Hoeveel is Saudi Aramco nu echt waard?

De Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco heeft per woensdag 11 december een beursnotering aan de beurs van Riyad gekegen. Morningstar kent het oliebedrijf een waarde toe van 1.400 miljard dollar en een Wide Moat rating.

Allen Good 11 december, 2019 | 11:55
Facebook Twitter LinkedIn

Saudi Aramco blijft ook na de beursgang nog voor het grootste deel in handen van de Saoedische staat en heeft de exclusieve rechten om olie en gas te winnen uit de velden in Saoedie-Arabië. Het pompte in 2018 dagelijks 13,6 miljoen vaten olie op en daarmee is het met afstand de grootste olieproducent ter wereld. Die schaallgrootte leidt tot grote kostenvoordelen in vergelijking met kleinere concurrenten en dat is een belangrijke basis onder de Wide Moat rating.

SA exhibit 2

De olie-industrie kent wel meer nationale oliemaatschappijen, maar Saudi Aramco onderscheidt zich daar in positieve zin van, vindt Morningstar-analist Allen Good, die de oliesector volgt. Veel nationale bedrijven zijn uithangborden van overheden of vehikels om werkgelegenheid te bevorderen en dat is niet altijd even gunstig voor de operationele efficiency en winstgevendheid. Saudi Aramco is beter te vergelijken met de internationaal opererende oliemajors zoals Shell, BP en ExxonMobil.

SA exhibit 1

De nadruk ligt op oliewinning, maar Saudi Aramco is bezig zijn activiteiten te verbreden. Wat raffinage betreft is het de op drie na grootste speler ter wereld. Daarnaast heeft het 16,7 miljoen ton aan productiecapaciteit voor chemie. Tezamen zijn raffinage en chemie, ofwel downstream, slechts goed voor 2% van de operationele groepswinst. In de oliesector als geheel ligt dat op gemiddeld 38%. Upstream is dus vooralsnog de motor achter de winst.
Om dat beter in balans te brengen, doet Saudi Aramco onder meer overnames, zoals die van Sabic in maart dit jaar die de chemietak flink versterkt heeft en Saudi Aramco in een klap in de top-5 van ’s werelds grootste chemiebedrijven deed belanden.

Dividend
Beleggers kijken bij oliebedrijven in het bijzonder naar het dividend en dat ligt bij Saudi Aramco rond de 5%, waarmee het zich kan meten met de internationale oliemajors. Het bedrijf beoogt jaarlijks 75 miljard dollar aan dividend uit te keren.

De kasstroom-analyse van analist Good wijst uit dat op basis van de verwachte olieprijsontwikkeling (tussen 57 en 60 dollar per vat in de periode 2020-2023), die kasstroom mogelijk niet elk jaar toereikend zal zijn voor de dividenduitkering. Saudi Aramco heeft echter aangegeven dat de overheid als aandeelhouder eventueel met minder genoegen neemt om de overige aandeelhouders te kunenn verzekeren van het dividend. Op basis van de discounted cash flow die de analist berekent, komt het dividendrendement uit op 4,6%.

De effecten van wisselingen in de olieprijs en andere parameters komen tot uitdrukking in onderstaande grafiek:

SA exhibit 14

ESG risico is aanwezig
Voor veel beleggers zijn duurzaamheidsfactoren tegenwoordig van steeds groter belang en zij laten ESG, ofwel Environmental (milieu), Social (sociaal beleid) en Governance (goed ondernemingsbestuur) meewegen in hun beleggingsbeslissingen. In het bijzonder de oliesector ligt onder het vergrootglas, vanwege de inherente ESG-risico’s van de kernactiviteiten.

Morningstar maakt bij het beoordelen van duurzaamheid gebruik van data van onderzoekspartner Sustainalytics die bedrijven een individuele duurzaamheidsscore toekent. Die ESG Risk Score komt voor Saudi Aramco uit op 53,4 en de ESG Risk Rating luidt ‘Severe’, ofwel ‘ernstig’. Van de 12.277 bedrijven die Sustainalytics heeft beoordeelt, komt Saudi Aramco uit op de 11.841e plaats, ofwel in het 96e percentiel. Daarmee behoort het tot de slechtst scorende bedrijven op het gebied van duurzaamheid.

Binnen zijn sector van olie- en gasproducenten springt Saudi Aramco er ook niet bepaald gunstig uit. Sustainalytics rangschikt het bedrijf in het 65e percentiel binnen de sector als geheel, en in het 79e percentiel binnen alleen de geïntegreerde oliemajors.

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

- Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Deze aandelen kochten de Ultimate Stock Pickers bij

Ultimate Stock Pickers pakken kansen in gezondheidszorg aandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Allen Good  Allen Good is a senior stock analyst covering the oil and gas industries.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten