10 aantrekkelijk gewaardeerde Europese aandelen

De rake klappen op de aandelenbeurzen hebben een heleboel aandelen aantrekkelijk gewaardeerd gemaakt. Sommige worden relatief licht geraakt door de crisis, andere zwaarder, maar ook dan is hun waardering vaak zo interessant dat instappen loont met het oog op de lange termijn. Eerder zetten we al 10 van zulke ideeën met Amerikaanse aandelen op een rij, nu kijken we naar 10 interessant gewaardeerde Europese aandelen.

Robert van den Oever 15 april, 2020 | 16:36
Facebook Twitter LinkedIn

De aandelenanalisten van Morningstar hebben 10 Europese aandelen op een rij gezet die nu interessant gewaardeerd zijn. Ook al zullen ze onmiskenbaar de effecten van de economische neergang gaan voelen, in meer of mindere mate, hun waardering maakt ze aantrekkelijk met het oog op de lange termijn. De meeste van de 10 hebben een Narrow of Wide Moat rating en dat onderstreept hun onderliggende kwaliteit.

M temperature exhibit 30

BMW
Het aandeel BMW kent momenteel een korting van 66% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar berekent. Dat is overdreven en impliceert bijna alsof de Duitse autofabrikant permanent in staat van crisis verkeert. Op de korte termijn zal BMW het negatieve effect van inzakkende autoverkopen voelen. Op de langere termijn kan de vraag weer aantrekken.

Al langere tijd is BMW ondergewaardeerd door negatief sentiment rond het dieselschandaal in Europa en de vrees voor handelsbelemmeringen door de mondiale handelsoorlog en tariefstellingen. Bovendien drukken de investeringen in elektrificatie en nieuwe mobiliteit op de balans. Dan nog is het aandeel ondergewaardeerd, vindt Morningstar.

Richemont
Door het wegvallen van toerisme en internationaal reizen hebben de verkopen van luxe goederen een flinke knauw gekregen. Ook Richemont voelt dat met zijn merken, maar de balans is sterk genoeg om wat tegenwind op te kunnen vangen. De korting van 40% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar-analist Jelena Sokolova berekent schept perspectieven voor de lange termijn. Merken als Cartier en Van Cleef & Arpels zijn ijzersterk in het juwelierssegment met hoge marges en een merkkracht die weinig ruimte laat voor concurrenten.

Groei zit er in de middenklasse in China die sterk in omvang toeneemt en na de crisis voor hernieuwde vraag zal zorgen. Bovendien is er bij online nog veel te halen. Dat segment stelde de afgelopen jaren teleur, maar Richemont maakt er een inhaalslag die een boost kan geven aan omzet en winst.

Credit Suisse
De Zwitserse bank heeft zich met succes omgevormd tot een vermogensbeheerder en dienstverlener voor de allerrijksten. Dat vermindert de volatiliteit die het gewone bankieren wel kent. Die marktpositie in het topsegment geeft Credit Suisse een voorsprong op zijn concurrenten, want zulke dienstverlening goed opbouwen is heel moeilijk en lastig te evenaren voor nieuwkomers, aldus Morningstar-analist Johann Scholtz. De combinatie van een breed dienstenpakket met beleggen en financieren en intensief persoonlijk klantencontact verzekert groei voor de toekomst en onttrekt de bank deels aan de bewegingen in de massamarkt, zoals digitalisering.

Dufry
Minder toerisme en minder vliegreizen raakt de luchthavenwinkels van Dufry behoorlijk, en Morningstar calculeert een omzetdaling, maar zelfs in dat licht is de recente daling van de aandelenkoers overdreven. Anlist Jelena Sokolova verwacht zeker voor 2021 een herstel. Wel is de financiële positie meer een punt van zorg, omdat de grenzen van de bankconvenanten in zicht komen als de omzetdaling te lang duurt. Als het bedrijf dit tijdig weet op te lossen, dan biedt de huidige korting ten opzichte van de Fair Value een interessant instapmoment voor dit aandeel.

ING Groep
De banken hadden het al lastig door het klimaat van langdurig lage rente, maar de er een economische crisis in aantocht is, nemen de zorgen over afschrijvingen op slechte leningen toe. Daardoor is er een behoorlijke korting ontstaan ten opzichte van de Fair Value die analist Johann Scholtz voor het aandeel ING berekent.

