken van de benchmark. Aan het eind van vorig jaar was het fonds overwogen in Zuid-Afrika, Mexico en Colombia samen goed voor 35,9% van de totale obligatieportefeuille in vergelijking met 22,6% voor de benchmark.

top 5

Duurzame fondsen

Op de tweede plaats vinden we Vontobel’s Sustainable Markets Local Currency Bond fonds. Het fonds wordt actief beheerd en neemt zoals de naam doet vermoeden ESG-factoren op in het beleggingsproces. De top vijf valutaposities aan het einde van november 2020 waren onder meer de Mexicaanse peso, Maleisische ringgit, Indonesische roepia, Colombiaanse peso en Tsjechische kroon. De twee beheerders Thierry Larose en Carl Vermassen maakten de overstap van het Belgische Degroof Petercam Asset Management in 2018 en 2019 waar ze het DPAM L – Bonds Emerging Markets Sustainable fonds beheerden. Dat DPAM-fonds eindigde overigens op een derde plaats in de lijst. De top vijf valutaposities hier waren de Euro, Mexicaanse peso, Indonesische roepia, Zuid-Afrikaanse rand en Maleisische ringgit.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten