Banken geraakt door harde Brexit en voedingsreuzen bieden koopkans

Als de Britse regering geen akkoord over de Brexit weet te sluiten met de Europese Unie, dan kan dat grote gevolgen hebben. Een harde Brexit, zonder nieuwe afspraken over handel en douane zal bedrijven in diverse sectoren in problemen brengen. De aandelenanalisten van Morningstar laten zien wat de effecten van zo'n harde Brexit zijn op de sectoren banken en voedingsproducenten. Zij belichtten eerder al de sectoren automotive en retail.

Robert van den Oever 12 december, 2018 | 9:42
Facebook Twitter LinkedIn

De Brexit dreigt chaotisch te gaan verlopen. Zolang er geen akkoord is gesloten met de Europese Unie over uittreding met nieuwe afspraken over handel, reizen en andere douanekwesties, is onduidelijk wat er precies gaat gebeuren. De aandelenanalisten van Morningstar hebben zich gebogen over een aantal sectoren die naar verwachting te lijden zullen hebben onder een harde Brexit, zonder goede nieuwe afspraken.

Eerder bespraken we al de effecten van de Brexit op de sectoren automotive en retail. Lees dat artikel hier:

 

Financials
De financiële sector zal de gevolgen van de Brexit ondervinden. De grote banken die significante retail- en zakelijke activiteiten hebben in het Verenigd Koninkrijk zullen het gaan voelen als er economische teruggang optreedt.

Dat geldt het meest voor Barclays, dat ongeveer de helft van zijn resultaten uit de Britse thuismarkt haalt. Bij Barclays speelt ook me dat de zakenbank een relatief groot deel uitmaakt van de groep. Investment banking drijft op de beschikbaarheid van kapitaal en als Barclays de internationale markt op gaat om kapitaal op te halen terwijl er geen afspraken zijn met de Europese Unie, dan wordt dat lastig en kostbaar of allebei. Het risico bestaat dat de bank niet in zijn kapitaal kan voorzien of tegen te hoge kapitaalkosten. Dat maakt Barclays de minst aantrekkelijke van de grote banken met Britse activiteiten.

Brexit AM financials exhibit 1

Dan zijn HSBC en Santander betere keuzes, oordelen Morningstar’s bankenanalisten Johann Scholtz en Niklas Kammer. Die banken zijn veel minder afhankelijk van de Britse markt. De activiteitenmix is ook gespreider. HSBC bijvoorbeeld heeft maar een kwart van zijn totale leningenportefeuille uistaan in het Verenigd Koninkrijk. Bovendien is die zeer gediversifieerd, met hypotheken, credit card leningen, en een zakelijk deel. De portefeuille is gezond, want historisch gezien is slechts tussen 3 en 4,5% van de leningen oninbaar.

Bij Santander is het Verenigd Koninkrijk goed voor 15% van de winst. De Morningstar-analisten zijn niet enthousiast over die Britse tak, vanwege de lagere winstgevendheid dan andere landen. Zij zijn dan ook van mening dat Santander zijn Britse tak beter kan afstoten. In hun waardering van het aandeel Santander hebben ze daar rekening mee gehouden.

Voor HSBC en Santander geldt allebei dat hun aandelenkoersen te ver onder druk zijn gekomen door de Brexit-zorgen: de markt is te negatief, vinden de analisten, als je kijkt naar de werkelijke blootstelling en de risico’s die daar bij horen. Deze twee zijn daarom binnen de bankensector de top picks.

Brexit AM financials

Consumentengoederen
In een economische crisis waarin consumenten minder geld uitgeven hebben de winkeliers daar het meeste last van, zo hebben we in het eerdere artikel over de gevolgen van een harde Brexit uiteengezet. Vooral de retailers die sterk afhankelijk zijn van hun Britse thuismarkt zullen het dan moeilijk krijgen, aldus Morningstar-analisten Ioannis Pontikis en Philip Gorham.

Maar één stap verder bevindt zich juist een kans: bij de voedingsmiddelenproducten. Multinationale voedingsreuzen zoals Unilever, Nestlé en Danone zullen hun producten duurder maken als er importheffingen op komen aan de Britse grens. Die zullen zij doorberekenen aan hun afnemers.

Maar het belangrijkst is dat de afhankelijkheid van de Britse markt tamelijk gering is. De genoemde wereldwijd opererende giganten halen slechts zo’n 5% van hun omzet uit de Britse markt. Als er al een negatief effect optreedt, dan zal dat hen niet heel erg schaden. Voor een bedrijf als Reckitt-Benckiser ligt dat overigens alweer iets anders, want dat haalt 15% van zijn omzet uit het Verenigd Koninkrijk.

Dat betekent dat juist in deze sector kansen kunnen schuilen voor de belegger. Want als de hele markt daalt op sentiment en angst, dan gaan de aandelen die niet weinig last krijgen van de Brexit ook mee omlaag. En dat creëert koopkansen voor de belegger die durft.

Brexit AM consumer

 

Lees meer:

Harde Brexit raakt vooral automotive en retailers

Deal or no deal, onrust en onzekerheid alom

Contraire ideeën voor na 2018

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten