Fonds van de Week: JP Morgan Emerging Markets Equity Fund

JP Morgan Emerging Markets Equity Fund heft een getalenteerde beheerder, goede ondersteuning door een deskundig analistenteam en een solide proces dat is gestoeld op kwaliteit en groei en selecteert op hoge overtuiging. Door toegenomen vertrouwen van Morningstar in de vele sterke punten van dit fonds krijgt het een upgrade van de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Silver.

Robert van den Oever 06 juni, 2019 | 8:48
Facebook Twitter LinkedIn

JP Morgan Emerging Markets Equity Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

JP Morgan Emerging Markets Equity Fund

Het fonds JPM Emerging Markets Equity krijgt een upgrade van de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Silver door de vele sterke punten die het tentoonspreidt. Dit fonds wordt geleid door de getalenteerde beheerder Leon Eidelman die een goed geconstrueerde aanpak volgt met ondersteuning van een sterk team.

Het proces volgt JP Morgan's kwaliteit en groei focus en is consistent toegepast in de loop der jaren. De strategie heeft eindbeleggers in de loop der tijd veel gebracht en die aantrekkingskracht voedt de verwachting dat dat ook op langere termijn zal voortduren. Alles bij elkaar is dit fonds een uitstekende optie voor beleggers die blootstelling willen naar wereldwijde opkomende markten.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 23 JPMorgan Emerging Markets Equity  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Hoofdbeheerder Leon Eidelman is al zijn hele carriere verbonden aan JP Morgan waar hij in 2002 in dienst trad. Hoewel hij formeel in juli 2016 werd aangesteld als hoofdbeheerder, was hij al sinds januari 2015 degene die de beslissingen nam. Toen werd hij bevorderd tot co-beheerder naast de ervaren Austin Forey. De overdracht van Forey naar Eidelman was soepel, goed voorbereid en goed uitgevoerd. Sinds 2013 was Eidelman al eerste vervanger.

Naast zijn verantwoordelijkheden op dit fonds is Eidelman ook de hoofdbeheerder op het all-cap JP Morgan GEM Discovery fonds sinds 2012 en ook daar levert hij uitstekende resultaten. Eidelman is een deskundig belegger en hij blijft trouw aan zijn uitgangspunten, ook als het eens tegenzit. Dat was bijvoorbeeld het geval in 2018.

Eidelman heeft persoonlijk ruim 1 miljoen dollar belegd in de Amerikaanse variant van dit fonds, en dat helpt om zijn belangen op dezelfde lijn te brengen als die van zijn eindbeleggers. Ook bemoedigend is het dat Eidelman nauw blijft samenwerken met Forey, die back-up manager is op dit fonds en tegenwoordig als hoofdtaak het beheer van het Silver-rated JP Morgan Emerging Markets closed-end fonds heeft.

Het beheerteam wordt goed ondersteund door de sector-, product- en landenspecialisten van het 100-koppige opkomende-markten en Azie-Pacific aandelenteam, dat in 2015 werd gevormd en onder leiding staat van Richard Titherington. Door zijn getalenteerde leider en solide ondersteuning verdient dit fonds een positief oordeel op de People Pillar.

Fondshuis
JP Morgan Asset Management staat bekend om zijn portefeuillebeheerders met een lange en sterke staat van dienst. Zij zijn goed op elkaar ingespeeld en kunnen steunen op brede en diepe analystische middelen uit eigen huis.

De fondsenrange van dit fondshuis telt heel wat fondsen die voorzien zijn van een medal door Morningstar en die bevinden zich in alle vermogenscategorieen en regio's. In begin 2018 kreeg het Amerikaanse SmartRetirement fonds een Gold-rating vanwege het sterke beleggingsproces in zowel aandelen als obligaties.

Op Amerikaanse aandelen bijvoorbeeld kunnen de ervaren beheerders een beroep doen op ruim 20 analisten, terwijl voor obligaties een team van ruim 25 credit en securitisatie-analisten de beheerders ten dienste staat.

De beloning neemt de 10-jaars prestaties in ogenschouw waar dat kan, en dat gaat verder dan de industrie-standaard. Het vasthouden van mensen en ook het beleggen in de eigen fondsen is bovengemiddeld iten opzichte van de beleggingsindustrie. Opvolgingskwesties worden doorgaans soepel aangepakt.

De kosten voor de fondsen zijn concurrerend, en de beweging in het fondsenaanbod neigt zelfs naar nog lagere vergoedingen. Het fondshuis waagt zich niet aan trendy productlanceringen maar heeft zijn aanbod juist gerationaliseerd. Dat alles draagt bij aan het positieve oordeel op de Parent Pillar. 

Proces
Het proces volgt de kwaliteits- en groeifocus van JP Morgan. Het team zoekt aandelen die kwaliteit bieden, consistente winststromen en solide rendement op het eigen vermogen. Om die aanpak uit te voeren, maken de beheerders gebruik van een team specialisten op het gebied van landen, sectoren en producten. Landenspecialisten, die de portefeuillesegmenten runnen die aan een land zijn opgehangen, voeren due diligence uit en rangschikken aandelen naar overtuigingsniveau. Intussen voeren de sector- en productspecialisten diepgaande fundamentele research uit op mogelijke ideeen en kennen daar verwachtingen voor rendement over 5 jaar aan toe.

De analisten rangschikken de aandelen die ze onderzoeken ook op premie, kwaliteit, of handelsmogelijkheden, passend binnen het classificatienetwerk van het fondshuis dat is gebaseerd op een vragenlijst met 98 punten. Premie- en kwaliteitsnamen opereren in aantrekkelijke industrieen met beperkte externe risico's en hebben sterke balansen, goed management en solide kasstroomverwachtingen. Handelsnamen ontberen houdbare concurrentievoordelen.

Voor deze kwaliteitsgroei-strategie wordt het grootste deel van de assets toegekend aan premie- en kwaliteitsnamen, waarbij handelsnamen maar een klein deel uitmaken. Dit alles resulteert in een portefeuille van 60 tot 80 namen die geen formele beperkingen kent op landen- of sectorniveau. Wel zijn actieve individuele posities begrensd op 5 procentpunten ten opzichte van de MSCI Emerging Markets Index. Alles bij elkaar is de aanpak goed opgebouwd en consistent, zodat die een positief oordeel verdient.

Prestaties
De rendementen zijn relevant sinds het moment dat beheerder Leon eidelman werd aangesteld als belangrijkste beslisser in januari 2015. Het rendement van het fonds vanaf toen tot en met april 2019 is gemiddeld jaarlijks 7,9%, en daarmee verslaat het de MSCI Emerging Markets prospectus benchmark die 5,2% deed en de MSCI Emerging Markets Growth Index die 6,6% deed. Ook de voor risico aangepaste resultaten zijn indrukwekkend.

In 2015 bleef deze strategie achter bij de prospectus benchmark en zijn gemiddelde concurrent in opkomende-markten aandelen vanwege matige selectie in consumer discretionary en industrie-aandelen. Met name de aandelen Vipshop, een Chinees e-commerce platform en de Braziliaanse tolwegbeheerder CCR trokken de portefeuille omlaag. In 2016 herstelde dat weer en in dat jaar deden ook bijvoorbeeld Russische en Italiaanse banken het goed. In 2017 zorgden Chinese aandelen zoals Tencent en Midea voor sterke rendementen.

Tijdens de marktcorrectie in 2018 zorgden Chinese aandelen er juist voor dat het fonds wat achterbleef bij de prospectus benchmark. Juist door de kwaliteitsfocus waren de magere prestaties over 2018 nogal een verrassing, maar omdat Eidelman vasthield aan zijn uitgangspunten - laag instappen in kwaliteitsnamen - profiteerde hij in 2019 weer van het herstel van zulke namen die toen herstelden.

Kosten

De lopende-kostenfactor van 1,06% voor de rebatevrije aandelenklasse C ligt heel dicht bij de mediaan van vergelijkbare 'clean' aandelenklassen in de categorie wereldwijde opkomende markten aandelen. Daarom is het oordeel op de Price Pillar neutraal.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van JP Morgan Emerging Markets Equity Fund C Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 23 JPMorgan Emerging Markets Equity  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Alger Small Cap Focus Fund

- Fidelity Global Multi Asset Income

- Morgan Stanley US Advantage Fund

- Vanguard SRI Global Stock Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten