Top-5 Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd: IFP aan kop

Het jaar 2018 heeft beleggers weer doen voelen wat volatiliteit betekent. Vooral tegen het einde van het jaar kende de markt een grillig verloop. Met name groei-aandelen moesten flink terrein prijsgeven. De belangrijke aandelenindices wereldwijd sloten het jaar af met verlies, maar toch waren er aandelenfondsen die winst wisten te behalen. Dit is de top-5 van best presterende beleggingsfondsen in de categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd.

Jeffrey Schumacher, CFA 07 januari, 2019 | 8:35
Facebook Twitter LinkedIn

Daar waar het beursjaar 2017 zich kenmerkte door ijzig kalme markten, weten beleggers in 2018 weer wat marktvolatiliteit inhoudt. In februari van vorig jaar kregen we daar al een eerste herinnering aan toen de inflatiedreiging de kop op stak in Amerika waarop de Dow Jones Industrial Average op 5 februari de grootste koersdaling in zes jaar liet optekenen en 1.175 punten verloor, waarvan 800 in 10 minuten tijd. Beleggers die short volatiliteit zaten, werden in één klap weggevaagd.

In mei volgde er vanwege de politieke onrust in Italië een nieuwe turbulente periode, maar de echte schok werd bewaard voor het vierde kwartaal van 2018. Als we de S&P 500 als graadmeter nemen voor de financiële markten, dan zagen we alleen al in oktober dat er 10 handelsdagen waren waar de index met meer dan 1 procent steeg of daalde. Dat is twee keer zo veel als in geheel 2017.

Grilligheid rond Kerst
In de daaropvolgende weken werd de daling sterker en nam de volatiliteit verder toe. De handelsdagen rondom Kerstmis illustreerden de grilligheid van de markt. Zo daalde de S&P 500 met bijna 3 procent op 24 december, wat de slechtste handelsdag ooit voor Kerstmis betekende. Beleggers deden echter nog wel verlate kerstinkopen gedurende de laatste handelsdagen van het jaar. Een eindsprint van 6,6 procent winst kon echter een verlies voor geheel 2018 niet wegwerken: ruim 6 procent in de min, gemeten in Amerikaanse dollars.

In euro’s omgerekend resteerde een verlies van 1,5 procent dankzij een aantrekkende Amerikaanse dollar. Hoewel dat nog niet zo heel schokkend is, noteert echter meer dan de helft van de aandelen in de index inmiddels meer dan 20 procent lager dan de meest recente piek, waarmee deze aandelen zich in een bear market bevinden.

Ook als we kijken naar het wereldwijde plaatje dan zien we een vergelijkbaar patroon. De MSCI World index daalde in het vierde kwartaal met 12 procent. Dat is het slechtste kwartaal sinds het vierde kwartaal van 2008. Het verlies zorgde ervoor dat de MSCI World index 2018 afsloot met een verlies van 4,1 procent.

Draai in sentiment
De forse draai in het sentiment werd ingegeven door meerdere factoren. Zo verklaarde Fed voorzitter Jerome Powell dat de beleidsrente van de centrale bank nog “a long way from neutral” is, wat de angst voedde voor meer renteverhogingen in combinatie met het verder reduceren van de balans Amerikaanse centrale bank. President Trump twitterde dat de Fed 'has gone crazy' en zou naar verluidt een ontslag van Powell overwegen.

Andere factoren die het vertrouwen van beleggers hebben aangetast, zijn de slepende Brexit onderhandelingen, gesteggel over de Italiaanse begroting, een val in de olieprijs en de vrees voor een groeivertraging van de wereldwijde economie. Een belangrijke factor die de mondiale economische groei bedreigt, is uiteraard het handelsconflict tussen Amerika en China. Hoewel de twee landen iets nader tot elkaar lijken te zijn gekomen, beginnen de effecten van de importtarieven zichtbaar te worden op de wereldhandel. Deze cocktail van zorgen dreef de beurzen in een risk-off modus waardoor 2018 in mineur eindigde.

Groei-aandelen teleurstellend
Het vierde kwartaal was vooral een teleurstellend kwartaal voor beleggers in groei-aandelen. De groei stijl verloor momentum, wat duidelijk terug was te zien in de correcties die Amazon, Facebook, Netflix en andere FAANG-gerelateerde aandelen voor hun kiezen kregen. De MSCI World Growth index verloor in het vierde kwartaal 14 procent, waar de MSCI Value index de schade beperkte tot een verlies van 9,8 procent.

De volatiele markten boden low-volatility aandelen de kans om uit te blinken en hun naam als defensieve zekerheid waar te maken. Ook large-caps waren beter bestand tegen de draai in het sentiment en presteerden beter dan small-caps.

De Top-5
De gure beursmaanden waarmee 2018 werd afgesloten, konden echter niet verhinderen dat de beleggingsfondsen die de top-5 aandelen wereldwijd uitmaken het jaar afsloten met een positief rendement.

Op 2 DPAM INVEST B Equities NewGems Sustainable
DPAM INVEST B Equities NewGems Sustainable Fund staat op de tweede plaats met een rendement van 5,3 procent over geheel 2018. Het beleggingsbeleid is onderscheidend, want er wordt belegd in zeer specifieke toekomstgerichte thema’s, te weten nanotechnologie, ecologie, welzijn, de generatie Z, de e-society, Industry 4.0 en beveiliging. De portefeuille heeft hierdoor een sterke tilt naar de IT-sector, waar momenteel 36 procent van het fondsvermogen in is belegd.

Gezondheidszorg is een andere dominante sector in het fonds, met een weging van 23 procent. Hoewel het fonds in het vierde kwartaal 13,7 procent aan waarde verloor, bleef het fonds over heel 2018 gemeten in de plus. In de top-10 beleggingen vinden we Amerikaanse tech-giganten Alphabet en Microsoft, maar ook Agilent Technologies en Gilead als grootste beleggingen in de sector gezondheidszorg.

 

Top-5 Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd

FN Top 5 week 2 tabel BE vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten