Top-5 Aandelen Europa: UBS heeft grootste blootstelling naar het VK

Het Brexit referendum ligt inmiddels al weer meer dan drie jaar achter ons. Nog altijd is er geen overeenkomst en opnieuw moeten de Britten naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Na een initiële klap, krabbelden Britse aandelen weer vrij snel op. Echter, over de gehele periode sinds het referendum tot en met eind september kijken zij wel tegen een fikse achterstand aan vergeleken met de brede Europese markt. Daardoor zijn Britse aandelen wel goedkoper geworden, maar dat is nog geen reden geweest voor fondsbeheerders om hun posities te vergroten.

Ronald van Genderen 04 november, 2019 | 10:30
Facebook Twitter LinkedIn

Het raadgevende referendum waarin het Verenigd Koninkrijk zich met een nipte meerderheid uitsprak voor een vertrek uit de Europese Unie ligt inmiddels al ruim drie jaar achter ons. Sinds 23 juni 2016 is er een ware soap ontstaan en op het moment van schrijven is er nog altijd geen akkoord tussen het VK en de EU over de voorwaarden van uittreding. Wel mogen de stemmers in het VK voor een derde keer in vier jaar tijd naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen.

De uitkomst van het referendum zorgde destijds voor een schok de financiële markten. In enkele dagen tijd verloren Britse aandelen bijna 15% (gemeten aan de hand van de FTSE All-Share Index in euro’s). Hoewel ook andere Europese markten omlaag doken, was het verlies hier aanzienlijk groter. Het herstel trad al snel op in zowel het Verenigd Koninkrijk als op de Europese beurzen als geheel.

Europees sentiment niet geschaad
De Brexit lijkt het algehele beurssentiment in Europa nauwelijks te hebben geschaad. Sinds juni 2016 tot en met eind oktober 2019 behaalde de MSCI Europe Index een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,61%. Britse aandelen herstelden weliswaar van de initiële klap en hebben uiteindelijk over dezelfde periode een ook positief rendement behaald, toch bleef het gemiddelde jaarrendement met 5,30% aanzienlijk achter bij de brede Europese markt. Overigens speelt hier ook de verzwakking van het Britse pond een rol, aangezien in lokale valuta het verschil in prestaties aanmerkelijk kleiner is.

Het verschil in prestaties heeft ook gezorgd voor schommelingen in de waardering van de twee aandelenmarkten. Historisch gezien ontliepen de waarderingen van Britse en Europese aandelen elkaar niet zoveel. Zo lag de koers-winst verhouding eind mei 2016 van de FTSE All-Share index op 16,4, terwijl deze 16,3 bedroeg voor de MSCI Europe index. In de afgelopen jaren zijn de waarderingen uit elkaar gaan lopen en staat de koerswinstverhouding voor de Europese aandelenindex op bijna 15 en die voor de Britse beurs op 13. Het verschil in waardering tussen de twee indices is terug te voeren tot enerzijds de sectorverdeling, aangezien de FTSE All-Share index een grotere exposure heeft naar de lager gewaardeerde sector grondstoffen en energie Anderzijds kennen de aandelen in de consumenten gerelateerde sectoren een hogere waardering in de MSCI Europe index.

Nog niet enthousiast
Hoewel Britse aandelen daarmee goedkoop ogen in vergelijking met Europese aandelen, lopen fondsbeheerders ogenschijnlijk nog niet echt warm om in te stappen. Integendeel, per eind september is er binnen de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd sprake van een onderweging in Britse aandelen. Zo hadden Britse aandelen per eind september een weging van ruim 25,3% in de MSCI Europe index, terwijl gemiddeld genomen fondsen een weging hadden van 22,7%.

Die onderweging is overigens niet nieuw, maar was er al voor het Brexit referendum. Het is echter illustratief om te zien dat, ook gezien de lagere waardering voor Britse aandelen, fondsbeheerders hun onderwogen positie handhaven. Daarmee spreken zij duidelijk hun oordeel uit over Britse aandelen: weliswaar goedkoper, maar ook risicovoller.

De Top-5
In de top-5 van deze week actief beheerde fondsen uit de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd met de grootste blootstelling aan het Vereningd Koninkrijk (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland).

UBS KSS European European Equity Value Opportunity
Het meest uitgesproken positief over Britse aandelen is het beheerderstrio dat verantwoordelijk is voor UBS (Lux) KSS European European Equity Value Opportunity. Kevin Barker, Guy Walker en Steven Magill houden een aanzienlijke overweging aan in Britse aandelen. Zij zoeken binnen het Europese aandelenuniversum naar aandelen die aantrekkelijk zijn gewaardeerd ten opzichte van hun reële langetermijnwaarde. Dat brengt hen onder meer bij BP, Barclays, GlaxoSmithKline, Tesco en British American Tobacco, welke allemaal zijn vertegenwoordigd in de top 10 grootste posities van het fonds.

Fidelity European Growth
Op de derde plek vinden we Fidelity European Growth. De ervaren Matt Siddle is de hoofdbeheerder van dit fonds, dat een Morningstar Analyst Rating van Bronze heeft. Zijn focus ligt op kwaliteitsbedrijven met een aantrekkelijke waardering. Ook voor hem betekent dat een overweging in Britse aandelen, al is dat per eind september wel wat minder sterk dan gemiddeld genomen over de afgelopen drie jaar. Tot zijn grootste Britse aandelenposities behoren onder andere Royal Dutch Shell, BP, Prudential, British American Tobacco en Barclays.

 

Top-5 Aandelen Europa

Fondsnieuws Top 5 Aandelen Europa met grootste blootstelling VK BE vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten