Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

Wereldwijde aandelen zijn in oktober flink goedkoper geworden door de beurscorrectie. Dat leidt tot nieuwe wijzigingen op  de lijst van aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. Dit is de Large Cap Global Core Pick List voor november.

Robert van den Oever 16 november, 2018 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind oktober op 78% van de Fair Value, waar dat een maand eerder nog 82% was.

De S&P 500 index daalde in oktober met 7% tot 2.711,74. Wat de sectoren in de S&P 500 betreft, is nutsbedrijen de duurste op 103% van zijn Fair Value. Energie is de goedkoopste op 92% van de Fair Value.

De S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten noteren samen op 98%, lager dan de 102% van een maand eerder. Door de koersdalingen in oktober noteren ze dus weer lager dan de Fair Value die Morningstar calculeert.

De sector met de laagste waardering is - net als in de afgelopen twee maanden - consumer staples met een koers/Fair Value verhouding van 77%.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnen Volkswagen en eBay ten gunste van nieuwkomers Fiat Chrysler Automobiles en Wynn Resorts. Morningstar's automotive-analist Richard Hilgert motiveert de keuze voor Fiat Chrysler:

'Als marktleider in Brazilië zal Fiat Chrysler profiteren van een opkomende middenklasse. Het autoconcern was echter aan de late kant in Rusland, India en China en in die landen loopt het marktaandeel dan ook achter bij concurrenten die eerder waren om zich daar te vestigen. Desondanks denken we dat Fiat Chrysler zijn deel zal pakken van de bovengemiddelde groei in opkomende markten, hoewel sommige landen onrust kennen, zoals Brazilië en Rusland. De herintroductie van het merk Jeep in China zal omzetvolume en winsten in die markt opstuwen. Fiat Chrysler beschouwt zijn auto-onderdelendivisie als een kernactiviteit, maar wij denken dat die tak beter verzelfstandigd kan worden. Auto-onderdelen en volledige auto's fabriceren zijn twee verschillende industrieën met een verschillende dynamiek. Wel lopen omzet en winst van het onderdelenbedrijf in de pas met zijn concurrenten.'

In 'consumer staples' moeten Philip Morris en Ambev plaatsmaken voor Coty en Colgate-Palmolive. Analist Sonia Vora over Coty:

'De kostenstructuur van Coty zal verbeteren naarmate de van Procter & Gamble overgenomen activiteiten met hogere marges verder geïntegreerd worden. Dat zal middelen vrijmaken om de investeringen achter de grote merken te verhogen en zo de groei weer aan te jagen. Het bedrijf mikt op 750 miljoen aan kostenbesparingen tegen 2020 door verbetering van zijn productieprocessen, inkoop en leveringsketen. Die zijn volgens ons haalbaar en zullen bijdragen aan de omzet- en winstgroei. Bovendien leidt het besluit tot desinvestering van 14 van de niet-kernmerken tot meer focus op het sneller groeiende en hogere marges biedende deel van de merkenportefeuille.'

Communicatie
In de sector communicatiediensten verdwijnt China Mobile om plaats te maken voor het aandeel KDDI.

Energie
In de energiesector komt total op de lijst ten koste van Energy Transfer Partners. Morningstar-analist Allen Good over Total:

'Total rapporteerde solide derdekwartaalcijfers met een robuuste volumegroei die leidde tot een winstgroei die hoger lag dan de stijging van de grondstofprijzen. De sterke productiegroei, cash generatie en kapitaaldiscipline ondersteunen onze casus van een toenemende vrije kasstroom. Total is in zijn sector een van de Best Ideas en wij denken dat de markt de sterke toekomstvooruitzichten van het bedrijf onderschat.'

Financials
In de financiële sector verdwijnen Mitsubishi UFJ Financial Group en Invesco van de lijst en daarvoor in de plaats komen BlackRock en Westpac. Morningstar-analisten David Ellis en John Likos over Westpac:

'Westpac krijgt een Wide Moat rating vanwege de structurele concurrentievoordelen die de vier grootste banken van Australië hebben. Samen controleren ze 90% van de leningenmarkt. Ieder heeft een gereguleerd oligopolie in zijn regio, wat een permanente, structurele voorsprong biedt. Dat zorgt voor bovengemiddelde winsten op lange termijn en dat is een belangrijke grond onder de Wide Moat rating. Ook de immateriële activa en de switching costs dragen bij aan de moat, maar in iets mindere mate.'

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnen drie aandelen van de lijst: Sanofi, GlaxoSmithKline en AmerisourceBergen. Daarvoor in de plaats komen Celgene, Royal Philips en Bristol-Myers Squibb. Analist Damien Conover legt uit waarom Bristol-Myers Squibb:

'Vanwege het brede assortiment aan patent-beschermde geneesmiddelen, een sterk verkoopapparaat en schaalvoordelen verdient het bedrijf een Wide Moat rating. De patentbescherming maakt een prijsstelling mogelijk die een bovengemiddeld rendement oplevert. Ook biedt het de middelen en tijd om te investeren in de ontwikkeling van nieuwe generaties medicijnen. Bovendien is een groot deel biologisch georiënteerd en dat is een segment dat lastig te kopiëren is door generieke concurrenten, hetgeen ook weer bijdraagt aan de voorsprong.'

Industrie
In de sector industrie maken de aandelen Fortune Brands Home & Security en Fanuc plaats voor Caterpillar en Masco.

Informatietechnologie
In de IT-sector vinden we twee wisselingen: Hewlett Packard Enterprise en Lam Research moeten het veld ruimen ten faveure van Salesforce.com en TE Connectivity.

Grondstoffen
In de sector grondstoffen moet Albemarle wijken voor Sealed Air.

 

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor november:

LCGCPL 11 2018 tabel 1
LCGCPL 11 2018 tabel 2

LCGCPL 11 2018 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen - november

- Uitgevers in transitie naar digitale toekomst

- Aegon staat er veel beter voor dan de markt onderkent

Industriële automatisering biedt groeipad voor lange termijn

Dit zijn de beste bedrijven in industriële automatisering

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten