Onderzoek toont aan dat individuen intrinsiek gemotiveerd zijn door doelen en hard zullen werken om deze te bereiken. En mensen zullen veel eerder concrete doelen bereiken dan vage of abstracte.
Het stellen van doelen is hoe individuen alledaagse beslissingen nemen over hun werk en leven, maar het stellen van spaardoelen is om verschillende redenen een uitdaging.
Ten eerste heeft u waarschijnlijk een aantal spaardoelen waar u naartoe wilt werken, niet slechts één. Op korte termijn kan het zijn dat u een auto koopt of een vakantie betaalt, terwijl u op de lange termijn spaart voor uw pensioen of voor het kopen van uw huis. Het is moeilijk om deze doelen in evenwicht te brengen.
Ten tweede heeft niet elk financieel doel dat u zou willen bereiken een duidelijk aangegeven prijskaartje. De kosten van een huis in een kleine stad kunnen heel anders zijn dan die in de stad. De pensioenkosten kunnen zelfs nog dramatischer variëren, niet alleen afhankelijk van geplande overwegingen van uw pensionering, maar ook van cruciaal belang voor uw levensduur.
Dus hoe stellen we financiële doelen? Hier zijn vijf belangrijke stappen voor het plannen van doelen:
Stap 1: Schrijf ze op
De eerste stap in het proces is om uw doelen te documenteren en ze te groeperen op tijdshorizon: kortetermijndoelen (binnen vijf of minder jaar bereiken), middellangetermijndoelen (vijf tot vijftien jaar vanaf nu) en langetermijndoelen ( 15 jaar of meer in de toekomst).
Probeer tijdens het doorlopen van het proces zo specifiek mogelijk te zijn - als je bijvoorbeeld twee kinderen hebt die je graag naar de universiteit wilt helpen, voer dan twee afzonderlijke gegevens in. En vergeet niet de schulden die u moet afbetalen, of het nu om een hypotheek of een krediet gaat, het zou op uw lijst met financiële prioriteiten moeten staan
Stap 2: Kwantificeer uw doelen
De volgende stap is om de kosten van elk van uw doelen te schatten. Voor korte- en zelfs sommige middellangetermijndoelen zou dit eenvoudig moeten zijn, maar het inschatten van de kosten van meerjarige, langetermijndoelen zoals pensionering is lastiger. De grote wildcard hier is inflatie: hoewel deze momenteel naar historische maatstaven laag is, is het redelijk om voor langetermijndoelen een inflatiepercentage van ten minste 2% tot 3% aan te nemen.
Step 3: Stel SMART doelen in
U heeft de term misschien gehoord in een managementvergadering, maar hij is ook van toepassing op uw financiën. Slimme doelen zijn doelen die specifiek, meetbaar, aanpasbaar, realistisch en tijdgebonden (SMART) zijn.
- Specifiek: goed gedefinieerd, duidelijk en ondubbelzinnig.
- Meetbaar: met specifieke criteria die uw voortgang naar het bereiken van het doel meten.
- Aanpasbaar: aanpasbaar (indien nodig) in uw regelmatige portfolio-evaluatie.
- Realistisch: binnen bereik, realistisch en relevant voor uw doel.
- Tijdgebonden: met een duidelijk omschreven tijdlijn, inclusief startdatum en streefdatum.
Step 4: Geef prioriteit aan uw doelen
Geef prioriteit aan uw doelen door ze te nummeren. Dit heeft deels te maken met persoonlijke prioriteiten, maar er moet ook rekening worden gehouden met wat vanuit financieel oogpunt zinvol is en wat het hoogste rendement op uw investering oplevert.
- De volgende hiërarchie is in veel verschillende situaties zinvol:
- Schuldbetaling / noodfonds
- Pensioenbesparingen
- Universitaire besparingen
- Andere korte- en middellangetermijndoelen (binnen redelijke grenzen)
Step 5: Bekijk uw portfolio
Met regelmatige portfoliobeoordelingen kunt u er zeker van zijn dat uw portefeuille op schema ligt om uw doelen te bereiken, de balans indien nodig opnieuw in evenwicht te brengen (op basis van de verandering in risicoprofiel en de tijd tot doel) en de slecht presterende investeringen uit de wereld helpen.
Wat als u geen takenlijst heeft?
Het starten van een takenlijst is vaak het moeilijkste deel van het proces en het is gemakkelijk om afgeleid te worden en uitstelgedrag te vertonen. Christine Benz, directeur persoonlijke financiën bij Morningstar, zegt: “Als u uw financiën beheert zonder eerst uw doelstellingen op korte en lange termijn te formuleren, zult u ongetwijfeld tal van manieren vinden om uw geld uit te geven, maar dat komt niet per se waar je echt heen wilde.
"Door al uw financiële doelen te kwantificeren, ziet u misschien dat het niet mogelijk zal zijn om ze allemaal te bereiken, maar het is beter om dat al vroeg te weten, zodat u prioriteiten kunt stellen. En elk van deze doelen heeft waarschijnlijk zijn eigen tijdshorizon, die op zijn beurt zal dicteren welke soorten investeringen u houdt en waar. Zodra u uw basisdoelen heeft vastgesteld en gekwantificeerd hoeveel ze zullen kosten, kan het controleren van uw voortgang naar deze investeringen dienen als de ultieme financiële controle; het monitoren van specifieke investeringen is secundair ”.