De politieke spanningen blijven de financiële markten wereldwijd in hun greep houden. In Zuid-Amerika hielden de voorverkiezingen in aanloop naar de presidentsverkiezingen in Argentinië de gemoederen aardig bezig, waarbij zittend president Mauricio Macri verloor van de centrum-linkse kandidaat Albert Fernández. Dat had tot gevolg dat de Argentijnse peso afgelopen maandag een daling heeft moeten incasseren van ruim 20% op één dag.
In Oost-Azië vinden de grootste protestbewegingen plaats tegen de Chinese president Xi Jinping sinds zijn aantreden in 2012. De protesten in Hong Kong vinden plaats vanwege een nieuwe wet die uitlevering van verdachten aan China mogelijk moet maken. De aandelenbeurs van Hong Kong, de Heng Seng, is één van de slechts presterende beurzen in Azië over de afgelopen maand.
Politieke onzekerheid
Kijken we naar de regio Europa, dan vielen in Italië de uitspraken van Lega-leider Matteo Salvini op, die eerder deze week liet weten nieuwe verkiezingen te willen. Door deze uitspraken schoot de tienjaarsrente in Italië fors omhoog en raakten de aandelenmarkten in de greep van onzekerheid.
Beleggers houden niet van onzekerheid omdat dan de voorspelbaarheid van hun investering afneemt. Daarom worden effecten liquide gemaakt en gaan beleggers op zoek naar andere beleggingen die als een veilige haven worden beschouwd.
Forse uitstromen
Gezien het toenemende pessimisme over de economische groei wereldwijd dat voor een groot deel aangewakkerd is door politieke onzekerheid, waren er forse uitstromen zichtbaar over de eerste helft van het jaar. In totaal stroomde er in de eerste zes maanden van 2019 44,9 miljard euro uit aandelenfondsen – de hoogste halfjaarlijkse uitstroom sinds juni 2016.
Een andere vermogenscategorie waar harde klappen vielen, was alternatieve beleggingen. Hierbij valt te denken aan strategieën zoals relative value arbitrage, long/short equity of multistrategy. In totaal werd er voor iets meer dan 17 miljard euro van de vermogenscategorie Alternatives in de verkoop gedaan. Kijken we naar beleggingsfondsen die onderdeel uitmaken van deze asset class, dan vallen twee strategieën in het bijzonder op.
Het eerste fonds dat het meest opviel is het met een Neutral Morningstar Analyst Rating beoordeelde SLI Global Absolute Return Strategies fund. De lead manager Guy Stern heeft in december aangegeven dat hij dit jaar met pensioen zou gaan, hij wordt vervangen door de minder bekende Aymeric Forest. Naast het vertrek van Stern waren er nog meer wisselingen in de top. Door al deze mutaties in het personeelsbestand heeft het fonds ruim 4,2 miljard euro aan assets verloren over het eerste deel van het jaar.
Hoofdpijn
Het tweede fonds was spraakmakend en bezorgde zijn eindbeleggers aardig wat hoofdpijn. Het gaat om het wereldwijde macrofonds H2O Allegro’ waarvan Morningstar’s fondsanalisten de Morningstar Analyst Rating op 27 juni hebben verlaagd naar Neutral vanwege bezorgdheid over de blootstelling aan illiquide, risicovolle obligaties die zijn gekoppeld aan de controversiële Duitse ondernemer Lars Windhorst. Een ander fonds uit de stal van het door Natixis gesteunde H2O Asset Management is het fonds H2O Adagio. In totaal stroomde uit deze twee fondsen bijna 3 miljard euro weg gedurende de eerste helft van dit jaar.
De H2O affaire heeft Natixis hard geraakt, want het fondshuis kende de hoogste uitstroom onder actieve beheerders met meer dan 11 miljard euro over het afgelopen maand en 9,4 miljard euro over het afgelopen kwartaal. Daarmee staat dit fondshuis op de eerste plek wat outflow betreft. Het in Londen gevestigde filiaal H20 Asset Management alleen al was goed voor 6,6 miljard euro aan uitstroom. Het is niet verrassend dat juni de slechtste maand ooit was wat uitstroom betreft voor deze Franse asset mananager.
Europese spanningen
Dat de politieke spanningen Europese Large cap aandelen niet ongemoeid hebben gelaten blijkt uit de enorme outflow van bijna 45 miljard euro. In het eerste kwartaal van 2019 hebben we de grootste outflow gezien over de afgelopen 10 jaar, deze bedroeg ruim 25 miljard euro. Vreemd genoeg zijn bijna alle outflows toe te schrijven aan actieve assetmanagers. Het Schroders ISF Euro Equity fund spande hierin de kroon met een totale outflow van 1,7 miljard euro en Caixabank Bolsa Gestion Euro nam een tweede plek in met een outflow van 1 miljard euro.
Aan de passieve kant zag CSIF Equity Europe ETF een outflow van 13 miljard euro over de eerste helft van dit jaar. Wat daarbij opviel was dat het grootste deel van deze uitstroom plaatsvond in januari van dit jaar, in totaal stroomde er ruim 1,1 miljard euro weg aan kapitaal. Dit was de grootste uitstroom van deze ETF sinds lancering in 2009. ETF’s lieten alleen over de maanden februari en maart ouflow zien. Actieve managers hebben over de eerste helft van het jaar nog geen positieve inflows kunnen noteren voor de categorie Europese large-cap aandelen.
Top-5 zwaarst getroffen fondshuizen
Als we op fondsniveau kijken naar de asset managers die het het zwaarst getroffen zijn over het eerst helft van 2019, dan komen we tot de volgende top-5 op basis van netto uitstroom. We combineren hierbij de flows voor actief en passief.
Carmignac
Carmignac voert de lijst aan met een uitstroom van bijna 7 miljard euro uit haar fondsen. Wat opvalt is dat over de eerste zes maanden van het jaar bijna structureel 1 miljard euro per maand aan beheerd vermogen het Franse fondshuis verliet.
BNP Paribas
Op de tweede plek staat ook een Franse fondsbeheerder, BNP Paribas. Dit fondshuis kende een uitstroom van ruim 6 miljard euro die voor het leeuwendeel veroorzaakt wordt door BNP Paribas Signuture. Dit fonds belegt 80% van het vermogen in de geldmarkt en kende een uitstroom van ruim 4,2 miljard euro.
Standard Life
Standard life staat op de derde plek met een uitstroom van 5,7 miljard euro. Die vindt voornamelijk plaats in de catergory Multi Alternative. Deze category heeft al sinds april 2016 geen maandelijkse positieve instroom meer gezien. De uitstroom was in november 2018 het hoogst. Toen verloor deze categorie ruim 2,4 miljard euro op maandbasis.
Top-5 uitstroom eerste halfjaar:
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.