De crisis zal ongetwijfeld hogere voorzieningen vragen, maar die kan ING aan, meent Scholtz omdat de bank veel beter gekapitaliseerd is dan tijdens de financiële crisis van 2008. Ook is de leningenportefeuille sindsdien behoorlijk opgeschoond en is de gemiddelde kwaliteit nu hoger dan toen. Het aandeel ING kan langere tijd onder druk blijven, maar met de blik op de lange termijn is het nu interessant.

NN Group
De verzekeringsbusiness van NN zit zo in elkaar dat de corona-crisis niet tot grote problemen leidt. De levensverzekeringsbusiness bestaat voornamelijk uit pensioenen. De schadetak is duidelijk kleiner en zal wel iets voelen van de crisis, maar op het geheel is dat niet problematisch. De omzet komt in hoofdzaak, voor zo’n 60%, uit de Nederlandse thuismarkt en 10% komt uit Azië, met name Japan. De huidige aandelenkoers betekent een fikse korting ten opzichte van de Fair Value die Morningstar hanteert.

Roche
De markt onderkent het waarde-potentieel van Roche’s assortiment geneesmiddelen niet voldoende, vindt Morningstar-analist Karen Andersen. Zij kent de farmacie-gigant door zijn toonaangevende producten een Wide Moat rating toe. De combinatie van diagnostiek en medicijnontwikkeling geeft Roche een voorsprong op zijn concurrenten. Bovendien kampen concurrenten met problemen in hun ontwikkelingstrajecten, zodat de nieuwe producten in de pijplijn van Roche ook nog eens eerder op de markt kunnen verschijnen. De huidige korting ten opzichte van de Fair Value biedt volgens de analist dan ook kansen voor de lange termijn.

Royal Dutch Shell
De grote vraag bij Shell is of het dividend gehandhaafd blijft. Het hoge dividendrendement van rond de 15% oogt alarmerend en onhoudbaar, maar analist Allen Good is van mening dat Shell financieel bij machte is om het dividend te blijven uitkeren, ook bij de lage olieprijs van nu. Shell heeft een naam hoog te houden als het gaat om dividend en schrappen zou een slecht signaal zijn. In het ergste geval kan Shell ook nog besluiten tot een keuzedividend.

Financiële ademruimte zal eerder komen van andere maatregelen, zoals het terugschroeven van investeringen en verder snijden in de kosten. Eerder heeft de oliereus al operationele efficiencyslagen gemaakt en de grote stappen van enkele jaren geleden zijn niet zomaar herhaalbaar. Het betekent wel dat het structurele kostenniveau nu lager is dan een paar jaar geleden.

Telefonica
De impact van de crisis op telecombedrijven zoals Telefonica zal volgens Morningstar-analist Michael Hodel gering zijn. Daarom is de huidige korting op de Fair Value interessant en bovendien onderkent de markt nog onvoldoende welk margepotentieel er schuilt in de grote thuismarkten Spanje, Brazilië en ook Duitsland. Verdere integratie van eerdere overnames en schaalvergroting betekenen lagere kosten voor de toekomst en hogere winstgevendheid. Ook in Latijns-Amerika is nog veel groei mogelijk als Telefonica daar verder in investeert.

Total
Net als Royal Dutch Shell heeft Total een hoog dividendrendement als gevolg van de gedaalde koers en angstige beleggers. De financiële positie van de Franse oliereus is echter gezond en de kasstroom hoog genoeg om de tegenwind op te kunnen vangen, meent analist Allen Good. Total kan door zijn sterke balans de schuld wat meer laten oplopen dan concurrenten zonder dat er problemen ontstaan. Ook zal het bedrijf net als veel concurrenten zijn investeringn voor de korte termijn flink terugschroeven. Dat heeft het in 2015-2016 ook al eens gedaan en met succes.

Amerikaanse aandelen
Eerder zetten we 10 ondergewaardeerde Amerikaanse aandelen op een rij. Ter vergelijking vindt u in onderstaande tabel de kerngegevens van deze aandelen:

M temperature exhibit 28

 

Lees meer:

- Zo ontdek je koopkansen in de huidige bear-markt

- Deze Europese aandelen zijn nu aantrekkelijk gewaardeerd

- 10 interessante Amerikaanse aandelen

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten