We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Corona-virus: de effecten en de kansen

Het coronavirus zorgt voor angst op de beurzen wereldwijd. Het korte-termijn effect is duidelijk, maar de ervaring leert dat zulke virusuitbraken op langere termijn doorgaans geen grote gevolgen hebben. Als de markt daalt onder invloed van emoties, dan biedt dat zelfs kansen voor beleggers met een lange horizon.

Lex Hall 06 februari, 2020 | 16:22
Facebook Twitter LinkedIn

Kijken we terug in de geschiedenis naar eerdere uitbraken, zoals SARS in 2002-2004, ebola in 2014 en 2016 en tussendoor ook nog het Zika-virus, dan brachten die op de korte termijn veel onrust teweeg, maar de gevolgen voor de lange termijn, ook in financiële zin, zijn vrij beperkt gebleven.

Onderstaande tabel brengt de impact van de diverse ziektekwesties op het beleggingsrendement over korte en langere periodes in beeld:

Corona tabel

 

Effecten op bedrijven
In het geval van de huidige corona-virus kwestie is het belangrijk om te kijken naar de mogelijke effecten op de kasstromen van bedrijven. Want die kunnen optreden, gezien de lege straten in China, de gesloten winkels en bedrijven en het stilgelegde vliegverkeer en andere reisbelemmeringen. Als mensen de deur niet uit kunnen of mogen en ze reizen niet, dan kopen ze ook niets. Dat kan zijn weerslag hebben op een grote variëteit aan bedrijven.

Het kan al vrij snel de leveringsketens van bedrijven verstoren en de verwachte resultaten over het eerste kwartaal remmen. Dat geldt momenteel in de eerste plaats voor bedrijven die actief zijn in China of daarvan afhankelijk zijn. De analisten van Morningstar hebben een aantal sector en specifiek op China gerichte bedrijven onder de loep genomen om de effecten van het Corona-virus te onderzoeken.

Telecom
De smartphonemakers bijvoorbeeld. De aandelen van Hon Hai Precision, Pegatron, Largan Precision, Catcher Technology, Mediatek, AAC Technologies, Sunny Optical en Luxshare Precision zijn flink afgestraft. De analisten van Morningstar laten echter hun Fair Value calculaties ongemoeid, omdat zijn van mening zijn dat de verstoring beperkt blijft.

De bedrijfsvestigingen in de getroffen provincie in China maken namelijk maar een klein deel uit van de totale productie van deze bedrijven. Bovendien hebben zij hun aanwezigheid verspreid over andere landen in Azië, zoals Indonesië, Vietnam en India, zodat ze kunnen uitwijken naar andere productielocaties zonder dat de leveringsketen in gevaar komt.

Auto-industrie
Ook de autosector is getroffen, want mensen komen niet naar de showrooms en plaatsen minder of zelfs geen bestellingen. Lokale producenten die lokaal uitleveren zullen dat gaan merken. Wel zal er een inhaalvraag optreden zodra de verspreiding van het virus is ingedamd. Zodra de belemmeringen worden opgeheven, zullen naar verwachtingen weer meer mensen een auto gaan kopen, omdat ze het overvolle en daarmee risicovolle openbaar vervoer willen mijden.

In Hong Kong is een beursgenoteerd openbaar-vervoerbedrijf actief, Mass Transport Railway Corp (MTR), en dat heeft na de SARS-epidemie geen lange-termijn financiële gevolgen ondervonden.

Luchtvaart
De plotselinge vermindering van het reizen en het schrappen van vluchten van en naar China voor een periode van enkele weken raakt de luchtvaartmaatschappijen en de luchthavens duidelijk, in ieder geval op de korte termijn.

De Chinese maatschappijen China Southern Airlines, China Eastern en Air China zullen dat gaan merken. Dan nog zijn deze maatschappijen, hoewel van lokale origine, inmiddels zo groot, dat het op slot gaan van de regio rond Wuhan slechts een klein effect zal hebben. Voor China Southern bijvoorbeeld is deze regio slechts 5% van de totale business.

Een verschil met de periode van de SARS-epidemie is dat het netwerk van reismogelijkheden, treinverbindingen en hogesnelheidstreinen veel verder is ontwikkels en fijnmaziger is geworden. Bovendien is de bevolking welvarender geworden waardoor méér mensen dan dan toen zijn gaan reizen. Dat maakt het korte-termijn effect beduidend groter dan destijds, zo is de verwachting.

Dan nog is het voor beleggers zaak om vooral naar de lange termijn te kijken. Dat is het adagium van Morningstar en de nasleep van eerdere virusuitbraken heeft geleerd dat het negatieve effect op de lange termijn verwaarloosbaar is. Wellicht kijken we over een aantal maanden op dezelfde manier terug op de corona-kwestie.

 

Lees meer:

- Het effect van het corona-virus op de luxe-goederen sector

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lex Hall  Lex Hall is editor van Morningstar Australië.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten