Vooral bij obligatie- en aandelenfondsen bleek de juiste timing een lastige zaak. Bij multi-asset fondsen was dat in mindere mate het geval. Die uitkomst is conform het beeld dat uit eerdere onderzoeken van Morningstar naar voren komt. Deze studies onder de noemer ‘Mind the Gap’ doet Morningstar sinds 2005 voor de Verenigde Staten en sinds 2016 ook voor Europa.
Het rendement van fondsbeleggers (investor return) in Europa over de periode 2010-2018 bedraagt 4,78%, terwijl het gemiddelde beleggingsfonds een total return behaalde van 5,31%. Dat betekent een gap van 53 basispunten in et nadeel van de belegger. Dit is het gevolg van slechte timing, concludeert Morningstar-analist Matias Möttölä.
Onderstaande grafiek geeft de verschillen in investor return en total return weer voor de vier beleggingscategorieën allocatie, alternative, aandelen, obligaties en, in de rechterkolom, de optelsom van die vier:
Verschil tussen aandelen en obligaties
Het grootste pijnpunt voor fondsbeleggers zit bij aandelenfondsen en dat komt door hun hogere volatiliteit. Toch komt het gap van gemiddeld 22 basispunten over de onderzochte periode iets lager uit dan de 38 basispunten gemiddeld bij obligatiefondsen.
Dat komt omdat de aandelenmarkten doorgaans opwaarts bewogen, afgezien van correcties eind 2011, begin 2016 en eind 2018. De obligatiefondsen hadden te lijden onder de eurocrisis. Het stimulerende beleid van de Europese Centrale Bank had uiteindelijk tot gevolg van de obligatierendementen richting nul daalden en soms zelfs tot daaronder.
Goede prestaties allocatiefondsen
Allocatiefondsen springen er gunstig uit, want daar is de investor return gemiddeld hoger dan de total return. In de onderzochte periode werden allocatiefondsen steeds populairder: meer en meer beleggers voegden een deel allocatie toe aan hun portefeuilles en hielden dat aan. Daardoor onttrok deze categorie zich enigszins aan de grilligheid van veelvuldige aan- en verkoopbeslissingen die juist het gevaar van verkeerde timing in zich dragen.
Diversificatie loont
De conclusie is dat diversificatie loont, want de gediversifieerde optie die allocatie biedt, resulteert in een beter rendement dan fondsen die alleen aandelen of alleen obligaties bevatten.
Wat timing betreft laat deze editie van ‘Mind the Gap’ eens te meer zien dat beleggers doorgaans niet goed zijn in timen van hun aan- en verkoopbeslissingen: als de markt aan het stijgen is, willen ze meedoen en springen ze op de rijdende trein. Als de markt daalt, hebben ze niet het geduld om de rit uit te zitten en door het dal te gtaan om te kunnen profiteren van de opwaartse beweging die volgt. Liever verkopen ze op of dicht bij de bodem, met alle gevolgen vandien voor hun rendement.
Lees ook over eerdere edities van Mind the Gap: