De Morningstar Quantitative Rating voor fondsen: zo werkt het

De Morningstar Quantitative Rating gebruikt kunstmatige intelligentie om beoordelingen door analisten toe te passen op duizenden beleggingsfondsen. Slaagt deze kunstmatige intelligentie erin om de winnaars eruit te pikken?

Morningstar Benelux 07 augustus, 2020 | 14:13
Facebook Twitter LinkedIn

Met de Morningstar Quantitative Rating hebben beleggers een nieuwe tool in handen die extra inzicht geeft in de beoordeling van beleggingsfondsen door de analisten van Morningstar. Bij de introductie van deze nieuwe Morningstar Quantitative Rating leggen we uit hoe de systematiek werkt.

U kende ongetwijfeld al de reeds langer bestaande twee ratings van Morningstar. De Morningstar Rating beoordeelt beleggingsfondsen met een kwantitatieve waardering op een schaal van een tot en met vijf sterren op basis van prestaties in het verleden. De Morningstar Analyst Rating daarentegen geeft beleggingsfondsen een kwalitatieve beoordeling en waardering die met Gold, Silver, Bronze, Neutral of Negative.

Dit gebeurt op basis van een aantal kwalitatieve factoren waaronder de strategie van het beleggingsfonds, het beheerteam, de kosten en een beoordeling van het fondshuis. Deze factoren helpen stuk voor stuk mee om te bepalen hoe waarschijnlijk het is dat een fonds op lange termijn beter zal presteren dan vergelijkbare, concurrerende beleggingsfondsen.

Kunstmatige intelligentie
De Morningstar Quantitative Rating gebruikt kunstmatige intelligentie om deze beoordelingen van analisten toe te passen op beleggingsfondsen. Door de introductie van deze kwantitatieve rating zullen er veel meer beleggingsfondsen voorzien worden van een beoordeling door Morningstar. Bijvoorbeeld in Azië alleen al zullen er in de toekomst 22 keer zo veel beleggingsfondsen zijn met een beoordeling.

In heel Europa, het Midden-Oosten en Azië hebben meer dan 1.170 open-end fondsen en ETF's al een Morningstar Analyst Rating, maar dit aantal neemt met de introductie van de Morningstar Quantitative Rating toe tot meer dan 29.000 beleggingsfondsen die samen meer dan 104.000 fondsklassen beslaan.

'Beleggers kunnen de kwantitatieve beoordeling samen met onze andere ratings van beleggingsfondsen gebruiken om het screening en selectieproces van hun beleggingen te verbeteren', zegt Wing Chan, directeur Manager Research bij Morningstar Investment Management Asia. 'De Morningstar Quantitative Rating gebruikt een algoritme om de objectieve, grondige analyses die onze analisten bij hun onderzoek naar fondsen uitvoeren, uit te breiden naar duizenden andere fondsen. Zo krijgen beleggers veel meer informatie over een breder fondsenuniversum.'

Het model van machine learning is opgebouwd uit het besluitvormingsproces dat analisten toepassen bij fondsenbeoordeling, hun beslissingen uit het verleden en de gegevens die de onderbouwing voor deze beslissingen vormen. Dit model wordt vervolgens toegepast op fondsen die niet worden gevolgd door de Morningstar-analisten om een beoordeling te genereren die vergelijkbaar is met die door de analisten.

De schaal voor de Morningstar Quantitative Rating is hetzelfde als die van de Morningstar Analyst Rating: een schaal met vijf niveaus, namelijk drie positieve beoordelingen (Gold, Silver, Bronze), Neutral en Negative. Beleggingsfondsen krijgen ofwel een Morningstar Analyst Rating, ofwel een Morningstar Quantitative Rating, maar niet allebei.

Hoe doen beoordeelde fondsen het?
De kwantitatieve beoordeling is al sinds juni 2017 in gebruik in de Verenigde Staten en is in maart 2018 uitgebreid naar beleggingsfondsen die gevestigd zijn in Europa en Azië. Sindsdien hebben we de prestaties bijgehouden en we zijn onder de indruk van de mogelijkheid die het model biedt om beleggingsfondsen te rangschikken op basis van toekomstige prestaties.

Voor het analyseren van deze prestaties maken we vijf portefeuilles die het fondsenuniversum groepeert op basis van hun rating. De onderstaande grafiek toont het rendement van beleggingsfondsen in ieder rating-segment, min het gemiddelde rendement van de categorie.

Hiermee kunnen we fondsen uit verschillende vermogenscategorieën samenbrengen in een groep met dezelfde rating. Bijvoorbeeld, de prestaties van de Gold-rated portefeuille is de outperformance die ontstaat door elke maand evenveel in elk Gold-rated fonds te beleggen op equal-weighted basis, afgezet tegen het categoriegemiddelde van elk fonds.

Hier kunnen we zien dat de fondsen met een positieve beoordeling het in elke periode beter deden dan hun concurrenten, terwijl fondsen met een negatieve beoordeling aanzienlijk slechter presteerden dan het categoriegemiddelde. Dit is precies het patroon dat we verwachten te zien als het beoordelingssysteem werkt zoals het bedoeld is.

June 8inew

Variëren de prestaties per vermogenscategorie?
Hetzelfde patroon zien we wanneer we de prestaties in verschillende vermogenscategorieën beoordelen. De grafiek hieronder toont de rendementen van aandelenfondsen met een rating vergeleken met hun categoriegemiddelde.

June 8iinew

Bij obligatiefondsen geldt echter dat de omvang van het overrendement bij Gold-rated fondsen wat kleiner is dan bij aandelenfondsen, maar er is nog altijd een patroon te zien waarbij fondsen met een hogere rating het beter doen dan fondsen met een lagere rating. Wat vooral opvalt, is dat de prestaties van het ratingsysteem er behoorlijk uit sprongen tijdens de recente volatiliteit in de markt.

June 8iiinew

Wat hebben beleggers hieraan?
De vraag is of de belegger deze outperformance daadwerkelijk kan verzilveren of dat deze resultaten slechts het gevolg zijn van zorgvuldige timing of zelfs toeval. Om dat te testen doen we een zogeheten Event Study. Die meet wat de typische ervaring die een belegger zou hebben als hij of zij ons beoordelingssysteem op een willekeurige dag zou gebruiken. Anders gezegd, wat zou de doorsnee belegger op een doorsnee dag hebben ervaren voor verschillende beleggingshorizonnen?

De onderstaande grafiek laat zien dat buy-and-hold beleggers over periodes van een maand tot een jaar directe en blijvende cumulatieve beleggingswinsten hebben gerealiseerd als ze vanaf de introductie in maart 2018 hadden belegd volgens de Morningstar Quantitative Rating.

Bij de beleggingen die een jaar werden aangehouden (ongeacht de begindatum), deden de fondsen met een Gold-rating het doorgaans bijna 1 procentpunt beter dan concurrenten in dezelfde categorieën. Fondsen met een negatieve rating deden het met een vergelijkbare marge slechter dan de concurrentie.

June 8ivnew

 

Lees meer:

Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

- Morningstar verbetert de Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Benelux

Morningstar Benelux  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten