De aandelenkoersen van de nutsbedrijven zijn tijdens de verkoopgolf van de afgelopen weken net zo hard gedaald als de markt, maar de bedrijven hebben in operationele zin veel minder blootstelling dan een heleboel andere sectoren. Immers, we hebben nog steeds energie en elektriciteit nodig, aldus Morningstar-analist Tancrede Fulop. Hij ziet hooguit een afname van 10-20% in de energieconsumptie door de verminderde bedrijvigheid in de economie. De nutsaandelen waren voorafgaand aan de crisis iets overgewaardeerd, maar nu zijn ze juist aantrekkelijk geworden door de koersdalingen.
Dividenden
Enig punt van zorg zijn de dividenden. Zoals ook in veel andere sectoren hebben sommige nutsbedrijven hun dividend geschrapt om geld in kas te houden. Dat is niet omdat ze financieel krap zitten of een slechte balans hebben, maar dat komt omdat overheden daartoe hebben opgeroepen, aldus de analist. Bij veel nutsbedrijven zijn nationale of lokale overheden nog altijd grote aandeelhouders en als die zulke maatregelen opdragen, dan volgen de bedrijven. Dat geldt met name voor de bedrijven in Frankrijk en Duitsland.
Twee namen
De nutsbedrijven die interessant zijn, kenmerken zich door kwaliteit en door spreiding van hun activiteiten en de geografische regio's waar ze actief zijn, benadrukt Fulop. Twee namen die bij hem favoriet zijn, zijn Enel en Orsted.
Enel handhaaft zijn dividend voorlopig en inderscheidt zich omdat het relatief groot is in hernieuwbare energie, de markt die sneller groeit dan de traditionele energie-opwekking.
Orsted is wereldmarktleider in windenergie en heeft daar een grote voorsprong op zijn concurrenten waar het de komende jaren van kan blijven profiteren. De marktpositie is dus heel sterk. Mede daarom was het aandeel lange tijd overgewaardeerd, maar de recente koersdaling heeft het aantrekkelijk gemaakt om juist nu te stappen.
Bekijk de video met het volledige interview met Morningstar-analist Tancrede Fulop.