Het was de groei van de orders die er het meest uitsprong bij de resultaten over het eerste kwartaal van Philips. De orderinname steeg met 23%, dankzij nieuwe bestellingen voor medische apparatuur, in het bijzonder beademingsapparaten.
De kwartaalcijfers onderstrepen de voordelen van de activiteitenmix van Philips. In hoofdzaak is het tegenwoordig een leverancier van apparatuur en diensten aan de gezondheidszorg op het gebied van diagnose en behandeling.
Verviervoudiging
Zaken als beademingsapparatuur staan nu erg in de belangstelling en zullen ook in de rest van het jaar blijven groeien zolang de corona-pandemie niet bedwongen is. De omzet groeide in het eerste kwartaal met dubbele cijfers. Philips zelf verwacht dat de productie van beademingsapparatur in het derde kwartaal van 2020 verviervoudigd zal zijn. Ook aanverwante apparatuur zal een omzetgroei meemaken vanwege de noodzaak tot efficiencyverhoging wegens capaciteitskwesties.
Bij diagnose-apparatuur zoals scanners en röntgen-machines is er wel druk op de omzet te verwachten, omdat ziekenhuizen mogelijk hun investeringen in niet-corona gerelateerde middelen uitstellen. Alle aandacht, tijd en geld gaan nu uit naar de corona-bestrijding en dat remt de investeringen elders, zeker als dat gaat om apparatuur van honderdduizenden tot soms wel miljoenen euro's. In het eerste kwartaal was hier een omzetstijging van 2% te noteren.
De divisie die nog het meeste te lijden heeft onder de economische teruggang door de plotselinge vraaguitval is huishoudelijke verzorging. Daar daalde de kwartaalomzet met 13%. De elektrische tandenborstels en scheerapparaten werden flink minder verkocht, al was het maar omdat veel verkooppunten gesloten zijn. Naar verwachting zal de daling in het tweede kwartaal verergeren.
Fair Value omlaag
De effecten van de corona-crisis en de verwachte omzetdaling bij sommige bedrijfsonderdelen in acht genomen hebben Morningstar's aandelenanalisten Denise Molina en Javier Correonero de Fair Value voor het aandeel Philips onlangs verlaagd van 42 euro naar 38 euro. Daarmee is het aandeel, kijkend naar de actuele beurskoers, momenteel fair gewaardeerd.
Wide Moat en No Moat
Het aandeel Philips krijgt van de Morningstar-analisten een Narrow Moat rating vanwege de switching costs (drempel om over te stappen naar een concurrent), de immateriële activa zoals de sterke merken, en de toonaangevende technologie. Die overall rating voor heel Philips valt uiteen in verschillende Moats voor de twee hoofddivisies.
Want de activiteiten op het gebied van gezondheidszorg hebben een Wide Moat. Dat komt door de hoge switching costs: de producten, technieken en services van Philips zijn zodanig geïntegreerd in de ziekenhuizen die ze afnemen, dat ze niet zomaar te vervangen zijn door andere systemen. Bovendien is er regelmatig onderhoud nodig, waar Philips op inspeelt door langdurige servicecontracten zodat er een jarenlange klantrelatie ontstaat met een voorspelbare inkomstenstroom.
De persoonlijke verzorging en huishoudelijke divisie daarentegen heeft geen Moat. De markt voor zulke consumentengoederen is sterk concurrerend, al zijn de tandenborstels en scheerapparaten van Philips wel toonaangevend in technologie en merkkracht. Voor producten zoals friteuses, strijkijzers en koffiezetters geldt dat die in een vechtmarkt opereren waar nieuwe concurrenten makkelijk kunnen toetreden en Philips heeft dan ook een verstandig besluit genomen door deze af te stoten.
Lees meer over Philips:
Lees meer over aandelen:
- Zo werkt Morningstar's ESG-analyse voor aandelen