De tweedekwartaalcijfers van Royal Dutch Shell deden enigszins pijn bij beleggers, want alle drie de operationele segmenten vertoonden een winstdaling. Ook de kasstroom daalde, maar het niveau is wel zodanig dat het doel voor 2020 binnen bereik blijft. Dat laatste is voor Morningstar-analist Allen Good en belangrijke steun onder zijn nog altijd positieve oordeel over Royal Dutch Shell.
De tegenvallers van het tweede kwartaal tasten de case van Morningstar voor het aandeel Royal Dutch Shell niet aan. Maar tegenvallend was het wel, met name de winstdaling in het segment gas van 2,3 miljard naar 1,7 miljard dollar als gevolg van lagere prijzen en een 3% lager productievolume.
Het segment upstream, dus exploratie en winning van olie en gas, kampte met lagere prijzen die een 7% hoger productievolume meer dan teniet deden en de winst deed teruglopen van 1,5 miljard naar 1,3 miljard dollar. Het segment downstream, waarin rafinage, productie en chemie zitten, kende lagere winstmarges op raffinage en chemieproducten, zodat de winst afnam van 1,7 miljard naar 1,3 miljard dollar.
Kasstroom gedaald, doel blijft
De lagere winst vertaalt zich in een gedaalde kasstroom van 9,4 miljard dollar tegen 11,6 miljard een jaar eerder. Analist Good verwacht voor het tweede halfjaar verbetering op grond van macro-factoren en het opstarten van nieuwe projecten die een hogere winstmarge hebben. De verwachte verbetering van de kasstroom ondersteunt het lopende aandeleninkoopprogramma dat ongewijzigd doorgaat.
Overigens rekent de analist voor zijn projecties met een olieprijs van 69 dollar per vat gemiddeld in 2019 en 67 dollar gemiddeld voor 2020. De lange-termijn verwachting is 60 dollar per vat.
De onderliggende financiële gezondheid van Shell komt tot uitdrukking in het rendement op geïnvesteerd kapitaal van 8,5%, hetgeen een verbetering is ten opzichte van de 8,1% een jaar geleden. Het doel van 10% voor 2020 komt in zicht.
Shell meest ondergewaardeerd
Alles bij elkaar is analist Good nog steeds van mening dat Royal Dutch Shell een van de meest ondergewaardeerde aandelen in zijn sector integrated oil is. De analist handhaaft dan ook zijn Fair Value van 36,50 per aandeel.
Economic Moat rating
Ook de Narrow Moat rating blijft van kracht. Afgelopen mei verhoogde de analist zijn Economic Moat rating van None naar Narrow omdat Shell beter in staat is dan zijn integrated oil concurrenten om overrrendement te realiseren bij een olieprijs van gemiddeld 60 dollar per vat.
Dat is te danken aan de uitgebreide kostenbesparingen en efficiencyverbeteringen die Shell in de afgelopen jaren heeft doorgevoerd, toen de olieprijs scherp is gedaald. Hierdoor is de Moat Trend nu Stable, waar die eerder Negative was.
Hieronder de koersgrafiek van het aandeel Royal Dutch Shell A aan Euronext Amsterdam over de afgelopen zes maanden:
De kwartaalcijfers deden beleggers schrikken en joegen het aandeel omlaag: waar het al enkele maanden tussen de 28 en 29 euro bewoog, duikelde het na de cijfers omlaag naar omstreeks 25 euro. De koersdaling heeft het dividendrendement opgestuwd naar een stevige 6,4%.
Het aandeel is nog aantrekkelijk geworden ten opzichte van Morningstar’s Fair Value. Want eerder heeft Shell al zorgen in de markt weggenomen over de houdbaarheid van het dividend en de doelstellingen voor de toekomst.
Lees meer over Royal Dutch Shell:
- Royal Dutch Shell geeft nieuwe doelen en méér dividend
- Fondspagina over Royal Dutch Shell A bij Morningstar