Ze hebben de aandelenbeurzen de afgelopen maanden flink opgestuwd, en ze hebben beleggingsfondsen in groei-aandelen fraaie rendementen bezorgd, maar toen het aandeel Facebook eind juli onderuit ging, was het gedaan met die uptrend. Want de crash van Facebook (FB) overschaduwde de sterke prestaties die Amazon (AMZN), Apple (AAPL) en Google-moederbedrijf Alphabet (GOOGL) in dit kwartaalcijferseizoen lieten zien. Samen worden ze ook wel aangeduid als FAANG-aandelen.
De vraag is of de problemen bij Facebook de hele groep FAANG-aandelen zal raken, of dat het zal leiden tot een onoverbrugbare kloof tussen toppers in technologie zoals Amazon en de sociale-mediagiganten Facebook en Twitter (TWTR).
Bearish versus bullish visie
Beleggers die bearish zijn ingesteld, argumenteren dat technologieaandelen de afgelopen jaren de aandelenmarkten wereldwijd hebben opgedreven. Nu het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China escaleert en centrale banken hun monetaire beleid aanscherpen, is deze langdurige bull run toe aan een correctie.
De bullish georiënteerde beleggers stellen dat bedrijven zoals Amazon consistent beter presteren en daarom hoge waarderingen verdienen.
Facebook: haperende groei
De pijn bij Facebook zat hem niet zozeer in de omzet- en winstcijfers, maar in de vooruitzichten die chief financial officer David Wehner gaf en in de haperende groei van het aantal gebruikers. In Europa nam dat aantal zelfs licht af. De teleurstelling was groot en de koers klapte 20% in elkaar, een van de grootste dalingen in één dag op Wall Street.
De plotse koersdaling is niet meteen reden om in te stappen op basis van waardering, vindt Morningstar-analist Ali Mogharabi. Hoewel de aandelen Facebook na de duikeling enigszins ondergewaardeerd zijn, beveelt hij beleggers aan een grotere veiligheidsmarge in acht te nemen voordat ze instappen. Pas bij een koers van 150-160 dollar per aandeel wordt het aantrekkelijk.
Mogharabi is echter van mening dat de huidige malaise bij Facebook een ‘hobbel op de weg’ is voordat het bedrijf ‘het rendement op zijn investeringen in content quality management en databeveiliging realiseert in 2020 en de jaren daarna, wat resulteert in margegroei op langere termijn’.
Twitter: groei neemt af
Twitter kwam na Facebook met zijn resultaten en koos een slecht moment om een daling in de groei van het aantal maandelijkse actieve gebruikers te melden en te waarschuwen voor een daling van het aantal gebruikers in het derde kwartaal. Analisten hebben zich in veel eerdere kwartalen ongerust gemaakt over de gebruikersgroei van Twitter, en na de cijfers verlaagden ze massaal hun prognoses. De aandelen Twitter verloren net als Facebook 20% op de dag van hun resultaten en verloren op de maandag daarna nog eens 10%.
Hele markt geraakt
Na de resultaten van Facebook ging de hele Nasdaq-index omlaag, net als FAANG-gerichte indices en ETF's. De goede resultaten die Amazon en Alphabet bekendmaakten, konden die neerwaartse beweging niet stoppen. Dus de abrupte verandering in het brede sentiment rond technologie-aandelen was sterker dan de resultaten van de bedrijven zelf.
Apple naar het biljoen
Onder de techwinnaars blijft Apple op schema om 's werelds eerste miljardenbedrijf te worden, met Amazon en Alphabet niet ver daar achter. Amazon boekte een spectaculaire stijging van de winst per aandeel met meer dan 1.000%, waarbij Amazon Web Services voor het grootste deel van de groei zorgde.
Morningstar-analist R.J. Hottovy gaat zijn Fair Value calculatie voor het aandeel Amazon verhogen van 1.900 naar 2.200 dollar bij een actuele koers van rond de 1.700 dollar. Van de FAANG-aandelen is Amazon het enige dat door Morningstar met vier sterren wordt beoordeeld, wat betekent dat het als ondergewaardeerd geldt.
De aandelen Apple stegen na publicatie van kwartaalomzet en –winstcijfers die de ramingen versloegen. Ook de verkoopprijzen van de iPhone lagen hoger dan verwacht, hoewel het aantal met 41,8 miljoen verkochte telefoons onder de prognoses lag. De koersstijging stuwde de marktkapitalisatie van de iPhone-maker op tot 956 miljard dollar, dus de magische grens van 1.000 miljard komt in zicht.
Morningstar-analist Abhinav Davuluri houdt vast aan zijn Fair Value van 175 dollar per aandeel Apple, met het argument dat toekomstige beleggers beter kunnen wachten op een eventuele koersdaling alvorens in te stappen. De analist wijst erop dat Apple voor het vierde achtereenvolgende kwartaal een tweecijferige omzetgroei behaalde: ‘loyale iPhone-gebruikers en veel nieuwe klanten in opkomende regio’s zijn massaal naar de iPhone X, 8 en 8 Plus gegaan’.
Alphabet sterk
Google-moederbedrijf Alphabet leverde opnieuw een sterke prestatie met een omzetstijging van 26% op jaarbasis tot 32,7 miljard dollar. De advertentie-inkomsten, geholpen door de groei van YouTube-advertenties en de uitgaven voor mobiele advertenties, stegen op jaarbasis met een vergelijkbaar percentage.
Als gevolg hiervan hebben de Morningstar-analisten hun Fair Value calculatie verhoogd naar 1.300 dollar per aandeel, en dat is hoger dan de huidige koers van rond de 1.227 dollar per aandeel: ‘Elke koersdip van het aandeel Alphabet is een instapmogelijkheid’, aldus de analisten.
Microsoft stabiele speler
Microsoft is technisch gezien geen FAANG-aandeel, omdat het al veel langer een beursgenoteerd bedrijf is dan de andere blockbuster tech-aandelen. Daardoor trekken de cijferpublicaties wat minder de aandacht dan die van Facebook en Apple. Het bedrijf, dat zichzelf de afgelopen jaren heeft heruitgevonden via zijn cloud computing-divisie, noteert momenteel onder de Fair Value die de Morningstar-analisten ervoor calculeren.
Morningstar-analist Andrew Lange zegt: 'Naarmate meer klanten kiezen voor de cloud, voorzien we grotere en langere-termijn deals die consistente, winstgevende groei voor het bedrijf zullen aanjagen.’ Voor het hele boekjaar waren de groei van Microsoft’s omzet en winst stabiel maar niet spectaculair: de omzet voor het volledige boekjaar 2017 steeg met 14% naar 111 miljard dollar, terwijl de nettowinst met 18% steeg.
Netflix overgewaardeerd
Ten slotte, Netflix (NFLX), waarvan de aandelenkoers de afgelopen jaren een verbluffende rally heeft meegemaakt, maar sinds de meest recente cijferpublicatie is daar ongeveer 10% van af gegaan. Morningstar heeft het aandeel een beoordeling van één ster, wat betekent dat het aanzienlijk overgewaardeerd is. Na de meest recente resultaten verhoogden analisten hun Fair Value schattingen, maar zeiden dat Netflix te maken zou gaan krijgen met hevige concurrentie van nieuwkomers, met name Disney, die van plan zijn om onder de prijzen van Netflix te duiken.
Morningstar-analist Neil Macker stelt dat de uitgaven voor het produceren van content te koste zal gaan van de winst van het bedrijf: ‘Wij zijn van mening dat de huidige aandelenkoers een situatie weerspiegelt waarin Netflix ofwel de enige grote contentprovider is of deel uitmaakt van een duopolie met Amazon’.
Blijft FAANG?
Wat betekent deze recente reeks resultaten voor beleggers? Het FAANG-acroniem staat onder druk en er dreigt slechts alleen AAA over te blijven; Amazon, Apple en Alphabet. De beoordelingen en Fair Values van Morningstar laten zien dat de hoge waarderingen van technologie-aandelen het gevaar in zich dragen dat hun aandelenkoersen een flinke knauw kunnen krijgen als er nare verrassingen opduiken. De NYSE FAANG-index staat 10% lager dan zijn piek, en dat betekent dat deze zich in correctiegebied bevindt.
Lees meer over aandelen:
- Facebook onderuit op stagnerende groei en teleurstellende prognoses
- Elon Musk wil Tesla van de beurs halen