Fonds van de Week: Jupiter European Opportunities

Jupiter European Opportunities volgt een pragmatische aanpak onder leiding van een ervaren manager met een lange staat van dienst. De vrijheid die de selectiemogelijkheden bieden, leidt tot goede resultaten in verschillende marktomstandigheden. De Morningstar Analyst Rating blijft Silver.

Robert van den Oever 21 februari, 2019 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

Jupiter European Opportunities in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Jupiter European Opportunities

De pragmatische aanpak van dit fonds past goed bij diverse marktomstandigheden. Hoofdbeheerder Cédric de Fonclare staat al sinds 2003 aan het roer en dat zorgt voor continuïteit die zijn vruchten afwerpt in het rendement. Morningstar-analist Mathieu Caquineau blijft bij de Morningstar Analyst Rating van Silver voor dit fonds.

Jupiter Fund Management heeft onlangs aangekondigd dat CEO Maarten Slendebroek per 1 maart aanstaande vertrekt en zal worden vervangen door Andrew Formica. Die wissel heeft geen directe gevolgen voor de strategie of de beleggingsteams van Jupiter. Analist Mathieu Caquineau handhaaft daarom zijn positieve visie en ratings op dit fonds.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 8 Jupiter European Opportunities D EUR Acc grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Hoofdbeheerder Cédric de Fonclare is een getalenteerd manager met een diepgaande kennis en begrip van Europese aandelen en marktdynamiek. Hoewel hij slechts beperkte directe ondersteuning heeft, kan hij gebruikmaken van Jupiters sterke teams voor Europese en Britse aandelen.

De Fonclare is sinds 2003 de hoofdbeheerder van dit fonds, nadat hij in 1999 bij Jupiter kwam en vanaf 2000 met het Europese team werkte. Hij heeft ook de Europese ex-UK variant van deze strategie gedaan; Jupiter European Special Situations (Silver-rated) vanaf 2005. Voor dit fonds krijgt De Fonclare directe ondersteuning van Gregory Herbert. Die rol vervult Herbert sinds hij in 2007 bij Jupiter kwam als assistent-portefeuillebeheerder. Herbert ging in 2011 het fonds Jupiter European Income beheren met De Fonclare en werd in 2013 de hoofdbeheerder op dat fonds. 

Het gebrek aan verdere directe ondersteuning in vergelijking met concurrerende fondsen compenseert De Fonclare met zijn jarenlange ervaring in deze categorie. De rest van het Europese team staat hem bij: vijf ervaren beheerders, onder wie Alecander Darwall en de Britse aandelendesk van Jupiter. Wel beheren die vijf managers hun eigen fondsen met hun eigen stijl, dus onder de streep is er toch wel enig sprake van key-person risk, het risico dat er te veel afhangt van één sleutelfiguur.

Fondshuis
Jupiter is na een bescheiden start uitgegroeid tot een gevestigde vermogensbeheerder met 50 miljard Britse pond aan beheerd vermogen per eind 2017. Na de management buy-out in 2007 was het bedrijf overladen met schuld, maar die heeft het geleidelijk aan afgebouwd zodat er tegewoordig meer financiële ruimte is.

Het merendeel van het vermogen zit in aandelenfondsen, maar de obligatiekant van het fondshuis is in de afgelopen tijd sterk gegroeid, zowel in beheerd vermogen als in middelen die het fondshuis ervoor uittrekt. Ook de multi-asset deskundigheid blijft groeien.

Alle fondsen worden beheerd vanuit de Londense zetel van het fondshuis die zo'n 40 beheerders en analisten huisvest. Wij zijn van mening dat Jupiter zijn mensen beloont met een verstandige beloningsstructuur, middels een 'deferred bonus plan', waarbij beleggingsresultaat een belangrijk criterium is, gebaseerd op een-, drie- en vijfjaars prestaties, waarbij de driejaarsperiode het zwaarst weegt. Deze structuur heeft stabiliteit in het bedrijf gebracht en het verloop onder fondsbeheerders en analisten is dan ook laag.

De rol van CEO ging in 2014 over in andere handen toen Edward Bonham Carter na 14 jaar de leiding overdroeg aan Maarten Slendebroek die in 2012 bij Jupiter kwam na bijna twee decennia bij BlackRock. Slendebroeks ervaring bij BlackRock concentreert zich op internationale distributie en Jupiter is zijn distributiekracht flink gaan uitbreiden buiten het Verenigd Koninkrijk sinds hij aan de leiding staat. 

Proces
De meeste van zijn tijd besteeds de beheerder aan het analyseren van bedrijven en hij heeft een sterke bottom-up stock-picking aanpak. Echter, hij kijkt ook naar macro-economische ontwikkelingen en stelt een strategie samen voor waar hij denkt dat het fonds heen moet met zijn positionering in relatie tot het economisch klimaat.

Hij kijkt naar bedrijven met ervaren management van hoge kwaliteit, innovatieve producten en diensten en sterke autonome groei, maar die tegen aantrekkelijke waardering noteren. Hij probeert de groeidynamiek van het bedrijf in kwestie te doorgronden, het veranderingspotentieel en het mate van onderwaardering ten opzichte van het waardeniveau dat het aandeel in zich draagt als het alle waardepotentieel tot wasdom laat komen.

De beheerder volgt een pragmatische aanpak en een klein deel van de portefeuille is belegd in 'turnaround' gevallen of aandelen die in zijn visie te lijden hebben onder misprijzen op de korte termijn. Hij onderhoudt regelmatig contact met de bedrijven en ontmoetingen met het management zijn een integraal onderdeel van het proces. 

Ook wordt gebruik gemaakt van broker research, voornamelijk om de marktconsensus te doorgronden. De beste ideeën van de beheerder vormen de kern van de portefeuille, maar geen enkele positie maakt meer dan 4% van de portefeuille uit. De portefeuille is gediversifieerd naar sectoren en landen, maar is tegelijk tamelijk geconcentreerd met tusen de 45 en 60 aandelen.

Prestaties
De pragmatische aanpak van de beheerder heeft eindbeleggers goede resultaten opgeleverd onder zijn bewind. In de periode januari 2003 tot en met oktober 2018 heeft het fonds zijn concurrenten en de MSCI Europe index verslagen met respectievelijk 2,4% en 1,8% gemiddeld in ieder jaar. De aanpak is ook risicobewust en dat is terug te zien in de solide voor risico aangepaste rendementen geudrende de aanstellingstermijnv an de beheerder, met een Sharpe-ratio van 0,58 tegen 0,46 voor de index. Ook de drawdowns zijn lager dan bij concurrenten.

In de eerste periode na zijn aanstelling wist De Fonclare te profiteren van een neiging naar small- en mid-cap aandelen in de portefeuille, maar later vergrootte hij de marktkapitalisaties en daar profiteerde het fonds van toen de markt keerde en begon te dalen. Dat, in combinatie met een lage blootstelling aan financials, hielp om het kapitaal van eindbeleggers beter te beschermen dan bij concurrenten. Het fonds hield ook goed stand tijdens de dalende markt van 2011 dankzij de gerichtheid op kwaliteit.

Recenter had het fonds juist hinder van de onderweging naar dure groeiaandelen en bond proxies, vooral in de tweede helft van 2015 en de eerste helft van 2016. Dat speelde ook in 2018 op, naast een onderweging in de energiesector die het goed deed. In 2017 lipe het fonds vóór op de index en op zijn concurrenten dankzij sterke aandelenselectie in met name gezondheidszorg en financials.

Kosten
De lopende-kostenfactor van de rebatevrije aandelenklasse D bedraagt 0,95% en dat ligt heel dicht bij de mediaan van 0,92% voor vergelijkbare aandelenklassen in Europese aandelen. Daarom is het oordeel op de Price Pillar neutraal.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Jupiter European Opportunities D EUR Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 8 Jupiter European Opportunities D EUR Acc tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- BlackRock Emerging Markets Bond Fund

- Robeco Euro Credit Bonds

BGF Global Dynamic Equity

Parvest Equity Russia

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten