Amazon is ondergewaardeerd gezien zijn groeimogelijkheden

Aanvankelijk zei hij dat hij helemaal niet in Amazon wilde beleggen, maar uiteindelijk deed Warren Buffett het toch. Zijn Berkshire Hathaway kocht onlangs een fiks belang in Amazon. Waarom vindt Buffett de online retailing gigant nu ineens wel interessant? Morningstar onderzoekt het aandeel Amazon, de waardering en de groeimogelijkheden. Amazon is momenteel dik 20% ondergewaardeerd volgens Morningstar.

Robert van den Oever 03 juni, 2019 | 10:19
Facebook Twitter LinkedIn

Het aandeel Amazon haalde de top-10 van aankopen door de Ultimate Stock Pickers over het eerste kwartaal niet, maar toch gaan we er dieper op in, omdat het momenteel behoorlijk ondergewaardeerd is en omdat niet alleen Morningstar dat opmerkt, maar ook een van 's werelds hoogst ingeschatte beleggers: Warren Buffett. 

Zijn Berkshire Hathaway nam enkele weken geleden een flinke positie in Amazon door voor 800 miljoen dollar 483.300 aandelen Amazon aan te kopen. Dat was des te verrassender, omdat Buffett tot dan toe altijd had gezegd dat hij niet in Amazon wilde beleggen.

Volgens Morningstar kent het aandeel Amazon momenteel een behoorlijke korting ten opzichte van de Fair Value. De koers schommelt rond de 1.800 dollar per aandeel, en Morningstar-analist R.J. Hottovy hanteert een Fair Value van 2.300 dollar per aandeel. Die korting maakt het aandeel interessant voor lange-termijnbeleggers.

Op zijn kop gezet
Amazon was een pionier die de online retailwereld flink op zijn kop heeft gezet. De nadruk ligt nog altijd op groei in plaats van op winst maken en daardoor is Amazon de dominante speler geworden. Die overigens niet stil zit, want het geesteskind van Jeff Bezos slaagt er in om zijn business model verder te ontwikkelen en uit te breiden.

Groei is te verwachten van de Prime diensten, een uitdijende bibliotheek met digitale content en nieuwe allianties die het gevolg zijn van de overname van supermarktketen Whole Foods. Inmiddels heeft Amazon wereldwijd 440 miljoen actieve gebruikers en ruim 120 miljoen Prime-abonnees.

Wide Moat rating
Analist Hottovy kent een Wide Moat rating toe aan Amazon met een Stable Moat Trend. De schaalgrootte die Amazon heeft opgebouwd, de goede klantenservice en de ongeëvenaarde logistieke capaciteiten maken het een distributiekanaal voor consumentenmerken waar je niet omheen kan: niet als consument en niet als productaanbieder. 

De dominante positie zorgt voor prestaties op de belangrijkste top-line maatstaven waar concurrenten niet aan kunnen tippen. Zo is het aantal actieve gebruikers in de afgelopen 5 jaar met 12% per jaar gegroeid, het aantal verkochte stuks (fysieke en digitale artikelen) is met 23% gestegen en het aantal artikelen van derde partijen dat via het paltform is verkocht, steeg met 30% per jaar.

Uitbreiding
Amazon breidt intussen flink uit naar nieuwe diensten. Er wordt nog altijd flink wat distributiecapaciteit bijgebouwd, er komen deals met nieuwe derde partijen om hun spullen via Amazon te verkopen bij, en er komen nieuwe hardware producten bij die werken met Echo of Alexa. Ook heeft Amazon fysieke winkels geopend en levert het verse waren via AmazonFresh.

De concurrentie zit echter niet stil. De grote retailers Walmart, Target en Best Buy hebben werk gemaakt van het verbeteren van hun distributie; ze leveren hun artikelen nu veel sneller uit dan 1-1,5 jaar geleden. Dat noopte Amazon tot een tegenzet: De gratis bezorging bij Amazon Prime ging van twee naar één dag. Daarmee probeert het voorsprong op zijn concurrenten te behouden.

Maar dat kost wat. Om bezorging binnen één dag voor zo'n groot omzetvolume mogelijk te maken, moet Amazon zo'n 800 miljoen dollar investeren in zijn distributienetwerk. Ook investeert het verder in nieuwe abonneediensten en probeert het nog meer derde partijen aan zijn platform te binden.

Analist Hottovy tekent aan dat de grote investeringen die Amazon in het verleden heeft gedaan, niet allemaal even snel en even veel rendement opleverden. Niettemin verwacht hij dat Amazon in staat zal zijn om de operationele marge op 9-10% zal kunnen houden tot aan 2023, terwijl de omzet intussen onverminderd doorgroeit. Volgens de analist is voor 2019 een omzetgroei van 19% mogelijk en voor de vijf jaar tot aan 2023 verwacht hij gemiddeld 16% omzetgroei per jaar.

Koersgrafiek
Uitgebreide koersinformatie en alle cijfers over Amazon, documentatie en jaarverslagen vindt u op de Amazon-fondspagina van Morningstar.

Amazon koersgrafiek 27 05 2019

(klik op grafiek voor vergroting)

 

Bulls & Bears
Morningstar zet de sterke en zwakke kanten van een bedrijf op een rij onder de noemer Bulls & Bears. Voor Amazon luiden die als volgt:

Bulls

  • Amazon is de dominante speler op de Noord-Amerikaanse retailmarkt met 280 miljard dollar omzet in 2018.
  • De helft van de internetgebruikers bevindt zich in opkomende markten, en dat geeft Amazon enorme groeikansen voor zijn retailplatform, advertenties en assortimenten.
  • Amazon's range aan eigen apparaten en diensten, zoals Kindle, Fire TV, Dash, Echo en andere op Alexa draaiende producten trekken veel nieuwe klanten aan en abonneediensten zoals Prime proberen die ook vast te houden.

 

Bears

  • De margegroei van Amazon kan grillig verlopen door de grote investeringen in distributiecapaciteit, uitbreiding van het assortiment producten en diensten en antwoord bieden op toenemende concurrentie.
  • Internationale expansie leidt tot uitdagingen door lokaal verschillende regelgeving voor e-commerce, benodigde infrastructuuur en de aanwezigheid van lokale concurrenten.
  • Sommige web- en softwarediensten van Amazon ondervinden stevige concurrentie van andere giganten zoals Microsoft Azure en Google, hetgeen kan leiden tot prijsdruk en mogelijke marge-erosie, of belemmering van de groei daarvan.

  

Lees meer over aandelen:

- Ultimate Stock Pickers slaan kwaliteitsnamen in

- Vodafone verlaagt dividend met 40%

- Uber naar de beurs: dit is de waardering door Morningstar

- Royal Dutch Shell is flink ondergewaardeerd

Dipje voor ASML, maar goede toekomst door uitrol EUV-technologie 

Beleggers zijn te pessimistisch over Randstad

 

 

The information contained within is for educational and informational purposes ONLY. It is not intended nor should it be considered an invitation or inducement to buy or sell a security or securities noted within nor should it be viewed as a communication intended to persuade or incite you to buy or sell security or securities noted within. Any commentary provided is the opinion of the author and should not be considered a personalised recommendation. The information contained within should not be a person's sole basis for making an investment decision. Please contact your financial professional before making an investment decision.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten