Nieuwe Morningstar Sustainability Rating bevordert vergelijkbaarheid van portefeuilles

De Morningstar Sustainability Rating draait in de nieuwe opzet om het risico dat bedrijven lopen ten aanzien van ESG factoren. Die risico's worden bij de beoordeling vergelijkbaar gemaakt. Dat is een belangrijke vooruitgang die de Morningstar Sustainability Rating nog beter bruikbaar maakt voor beleggers bij het nemen van hun beleggingsbeslissingen.

Robert van den Oever 09 juli, 2019 | 13:12
Facebook Twitter LinkedIn

De veranderingen in de methodologie van de Morningstar Sustainability Rating maken beleggingsportefeuilles beter vergelijkbaar. De nieuwe rating kijkt naar de mate van (financieel) risico dat beleggingen lopen op basis van de ESG-factoren waar ze mee te maken hebben en de manier waarop bedrijven die risico’s aanpakken.

De calculatie van de risico score is gelijk voor alle sectoren. Dat is een belangrijk verschil met de oorspronkelijke Morningstar Sustainability Rating, waarbij portfeuilles alleen binnen sectoren te vergelijkingen waren, en niet portefeuilles van sectoren onderling. Dat leidde tot een best in class benadering, waarbij binnen sectoren goed en slecht presterende portefeuilles te onderscheiden waren.

De nieuwe methodologie van de Morningstar Sustainability Rating hebben we hier geïntroduceerd:

 

Risico-beoordeling
De vergelijkbaarheid is verbeterd doordat bij de beoordeling van ESG-risico’s voor de ESG Risk Rating de verschillen in type en mate van risico tussen sectoren worden meegenomen. Kijken we bijvoorbeeld naar oliebedrijven, dan bestaat zowat de helft van het ESG-risico uit CO2-uitstoot. Andere risico’s in deze tak van industrie liggen op het gebied van de G van ESG, dus governance, ofwel goed ondernemingsbestuur, waarbij te denken valt aan zaken als corruptie en omkoping.

Bij bijvoorbeeld softwarebedrijven spelen weer andere kwesties, zoals de veiligheid van data en de waarborging van privacy. Ook governance en sociale factoren over werknemersbeleid kunnen hier een rol spelen.

Als we dan van ieder van deze twee genoemde sectoren een bedrijf als voorbeeld nemen, dan zien we dat hun ESG Risk Ratings sterk verschillen: die van oliereus Royal Dutch Shell is 33,7 en die van softwaregigant Microsoft is 14,1. Het grote verschil tussen die twee ratings weerspiegelt het onderscheid tussen de businessmodellen van die twee bedrijven en de ESG-risico’s die daarmee samenhangen.

Hoeveel globes
De ESG Risk Ratings van de individuele portefeuileposities leiden tot een Portfolio Risk Score voor de volledige portefeuille. Die leidt uiteindelijk tot de Morningstar Sustainability Rating, uitgedrukt in aantal globes op een schaal van 1 tot 5. Dat werkt als volgt:

  • Als de Portfolio Risk Score van een beleggingsfonds tussen 30 en 35 uitkomt, dan kan het niet meer dan drie globes krijgen, afhankelijk van de rangschikking binnen de peer group.
  • Als de Portfolio Risk Score tussen 35 en 40 uitkomt, dan kan het fonds niet meer dan twee globes krijgen, afhankelijk van de rangschikking binnen de peer group.
  • Als de Portfolio Risk Score boven de 40 uitkomt, dan krijgt het fonds 1 globe.

 

Concluderend betekent dit dus: hoe hoger de ESG Risk Score, hoe hoger het risico, en dus hoe minder globes.

Omhoog of omlaag?
Ten opzichte van de oorspronkelijke methodologie uit 2016 zullen er als gevolg van de nieuwe methodologie verschuivingen gaan optreden. Van sommige fondsen zal de Morningstar Sustainability Rating omhoog gaan, en van andere juist omlaag.

Op basis van historische testen zullen naar verwachting 24% van de beleggingsfondsen die een Morningstar Sustainability Rating hebben, twee of meer globes winnen of verliezen; 43% van de fondsen zal 1 globe winnen of verliezen en 33% van de fondsen zal dezelfde rating behouden.

 

Lees meer:

- Zo belangrijk is ESG bij beleggen

- De steeds moeilijker wordende opgave voor duurzame beleggers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten