Mind the Gap: het desastreuze effect van risico

Timing is verdraaid lastig voor beleggers: wanneer stap je in en wanneer stap je uit? Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat fondsbeleggers doorgaans geen gelukkige hand hebben als het gaat om de timing van hun aan- en verkoopbeslissingen. Morningstar onderzoekt onder de noemer ‘Mind the Gap’ het verschil tussen het door beleggers behaalde rendement (investor return) en het totale rendement (total return).

Robert van den Oever 07 januari, 2020 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

De nieuwste Europese editie van Mind the Gap belicht de periode 2010 tot en met 2018. In een eerder artikel kon u lezen dat het rendement van fondsbeleggers in Europa 4,78% bedraagt, terwijl het gemiddelde beleggingsfonds een total return behaalde van 5,31%. Dat betekent een gap van 53 basispunten in het nadeel van de belegger. Dit is het gevolg van slechte timing, concludeert Morningstar-analist Matias Möttölä:

 

Een van de factoren die het verschil verklaart is risico. Hoe risicovoller een vermogensctagorie is, hoe lastiger het voor beleggers is om hun emoties in bedwang te houden en verstandige beslissingen te nemen over aan- of verkoop van beleggingen, aldus Möttölä. Dat bleek ook al in de eerdere edities van Mind the Gap.

Méér risico, groter gap
Kijken we specifiek naar aandelenfondsen, dan blijkt dat hoe meer risico die nemen, hoe slechter het beleggersrendement uitpakt. De minst volatiele aandelenfondsen (op basis van standaarddeviatie over de onderzochte periode afgezet tegen die over de daaraan voorafgaande periode) hebben beleggersrendementen opgeleverd die niet onderdoen voor het gemiddelde fonds (9,8% investors en total return).

Fondsen in deze minst volatiele categorie beleggen doorgaans in gediversifieerde, wereldwijde aandelenstrategieën of hebben een beleggingsstijl die is gericht op lage volatiliteit of hoog dividend.

In contrast daarmee staan de aandelenfondsen die het meeste risico nemen. Die laten veel slechtere beleggersrendementen zien (3,74%) en bovendien hebben ze ook nog eens te lijden onder een fiks gap van 82 basispunten.

In deze groep van risicovolle fondsen waren het de opkomende-markten gerelateerde fondsen die de meeste pijn veroorzaakten. De fondsen in Amerikaanse small- en mid-cap aandelen in deze groep deden het relatief gezien nog goed.

Wereldwijde studie
Morningstar heeft naast deze Europese studie in 2019 ook een wereldwijde studie gedaan en bij vergelijking blijkt dat het gap in Europa groter is dan in de meeste andere markten. De wereldwijde studie omvat Australië, Zuid-Korea, Singapore, Taiwan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

 

Lees ook over eerdere edities van Mind the Gap:

Slechte timing kost rendement: de cijfers bewijzen het

Een beter rendement begint bij jezelf

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten