Industriële automatisering biedt groeipad voor lange termijn

Industriële automatisering gaat een belangrijke nieuwe fase in die groei voor de toekomst gaat brengen. Nieuwe technologie en krachtigere software helpt procesindustrie zoals chemie, olie en nutsbedrijven om hun productiviteit te verbeteren. Effectiever onderhoud en minder stilstand levert zulke bedrijven veel winst op. Morningstar laat zien welke bedrijven het meest profiteren van deze nieuwe ontwikkelingen.

Robert van den Oever 26 september, 2018 | 12:45
Facebook Twitter LinkedIn

Industriële automatisering gaat een nieuwe fase in. Software kan complexe productieprocessen monitoren en beheren met preventief onderhoud, simulatie en 3D-visualisatie om daarmee uitval te verminderen. Want stilstand betekent verlies van productiviteit. Door voortschrijdende technologie zijn er nu toepassingen voorhanden die 10 jaar geleden nog niet mogelijk waren. De effectiviteit van processen wordt vergroot en onderbrekingen worden geminimaliseerd zodat de opbrengst toeneemt.

Dit Industrial Internet of Things wint steeds meer terrein in allerlei sectoren. De nieuwe fase heet ook wel Industry 4.0. Deze vierde stap volgt op drie eerdere fasen waarin grote stappen werden gezet in het verbeteren van industriële productie. De eerste was de industriële revolutie van 1780-1860 waarin de stoommachine werd uitgevonden. De tweede is de fase van massaproductie in 1870-1960 door de introductie van de lopende band en brede invoering elektriciteit. In de derde fase, van 1970 tot 2010 doet automatisering met computers zijn intrede. De vierde fase die nu aanbreekt, draait om big data analyse, digitaal produceren en cloud computing.

IA Denise Exhibit 8

(klik op afbeelding voor vergroting)

Nieuwe mogelijkheden
Software en hardware voor industriële toepassingen is zoveel krachtiger geworden en kan tegenwoordig zoveel data verwerken dat niet alleen losse delen van een productieproces, maar het proces als geheel en de onderlinge interactie van al zijn elementen gemonitord kan worden. Dat vereist rekenkracht en algoritmen om een enorme hoeveelheid data te verwerken, en die zijn er nu. Ook het alsmaar intelligenter en goedkoper worden van sensoren speelt hierbij een rol. Ze kunnen steeds meer tegen een lagere prijs, dus de drempel om ze toe te passen wordt steeds lager.

Morningstar-aandelenanalisten Denise Molina en Andreea Hotaranu duiken in de wereld van industriële automatisering: ze duiden belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied en laten zien welke bedrijven het meest kunnen profiteren van de ontwikkelingen die momenteel gaande zijn.

Productiviteit verbeteren
De crux van de industriële software is dat processen en apparaten gemonitord worden om uitval te voorkomen. Want uitval of onderbreking van het bedrijfsproces betekent verlies van productiviteit, en dat kan heel veel geld kosten. Dat moet vermeden worden.

Met goede software en monitoring kan uitval en productieverlies voorkomen worden. Een sensor gaat na hoe een machine draait: is de snelheid goed, is de temperatuur niet te hoog, slijt een draaiend deel niet te hard, sluiten alle processtappen goed op elkaar aan. Als er iets afwijkt van wat voorgeschreven is of er dreigt iets mis te gaan, dan waarschuwt de software.

Drie functies
De software vervult drie functies. De eerste is het aangeven van preventief onderhoud. Sensoren meten hoe het gesteld is met een machine en als er bepaalde toleranties overschreden worden, is het tijd om onderhoud te plegen. Dat gebeurt preventief, dus er is nog een marge totdat het betreffende onderdeel echt aan zijn eind is.

Tweede is simulatie. Voordat een proces fysiek wordt gebouwd of aangelegd, wordt het in een softwaremodel opgebouwd om proef te draaien. Tijdens die proeven met het softwaremodel komen eventuele kinderziektes of mankementen in het ontwerp aan het licht, voordat er met de echte bouw begonnen wordt. Ook dat scheelt uitval in het echte proces.

Derde is 3D-visualisatie van een proces. Dat heet ook wel de ‘digital twin’, het digitale evenbeeld van een proces. Die visualisatie laat een proces en al zijn elementen zien in de juiste onderlinge verhoudingen en afmetingen. Als een sensor aangeeft dat er ergens iets aan de hand is, maakt de 3D-visualisatie niet alleen inzichtelijk waar het probleem zich bevindt, maar ook hoe groot het is. Als het bijvoorbeeld in een groot onderdeel is, dan kan het noodzakelijk zijn om er meer dan één monteur op af te sturen. De 3D-visualisatie maakt direct duidelijk wat er precies aan de hand is zodat de beheerder precies weet wat ervoor nodig is om het probleem te verhelpen. Ook dit vergroot de efficiency en de handelingssnelheid.

IA Denise Exhibit 9

(klik op afbeelding voor vergroting)

Proces moet optimaal draaien
Dit is allemaal bedoeld om een proces optimaal te laten draaien en te voorkomen dat proces stil komt te liggen. Want dat is essentieel voor de klanten van de toeleveringsbedrijven waar het hier om gaat. Die klanten moeten continu kunnen blijven draaien, zonder ongeplande onderbrekingen. Zij zullen dus bereid zijn om te investeren in software en automatisering om hun productieprocessen te verbeteren en de bedrijfszekerheid te vergroten. De investeringen in de automatisering verdienen zich ruimschoots terug door een hogere productiviteit als gevolg van minder uitval en meer continuïteit.

Groei op lange termijn
Er is dus groeipotentieel, al was het maar omdat in nog niet alle industrieën de automatisering even ver is doorgedrongen. Veel takken van industrie zijn nogal conservatief, en wagen zich niet meteen aan iets nieuws. Het conservatisme komt deels door veiligheidsoverwegingen. De data mogen niet in verkeerde handen vallen. Om die reden wordt er nog vrij weinig gebruik gemaakt van de cloud. Bedrijven zijn te zeer beducht voor hacks waardoor de data op straat komen te liggen.

Verwacht dus geen steile groeicurve zoals bij consumentenproducten. Wanneer Apple een nieuwe iPhone lanceert, schiet de verkoop meteen omhoog. Bij industriële automatisering is het te verwachten groeipad veel geleidelijker en voor de lange termijn.

Grondige kennis is essentieel
De bedrijven met de beste uitgangspositie in industriële automatisering zijn niet de geijkte softwarebedrijven. Want het is voor de bouwers van deze software essentieel om grondige kennis te hebben van de processen bij de klant. Dus hoe een olieraffinaderij precies werkt, of een chemische fabriek. Ontwikkelaars moeten dus niet alleen verstand hebben, van software maar ook van de processen en machines van hun klanten.

IA Denise Exhibit 15

(klik op afbeelding voor vergroting)

Bedrijven die dat goed onder de knie hebben, verwerven een voorsprong op hun concurrenten. Daarom zijn het niet de geijkte softwarebedrijven zoals SAP en Oracle die de voorkeur hebben, maar bedrijven als ABB en Schneider Electric. Zij hebben zoveel kennis van wat er zich bij hun klanten afspeelt, dat ze software kunnen bouwen die geheel is toegesneden op de processen van die klant.

Voor de traditionele softwarebedrijven is het veel moeilijker om die kennis van hun klanten te vergaren, omdat ze daar een te grote inhaalslag moeten maken. De drempel om in te stappen in deze business is dus hoog. Dat is een belangrijke reden voor de Wide Moat rating van ABB en Schneider.

Twee top picks
Volgens Morningstar-analisten Denise Molina en Andreea Hotaranu zijn Schneider en ABB de twee interessantste bedrijven binnen de coverage van Morningstar op deze industrie. Schneider en ABB hebben beide een Wide Moat rating omdat ze veel kennis hebben van de processen bij hun klanten.

Van die twee bedrijven heeft Schneider bovendien een aantrekkelijke waardering die 14% onder de Fair Value van 80 euro per aandeel ligt die Morningstar voor dit aandeel berekent. In een volgend artikel gaan we dieper in op de karakteristieken van Schneider en ABB.

 

Lees meer over aandelen:

- Zo staan ABN Amro en ING ervoor; Morningstar licht bankenduo door

- Dit zijn de beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

- De aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large-cap aandelen - september

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten