We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Zo weinig actieve aandelenfondsen verslaan hun benchmark

Hoge volatiliteit biedt actieve fondsbeheerders de kans om zich te onderscheiden en hun benchmark te verslaan. En die kans hebben ze in de huidige markt, met de onderwaarderingen van de afgelopen maanden als gevolg van de corona-crisis. Morningstar onderzoekt of de actieve managers bij uitstek, de Ultimate Stock Pickers, hun benchmark hebben weten te verslaan.

Robert van den Oever 20 juli, 2020 | 11:30
Facebook Twitter LinkedIn

Tijdens de volatiele maanden op de aandelenbeurzen als gevolg van de corona-crisis kunnen actieve fondsbeheerders zich onderscheiden van de indexvolgers. De waarderingen van veel aandelen en sectoren was door de crisis gezakt tot onder de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten calculeren. Daar hebben veel actieve beheerders op ingespeeld, en inmiddels zijn de beurzen ten opzichte van het dieptepunt enkele maanden geleden alweer flink opgeveerd.

De bij uitstek actieve managers die Morningstar nauwlettend volgt, zijn de Ultimate Stock Pickers, een groep fondsbeheerders die Morningstar hoog aanslaat. Onlangs hebben we al bekeken welke aandelen zij in de afgelopen maanden hebben gekocht en verkocht en wat hun belangrijkste portefeuilleposities zijn.

Prestaties versus index
Deze keer bekijken we hoe de actief beheerde Amerikaanse beleggingsfondsen het doen ten opzichte van de gangbare S&P benchmarks. Over het algemeen weten actieve fondsbeheerder hun index niet te verslaan, zo is gebleken uit eerdere onderzoeken door Morningstar. Over de vijfjaarsperiode eindigend per ultimo december 2019 bleef maar liefst 81% van de beheerders van actieve large-cap aandelenfondsen achter bij zijn relevante benchmark.

Onderstaande afbeelding laat zien hoe het actieve Amerikaanse large-cap aandelenfondsen op éénjaarsbasis is vergaan in de voorbije periode ten opzichte van de voor hen relevante S&P index:

USP 3 2020 06 exhibit 1

Het magerst scoren de actieve large-cap core fondsen: van hen wist maar 6,2% het beter te doen dan de S&P 500 index. Andere beleggingsstijlen deden het beter. Van de actieve large-cap waarde fondsen doet 11% het beter dan de S&P 500 Value index en de groeistijl maakt het meeste verschil. Van de actieve large-cap groeifondsen verslaat 40% de S&P 500 Groei index.

Ultimate Stock Pickers index versus S&P 500
Hoe hebben de Ultimate Stock Pickers het in dit opzicht gedaan? Over de 10-jaarsperiode tot en met mei 2020 op basis van total return weten maar 2 van de 21 Ultimate Stock Pickers de S&P 500 te verslaan. Over de kortere termijn gaat het al niet veel beter, want year-to-date in 2020 (januari tot en met mei 2020) streven 4 van de 21 beheerders de S&P 500 voorbij.

Morningstar heeft een Ultimate Stock Pickers index geconstrueerd en de prestaties daarvan kunnen we afzetten tegen de S&P 500. Gemeten per kalenderjaar doet de Ultimate Stock Pickers index het meestal niet beter dan de S&P 500, maar bekijken we de rendementen als historisch terugkijkend naar periodes variërend van year-to-date tot en met 10 jaar, dan steekt de Ultimate Stock Pickers index op de langere termijn juist weer wel gunstig af. De rendementen zijn gemeten per 12 juni 2020:

USP 3 2020 06 exhibit 3

Constructie van de index
De Ultimate Stock Pickers index is opgezet om de posities met de meeste overtuiging van de 25 Ultimate Stock Pickers te volgen. De index omvat alle posities uit hun portefeuilles die niet alleen gevolgd worden door de analisten van Morningstar, maar ook een lage of gemiddelde Uncertainty Rating hebben en gerangschikt worden naar Morningstar Conviction Score.

Die Morningstar Conviction Score is opgebouwd uit drie elementen: de overall convictie (ofwel overtuiging) als aantal en weging van de posities, de posities die gekocht worden (huidig relatief optimisme) en de posities die verkocht worden (huidig relatief pessimisme).

De index zelf bestaat uit drie segmenten van ieder 20 aandelen die per kwartaal volgens een vast schema opeenvolgend worden herschikt. Op die manier wordt elke maand eenderde deel van de index herzien en bevat dat deel de 20 aandelen met de hoogste overtuiging van dat moment. Die werkwijze betekent dat de index altijd tussen 20 en 60 aandelen kan bevatten, maar doorgaans zijn dat er 35 tot 45. Per eind mei 2020 bevatte de index 39 aandelen. Bekijk in onderstaande tabel de top-10 posities in de Ultimate Stock Pickers index:

USP 3 2020 06 exhibit 4

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

Ultimate Stock Pickers overwogen in financials, onderwogen in tech

- Ultimate Stock Pickers profiteren van sterke onderwaarderingen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten