Opnieuw recordinstroom bij duurzame fondsen

Fondsbeleggers staken in het tweede kwartaal van dit jaar tweemaal zoveel geld in Europese duurzame fondsen dan tijdens het eerste kwartaal: meer dan 54 miljard euro. Dat is een nieuw record.

Rentsje de Gruyter 06 augustus, 2020 | 9:37
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers gaven in het tweede kwartaal opnieuw blijk van groot vertrouwen in duurzaam beleggen. De instroom van kapitaal in duurzame fondsen was het afgelopen kwartaal ongekend groot: van april tot en met juni kwam er in totaal maar liefst 54,6 miljard bij. Vorig jaar lag dit in het tweede kwartaal nog maar rond de 33 miljard euro.

Daarmee zit nu bijna een derde van het totale kapitaal van Europese beleggingsfondsen in duurzame varianten, zo blijkt uit recent onderzoek van Morningstar.

Verdubbeling
De inleg in duurzame fondsen verdubbelde het afgelopen kwartaal, vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar. Toen viel de instroom tijdelijk terug vanwege de coronacrisis, die zoals bekend voor grote disruptie op de financiële markten zorgde.

Nu blijkt dat beleggers juist in het oog van de storm waarde hechten aan duurzame businessmodellen van beursgenoteerde bedrijven, die rekening houden met de belangen van alle belanghebbenden.

Overigens was zelfs tijdens het eerste kwartaal van dit jaar nog sprake van een stijgende lijn bij duurzame beleggingen, vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Nu bedroeg de instroom in duurzame fondsen bijna 26 miljard euro. In het eerste kwartaal van 2019 bleef die ruim onder de 20 miljard euro steken.

Sust flows Q2 2020 exh 1

Groter aanbod
In lijn met de steeds grotere vraag van beleggers naar duurzame fondsen blijven aanbieders in Europa ook veel nieuwe ESG-producten op de markt brengen. In het afgelopen kwartaal lanceerden zij maar liefst 109 nieuwe fondsen met een duurzaam etiket. Dat brengt het totale aantal Europese ESG-fondsen op 2.703 stuks.

Daarbij zijn alleen fondsen meegeteld voor wie ESG-factoren een essentieel onderdeel vormen van hun selectieproces en die expliciet aangeven in hun prospectus hoe zij die wegen.

Lang niet alle duurzame fondsen zijn echt nieuw: aanbieders dopen regelmatig traditionele fondsen om tot een duurzame variant. Het afgelopen kwartaal gebeurde dat bij veertig fondsen, waarvan er dertig ook gelijk een nieuwe naam kregen. In totaal is ruim een op de vijf duurzame Europese fondsen op dergelijke wijze tot stand gekomen.

Hogere instroom
Opmerkelijk is verder dat duurzame aandelenfondsen het tweede kwartaal veel meer kapitaal aantrokken dan hun traditionele tegenpolen. Met 31,3 miljard euro aan instroom lag dit 63% hoger.

Europese duurzame fondsen stegen ook harder in waarde het tweede kwartaal (naar 774 miljard euro, een plus van 20%) dan andere Europese fondsen (plus 11%).

Bij obligatiefondsen is de situatie omgekeerd en trokken traditionele fondsen meer geld aan. Wellicht komt dit doordat het aantal duurzame aanbieders hier beperkt is. In totaal trokken duurzame fondsen in Europa een derde van het fondskapitaal aan: 54,6 van de in totaal 165 miljard euro.

Sust flows Q2 2020 exh 2

In de top 10 van bestverkochte duurzame fondsen staan overigens wél ook vier obligatiefondsen. De nummer 1 van deze lijst, het Italiaanse Quaestio Solutions Funds Global Macro Bond, bereikte zijn toppositie afgelopen kwartaal dankzij één grote, institutionele klant die overstapte.

Sust flows Q2 2020 exh 3

Aanbieders: winnaars en verliezers
Blackrock bleef de onbetwiste nummer één, gevolgd door UBS. De twee haalden het afgelopen kwartaal respectievelijk ruim 5 en 4,7 miljard euro binnen en lieten zo de rest ver achter zich. Nummer 3, Credit Suisse, bleef steken op 2,2 miljard euro, terwijl de nummers 5 tot en met 10 geen van alle de 2 miljard haalden.

Sust flows Q2 2020 exh 5

Minder fortuinlijk waren onder andere State Street, ABN Amro en BlueOrchard: bij deze partijen stroomde er het tweede kwartaal meer kapitaal uit dan in.

Sust flows Q2 2020 exh 6

Passief versus actief
Het aandeel van passieve fondsen op de duurzame fondsenmarkt is de afgelopen vijf jaar groter geworden: van 14% in 2015 naar 25% nu.

Sust flows Q2 2020 exh 7

Het lanceren van fondsen hield gelijke tred: verschenen er in het eerste kwartaal 106 nieuwkomers op het toneel, in het tweede waren dit er 107. Aandelenfondsen maken daarvan nog steeds de bulk uit.

Sust flows Q2 2020 exh 8

 

Sust flows Q2 2020 exh 9


Groenwaszorgen
Morningstar onderzocht ook hoeveel duurzame fondsen eigenlijk een make-over zijn van een traditioneel fonds. De afgelopen tien jaar waren dat er in totaal 586, ruim 20% van het totale aantal duurzame fondsen.

Sust flows Q2 2020 exh 10

 

Sust flows Q2 2020 exh 11

Van de 586 tot duurzaam omgedoopte fondsen veranderde 81% ook van naam, waarbij de term ‘sustainable’ veruit de meest populaire toevoeging blijkt.

Sust flows Q2 2020 exh 12

Zorgen dat sommige fondsen louter aan groenwassen doen en weinig fundamenteels veranderen aan hun selectieproces, zijn begrijpelijk. Maar ook als er weinig verandert bij een net tot ‘duurzaam’ omgedoopt fonds, hoeft dat nog geen teken te zijn van groenwassen. Mogelijk had het bewuste fonds de ESG-criteria al uitgebreid geïncorporeerd in het investeringsproces en hoefde het nog maar een paar nieuwe uitsluitingscriteria toe te voegen. En veel fondsen ondergaan wel degelijk een complete make-over en stellen zelfs een nieuwe fondsmanager aan.

Beleggers kunnen ook het aantal globes van de Morningstar Sustainability Rating dat Morningstar heeft toegekend op duurzaamheidsgebied gebruiken als hulpmiddel bij de selectie van een fonds. Ruim 70% van de duurzame fondsen – omgebouwd én nieuw – heeft de hoogste Morningstar Sustainability Rating van vier of vijf globes gekregen. In de rest van het beleggingsuniversum is dat bij slechts iets meer dan 30% van de fondsen het geval.

Sust flows Q2 2020 exh 13

 

Lees meer over duurzaam beleggen:

- Zo gebruik je de Morningstar Sustainability Rating

Duurzame fondsen doorstaan eerste kwartaal beter dan conventionele fondsen

- Volop keus voor de fondsbelegger die duurzaamheid zoekt

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten